2009-03-06 12:34

Våra hundar | 2004-2006

2004-04-27

Vi tog inte några bilder på Tina när hon var valp, däremot har vi massor av filmer. Men vi har fått några bilder av Nisse (Rogers kompis) som fotade Tina och hennes syskon hos Gunnar. Enligt Gunnar så är det Tina som syns mellan bakbenen på Alma.

Här ligger Alma med en av Tinas syskon



En av Tinas syskon

Tina föds som en av nio valpar i en kull som Gunnar Jakobsson står för. Fader är Erik Kempainens, Douglas, moder är Gunnar Jackobssons Alma. Diana är således mormor till Tina. Alma hade en jobbig förlossning varför Gunnar tog bort de två minsta valparna. Kvar blir fyra hanar och tre tikar.


2004-05-31

Nu vädrar vi vårluft

Som sagt, vi har nästan inga valpbilder på Tina, men för att det inte bara ska bli text så lättar vi upp med lite bilder där Tina är äldre. Här är hon dryga året

Birgitta och jag ser Tina för första gången. Hon är lite drygt fem veckor. Första intrycket är gott. Hon ser fin ut och uppträder på ett bra sätt.


2004-06-20

Åker och hälsar på Tina för andra gången. Hon blir åtta veckor 06-22. Vi ska dock inte ta hem henne förrän 07-04 m a a att vi ska ha 80-årsfest för Birgittas pappa Sten 07-03. Tina ser fortsatt ut att utvecklas bra.


2004-07-04

Äntligen dags att hämta hem Tina. Två av mina barnbarn, Fanny och Fredrik, följer med mig och Birgitta när vi hämtar henne. Bilfärden hem går bra. Tina sover i Birgittas knä.Väl hemma går allt bra. Hon äter, sover och busar men bara lite. Vi har redan börja använda visselpipa och blåser inkallningssignal i samband med att hon får mat. Det fungerar bra.


2004-07-20

Tina har varit hos oss drygt två veckor nu. Jag har avmaskat henne. Hela tiden äter hon fort och bra. Hon har under den första veckan fått 2 x 1 dl Robur 10/30 och 2 x 1 dl fullkornsvälling. Vi har dock tyckt att hon är väl tunn. Efter att ha rådfrågat Vorstehklubbens hemsida har vi från 07-12 utökat Roburmålen till 4 x 1 dl och successivt tagit bort vällingen. Tina väger 6,8 kg 07-18. Vi bedömer att det fortfarande är för lite men lägger inte på mer mat än så länge.


2004-08-03

Tina blir 14 veckor idag. Hon väger 9,3 kg. Vi tycker att hon vuxit en hel del den senaste tiden. Vi jobbar nu med att finna rutiner inför vardagen som inträffar nästa vecka när också Birgitta börjar jobba. Vi har gått över till tre måltider om vardera 2 dl. Hundgården är inte ännu fullt ut accepterad av Tina. Vi ger all mat i hundgården och försöker ha henne där efter måltider och rastning, åtminstone någon timme. Vi är noga med att släppa ut henne bara när allt är till belåtenhet. Nu är det inga stora problem men hon vill på gny lite ibland. I övrigt är hon ett charmtroll för allt och alla. Vi har varit på husvagnssemester en vecka med henne och det gick bara bra.


2004-08-06

Tina har åkt båt för första gången. Vi for med min bror Bo och hans fru Eva, även min son Tobbe och hans kusin Patrik var med, till Skvalpen - en liten underbar "sandö" längst ut i skärgården. Tina sov lugnt i båten båda vägarna. Det var en underbart vacker dag. Varmt både i luften och i vattnet. Tina tog också sina första stapplande simtag, lockad av oss och Busan.


2004-08-08

Tina blir 15 veckor i morgon. Hon väger nu 10,3 kg. Idag har vi varit på skjutbanan för första gången. Det gick hur bra som helst. Hon noterar skotten men de bekommer henne inte det minsta. Tina har varit ensam i hundgården under vår arbetsdag för första gången. Vi var hem på lunchen och rastade samt matade henne. Hon har klarat dagen bra. Grannarna har lovat att ringa oss om det är för oroligt. Klockan 1545 ringde grannen Kristina Lundberg och sa att Tina varit ledsen ca ½ timme. Johanna, en annan granne, tog ut henne en stund och allt redde sig. I övrigt utvecklas allt fortfarande åt rätt håll. Jag har börjat att lägga på "sitt" som kommando vilket fungerar väl. Fortfarande gör jag det under helt kontrollerbara förhållanden.


2004-08-17

Tina blev 16 veckor igår. Hon vägde då 11,5 kg. Hon utvecklas fortfarande positivt. Hon blir lite osäker och rädd när vi promenerar längs gångvägarna och det kommer t e x en rollerbladesåkare. Vår granne, Birgitta, har börjat att ta med Tina på en promenad på förmiddagarna. Det fungerar bra och vi hoppas att Tina förstår att skilja på "dagmatte" och ordinarie husse och matte. Jag har börjat lite lätt med att lägga på sitt-kommandot. Korta snälla övningar i att gå fot har jag också inlett. Tina visar allt mer intresse för fåglar. Hon "nyper" kort och visar påtagligt intressen när de flyger. Hon kan dock lika gärna stanna kvar när fåglarna flyger som att kort förfölja. Detta ska jag ta tillvara så snart sitt kommandot känns befäst.


2004-08-24

Tina blir 17 veckor idag. Hon väger 12,4 kr och är ca 47 cm hög. Allt går fortsatt mycket bra. Jag har börjat lägga på "sitt" som kommando och det fungerar väl på den nivå som vi arbetar, d v s i koppel. Korta övningar med linförighet kör jag också. Hon är verkligen lyhörd och följsam men det handlar nog mycket om frolicen.


2004-08-31

Tina blir 18 veckor idag. Hon väger 12,8 kg. Hon utvecklas fortfarande bra. Fågelintresset blir mer och mer påtagligt. Det enda riktiga bekymret är att hon inte riktigt trivs i hundgården.


2004-09-14

Tina blir 20 veckor idag. Hon väger 14 kg och är 51 cm hög. Tina har varit med mig under älgjaktsveckan. Hon charmade alla i laget. Jag tog med henne på pass vid några tillfällen och det fungerade bra. På väg från passen fick hon springa fritt. Jag är verkligen förundrad över hennes frimodighet och hennes insikt om vad hon är till för. Hon hittade naturligtvis några fåglar vilket inte var meningen. Jag måste dock erkänna att det var mycket intressant att se hur hon tog sig an dem. Hon agerar verkligen förtroendeingivande. Birgitta och jag har dessutom varit ute på jakt där Tina gått kopplad bakom mig med Birgitta medan jag försökt komma åt någon fågel. Emellanåt har jag avstått jakten och Tina har fått "söka". Återigen - det är verkligen förunderligt att hon så frimodigt söker ut, markerar fågel och finner dem. Hon står i korta sekvenser. När de väl är på vingar vill hon naturligtvis springa efter men det är inget större problem att "stoppa" henne. Jag inser att jag förmodligen är naiv som låter henne hållas. Jag börjar fundera på om jag fått/får en för självständig "jaktidiot". Jag inser att jag måst ta tag i detta NU.


2004-09-27

Om jag utgår ifrån månader blir Tina 5 månader idag. Hon väger 16 kg och är cirka 53 cm hög. Blir hon månne väl stor? I övrigt går allt fortsatt åt rätt håll. Tina är oerhört livlig, hon vill på "småbitas" när hon i glädje och iver ska hälsa om vi till exempel kommer hem från jobbet. Jag har nu börjat skärpa kraven både på hennes allmänna uppförande och i samband med dressyrövningar. Jag har under den senaste tiden inte låtit henne vara med i någon situation när jag varit på jakt eller kan befara att hon ska stöta på vilt.


2004-10-05

Tina klarar nu att gå igenom slussdörren från hundgården till hundhuset vilket känns bra nu inför vintern.


2004-10-10

I dag är det söndag. Klockan sju på morgonen var det - 8 grader och lite pudersnö. Tina och jag har varit och promenerat cirka 1,5 timmar på Ormberget. Hon tar kylan och den lilla snö som kommit med största ro. Vi tränar lite att gå fot, sitta på kommando, tecken och signal vilket går jättebra. Tina är verkligen duktig och framåt.


2004-10-19

Allt går fortsatt bra med Tina. Hon är verkligen lydig och lätt att ha att göra med trots den enorma energi som hon har. Tina har stött en hare vid ett tillfälle. Naturligtvis sprang hon efter men stannade efter några tiotal meter när jag visslade i pipan och ropade till henne. Hon har fått betydligt mera massa men det känns inte som att hon vuxit så mycket på höjden den senaste tiden. Det ska bli spännande att väga och mäta henne den 27/10 när hon blir 6 månader.


2004-10-27

Tina blir 6 månader idag. Hon väger 18 kg. Jag klarar inte av att mäta henne eftersom Birgitta är borta.


2004-11-20

I dag har vi varit på valpträff hos Gunnar. Alla var där. Vi pratade igenom ett koncept för gemensam träning under våren och sommaren nästa år inför kommande jaktsäsong. Det var verkligen roligt att se de andra. Tina är enligt min mening den snyggaste valpen. Vi är också de som kommit klart längst i dressyren.


2004-11-27

Tina blir 7 månader idag. Hon väger 19,5 kg. Fortfarande vågar jag inte ange något mått på hennes mankhöjd men jag uppskattar den till cirka 55 cm.


2004-12-05




Tina och hennes brorsa Raffe

Tränat tillsammans med Tinas bror Raffe och hans husse Jan Bäckström på förmiddagen idag. Vi höll till vid Lv 7 gamla skjutbana. Promenerat bort mot skjutbanorna därefter. Tina tog upp en hare alldeles vid vägen mitt för gamla skeetbanan. Jag har ju förstått att detta ska inträffa genom att hon får så pass fritt utrymme och har sådan jaktlust. Tina gapade i upptaget och var faktiskt nära att ta haren. Jag inser att detta inte förenklar för mig i framtiden men gjort är gjort.

Har försökt mäta Tina idag och får hennes mankhöjd till 55-56 cm.


2005-01-10

Tina fortsätter att utvecklats fint. Hon väger cirka 22 kg och jag bedömer att hon är strax under 60 cm hög. Jag har begränsat hennes frihet när vi är ute för motion/rastning. Hon har efterhand tagit för sig för mycket vilket fått mig att inse att det är nödvändigt att hålla tillbaka henne.


2005-01-27

Fin vinterdag...

Tina är 9 månader idag. Igår var vi på dressyrkurs i Boden. Kursen kommer att pågå totalt sex onsdagar framöver. Saila Soursa som ledde kursen verkar duktig, pedagogisk och lite utmanande. Gunnar, Janne och Tommy var där med sina valpar också. Mathias kommer eventuellt nästa gång - kul. Jag tycker som vanligt att Tina skötte sig bra.


2005-02-13

Dags förbesök hos veterinären. Tina har en "böld" på höger skinka, ganska nära ändtarmen. Det visar sig var en böld fylld av mer än 7 ml "sårvätska". En omgång antibiotika ska råda bot på detta.


2005-02-27

Idag blir Tina 10 månader. Vi har under en period nu deltagit i en dressyrkurs i Boden som Saila Soursa driver. Saila är duktig både med hundar och som pedagog. En del nya tankar kommer fram. Det mest påtagliga är nog att hon "skalat av" en del av den traditionella grunddressyren som t e x att "gå fot". Saila hävdar att vi ska utgå ifrån VAD hundarna behöver kunna för att fungera i jakten. Därmed är "gå bakom" mer relevant. Kontaktövningar driver hon genom att "marschera" med hunden i koppel och uppmuntra den att följa ledaren och att ta kontakt. Hon ger alltså inte kommandot "fot". Tina klarar momenten i kursen på ett bra sätt men visst inser jag att det blir en utmaning att få henne att fungera när det riktiga retningarna kommer in i bilden.


2005-03-27

Tina blir 11 månader idag. Vi har fortsatt dressyrkursen i Boden vilken varit bra. Saila är en professionell och pedagogisk instruktör. Tina är 59 cm hög och väger ca 22 kg. Birgitta har börjat en dressyrkurs i Luleå som Ann-Helen Widén och Rolf Aho leder. Birgitta har det lite kämpigt med Tina men hon är så angelägen om hunden och att det ska fungera, d v s att Tina ska inse att det är Birgitta som är tvåa i "flocken". Själv har jag varit mycket upptagen av SM på längdskidor i Luleå 2005.


2005-04-09

Jag gör några noteringar idag, mest för att Tina verkar vara helt frisk nu. "Blåmärket" på skinkan är borta sedan några dagar. Jag är lite förvånad över att hon börjat matstrejka - hon som slukat allt hon kommit över ratar nu fodret. Vi har nog skämt bort henne med annan mat som smakar bättre. Annars är det nu dags att börja skärpa dressyren. Jag väntar också på att hon ska löpa första gången. Gunnars tik Tilda, en syster till Tina, har redan löpt.


2005-04-23

Idag började Tina löpa. Om hon kommer att löpa två gånger per år så kommer nästa sväng i slutet av oktober. Det är inte idealiskt men ändå ok. Vi har varit hos Gunnar och genomfört vår tredje valpträff. Vi jobbar i huvudsak med stadga i stoppkommandot, inkallning och lite utställningsträning. Det verkar som om fem av oss ska ställa ut i Piteå/Grans 05-14.


2005-04-28

Varit till veterinären och gett Tina sin andra "1-årsspruta" idag. Nästa spruta när hon är 3 år. Annars är hon lite knepig i samband med löpningen. Hon vill vara nära oss, hon äter dåligt och är allmänt låg.


2005-06-01

Vi har påbörjat en avmaskningskur idag.


2005 v 26-27

Tina har varit med oss på husvagnssemester i drygt två veckor. Vi har varit i Dalarna, Stockholm/Tyresö och på Gotland. Allt har fungerat bra. Tina har ju lite svårt för att lägga sig och sova i bilen men under de långa resorna har hon så småningom lagt sig och somnat. Det har funnits många tillfällen att "se" på fåglar. Mestadels har Tina klarat det bra men några ruscher har det också blivit. Tina har ätit dåligt under sommaren. Vi har "förstört" henne med att blanda fodret med matrester och "godis" och det får vi nu sona för.


2005-07-13

I dag var det dags för den första kontakten med våra införskaffade rapphöns. Gunnar har gjort en fin bur/voljär där 20 rapphöns nu vistas. Denna kväll tog vi två rapphöns och placerade i varsin mindre bur. Vi satte ut burarna i kanten av den stora äng där vi tidigare tränat valparna. Tina klarade inte att hantera situationen. Hon gick på alldeles för hårt utan att ta stånd. Shit, här får jag betala för synderna att låta henne få för fria tyglar. Det hände ju vid några tillfällen redan förra hösten att hon körde upp skogsfågel och gick efter med skall. Hon har också generellt haft rätt fria tyglar i samband med rastning och som sagt nu måste vi betala priset. Hoppas att det inte blir alltför högt.


2005-07-14

Jag for till Gunnar mitt på dagen idag. Syftet var att Tina skulle få vistas nära fågelburen och klara av att hantera den stress som hon upplever vid fågelkontakter. Jag gick mot buren upp i vind. När Tina noterade fåglarna ville hon "på". Jag kommenderade sitt och fick sedan sitta i drygt två timmar innan hon kopplade av och somnade. Får se vart detta leder. Jag inser att jag måste göra om detta flera gånger.Jag har anmält Tina till prov i bruksgrenarna och utställning i Kalix den 23-24/7. Min förhoppning är att hon ska få bra poäng i både spår och vatten. Målet är att vi ska starta också på fält under hösten men vi får se hur det blir, det står ju och faller med ståndet.


2005-07-20

Vi har varit till veterinären med Tina idag. Det är hennes dåliga matlust som är problemet. Hennes päls har också farit illa under sommaren. Diagnosen blev "skendräktig"!? Vi får väl avvakta tills vidare. Frågan är om vi ska ställa ut på söndag 07-24 i Kalix eller inte?


2005-07-24

Under helgen har vi varit i Kalix/Sangis för att delta i prov i eftersöksgrenarna med Tina. Vår lilla prinsessa skötte sig utmärkt och bärgade 10 p på spåret och 9 p i vattnet. Vi drog henne från utställningen m a a att hon är skendräktig, har dålig päls och har blivit så mager. Det känns oerhört skönt att Tina gjorde så bra ifrån sig. Nu återstår att få henne ståndfast så att vi kan fullfölja och nå ett pris i ukl under hösten. Erik deltog med Tinas bror Diesel. De fick 8 p i bägge disciplinerna.


2005-07-31

Under de senaste dagarna har jag jobbat med Tina i några övningar som syftat till att få henne att koncentrera sig och att börja använda näsan. Jag har använt en ripa och en rapphöna som jag lagt ut i terrängen utan att Tina fått vara med. Sedan har jag låtit henne "söka apport". Hon har klarat dessa övningar på ett bra sätt. Jag har fortsatt med vattnet och kör nu två apporter i vattnet och en på land. Även dessa övningar går bra. Igår kväll när vi kom hem efter några timmar på stan var Tina halt på vänster framben. Hon hade varit i hundgården medan vi var borta och förmodligen har hon gjort illa sig där. I morse märktes dock inget av hältan.24


Augusti 1

Vi for upp till Nikkaloukta för att under några dagar g å upp till Pirttirisen och Årrosjokk för att kolla lite och ge Tina chansen i naturlig miljö. Tyvärr kom vi inte upp i tid på dagarna varför Tina aldrig gavs någon riktig chans. De två dagarna gav dock både fysisk och psykisk träning till både husse, matte och Tina. Under den första dagen (Pirtti) gick vi 6,5 tim på fjället, mestadels i regn. Tina jobbade cirka 3 timmar. Hon var i direktkontakt med en ripkull som hon gick rakt in i. Hon satte sig "spontant" vilket väl var den prestation som hon gjorde i situationen. Den andra dagen for vi till Årrosjokk. Vi kände oss rejält slitna efter lördagen. Tina var nog den som var piggast. Hon fick jobba cirka 2 tim och gjorde det i stort sett bra. Hon sprang upp en kull men höll sig lugn i flog. Några pipare uppvaktade henne ivrigt och vid något tillfälle försprang hon sig efter dem. På det hela taget jobbade hon dock bra och hade betydligt mer energi än dagen innan. Lärdomar för husse och matte blev att det gäller att ta sig upp i tid för att ge Tina chansen på fjället när vi ändå bemödar oss att åka dit. Förutom det fick vi en rejäl genomkörare inför höstens strapatser. Tina fick vara i sin naturliga miljö och hon gjorde inte bort sig vilket får ses som en seger i sammanhanget.


Augusti 2

Denna sväng for vi upp till Sandviken/Bäno för att försöka finna fågel för Tina. Vi kom fram strax före 2200 på kvälenl. Husvagnen grupperades alldeles vid stranden på campingen. Under natten mot första dagen och fram till lunch regnade det rejält. Vi avvaktade bättre väder och kom iväg vid 14-tiden. Vi startade från parkeringen SO om vägstationen. Efter cirka 40 min var vi uppe vid fjällkanten. Det blåste ganska mycket från V/NV vilket innebar att vi fick "jaga" i medvind den förta dryga timman. På tillbakavägen gick vi i kantzonen mellan fjället och björkskogen i bra vind. Det enda som hände var att Tina "skällde älg". Lite stukade var vi tillbaka i husvagnen vid 18-tiden.

Den andra dagen for vi till Lillviken/Naula. Vädret var bra med lagom vind. På väg upp till Naula stod Tina för 3 ripor. Jag hann dock aldrig kommendera avance innan fåglarna gick upp. Jag kunde dock stoppa Tina på ett rimligt sätt. Vi gick uppe på fjället i cirka 2 tim utan att se en fjäder. Efter kaffe och lite grillad korv begav vi oss neråt igen. Tina "reste" en kull ripor som vi fick chans att träna stopp på vid några olika tillfällen. Strax innan vi nådde vägen tog Tina ett snyggt stånd cirka 80 m nedanför mig. Jag kom fram till henne och kunde ge beröm. Hon reste dock utan kommando varvid en tjäderhöna tog till vingar. Det var faktiskt nära att Tina tog fågeln i resningen men jag fick stopp på henne efter cirka 10 m. Det kändes underbart att få se Tina i ett så vackert stånd fågeltagning. Äntligen fick vi lön för mödan. Nu känns det betydligt bättre inför fortsättningen.1


2005-08-17

I kväll tränade jag, Erik och Janne våra hundar på frisläppta rapphöns hos Gunnar. Tina skötte sig mycket bra. Hon stod för två fåglar och satt på visselsignal när de flög. Vid det andra tillfället hann jag inte fram innan hon reste men hon satt direkt på signalen. Hon söker bra och står samt reser med ackuratess. Jag är mycket nöjd.


2005-08-19--20

Så kom den träningshelg för valparna som vi beslutade om redan förra hösten. Helgen skulle tjäna som avslutning på vårt gemensamma arbete med valparna. Jag och Birgitta åkte upp redan på torsdag kväll 08-18. Tommy och Anneli med Bira var också på plats. Janne och Åsa med Raffe samt Erik och Linda med Diesel anlände under fredagen i anslutning till lunchen. På fredag em tränade vi N o S om Silvervägen bortanför bäcken och rengärdet mot norska gränsen. Janne och jag med respektive och hundar tränade på S sidan medan Erik och Tommy med respektive gick på N sidan. Tina jobbade väldigt bra men vi fann inga fåglar under drygt 3 timmar. Gänget på N sidan hittade några ripor i slutet på passet. På kvällen käkade vi tillsammans i Jannes och Åsas stuga (6).På lördagen gick vi från två olika håll upp på Naula. Tina sprättade en tjäderhöna på vägen upp. Det var allt vi kom i kontakt med under dagen. På söndag gick Tommy och jag längs kanten nedanför Naula i drygt 4 timmar. Den sista timman fick vi kontakt med några ripor och en tjädertupp. Tina sprättade någon ripa och gick efter rejält innan jag fick stopp på henne. Tjädertuppen stod hon kort för men reste innan jag riktigt hann fram. Sammanfattningsvis en trevlig helt. I stort sett bra väder men på tok för få fågelkontakter. Vi sakande också Gunnar och Mattias som var på björnjakt i Sjulsmark. God motion för både hussar/mattar och hundar samt miljöträning blev det dock.


2005-08-24

Tränar på rapphönsen hos Gunnar. Tina petar tre stycken. Klarar att stoppa henne men hon står inte? Det känns som en tillbakagång i utvecklingen, må det inte bli ett problem nu inför Pulsujärvi och Kirunaprovet.


2005-08-27--09-01

Gunnar och jag, med Alma och Tina, gav oss iväg med husvagnen bakom bilen till Pulsujärvi vid 10-tiden på lördagen 08-27. Efter lite strul om jaktkort på K 7 var vi på plats vid bron över Lainioälven vid 17-tiden. Vi jagade klokt under hela tiden. Några timmar på morgonen och några på eftermiddagen var receptet. Undantaget blev onsdagen 08-31 då vi gjorde en hel dag från morgon till kväll. Varje dag var vi i kontakt med 25-30 ripor. Alma är en bra jakthund. Tina blandade bra prestationer med petingar. Nåja, på onsdag eftermiddag vid 3-tiden gjorde Tina en perfekt fågeltagning. Jag hann upp bredvid henne, ta tag i linan och ge välförtjänt beröm. Efter resningsorder gjorde Tina en bra avance och Gunnar lyckades skjuta dubble ur den ripkull som Tina stod för. Det kändes underbart att få denna belöning efter vårt gemensamma slit. Nu vet jag att inget är i sig vunnet med denna framgång men en viktig milstolpe är ändå erövrad.


2005-09-05--07

Under älgjakten har jag tillsammans med Krister Wennberg varit ut med Tina vid två tillfällen. Vi fann fågel båda gångerna. Tina sökte i bra kontakt trots rent skogsland och igenvuxna kalhyggen. Tyvärr tjuvreste hon de gånger hon stod för fåglar.


2005-09-10--11

På fredag efter att Birgitta slutat arbetet kopplade vi husvagnen och åkte till Kiruna för att delta på jaktproven lördag och söndag i Pirttivuopio. Vid 21-tiden var vi på plats och började få upp värmen i vagnen. På lördagen var det samling 0700 på parkeringen "Bertils såg". Det var rejält många ekipage (3 grupper) på plats när uppropet skedde. Tina skulle gå med gänget i västra området. Domare var Anna Berg (från Skåne). Vädret var riktigt bra, mestadels sol och lagom vind från väster. Tina sökte flott under hela dagen. Hon hade två fågelsituationer där jag anmälde stånd. Tyvärr tjuvade hon båda gångerna. Därutöver petade hon ett antal fåglar. Jag var både nöjd och missnöjd när vi var åter i husvagnen vid 17-tiden. Klockan 1900 var det samling för middag. Domaren Anna sa vid prisutdelningen att om det var någon hund ur hennes grupp som gärna tagit med sig till Skåne så var det Tina. Eftersom det var ett nytt prov på söndag blev det en tidig kväll. På söndag var det samling 0800. Provet organiserades i 2 grupper om vardera 10 hundar. Vårat gäng skulle gå i mittenpartiet. Domare var Ingemar Sjöström (från Umeå). Vädret var bra, någon plusgrad och lagom vind från syd. Tina jobbade bra men petade en fågel i första släppet. I andra släppet tog hon ett flott stånd rätt nära såväl domaren som gruppen i övrigt. Hon stod intill resningsorder. Avancerade bra men gick cirka 15 m efter. Hon provades på apportering vilket hon löste bra efter att jag fått upprepa apportkommandot. Således, målet för Tinas unghundssäsong är nått. Vi har fått pris på jaktprov i ukl. Poängen fördelade sig:

F 6 = 60

V 9 = 45

S 10 = 30

A 8 = 16

Totalt 151 p och därmed ett andrapris. Trots att målet är nått avser vi att starta i Gällivare 09-24-25 om vädret ser hyfsat ut. Jag behöver jobba mer bland annat med att få Tina lugn i floget.


2005-09-16

Jag har de senaste två dagarna jobbat lite med allmän lydnad och apportering. Jag inser nu att det inte går att slå sig till ro och tro att något är färdigt. Det gäller att hela tiden ligga på och ha kontinuitet i träningen. Tina har svarat bra på träningen. Under helgen ska vi för första gången på 1,5 månader vara hemma. Jag ska träna på rapphönsen men det är vad det blir vilket i sig är både nödvändigt och roligt.


2005-09-17

Idag har vi varit och tränat på rapphönsen. Det var en strålande vacker höstdag. Gunnar hade satt ut två höns längs en kraftledningsgata. Tina fann fåglarna i några omgångar. Hon hade ingen petning men väl två tjuvresningar. Tina presterade också ett klockrent fågelarbete där jag sköt med startpistolen efter resning. Tina satt direkt i flog och skott. Jag hade med en apportbock med vilken jag körde ett apportmoment efter fågelsituationen. Efter en del strul fixade det sig också. Sammantaget en bra träningsdag.


Vecka 38

Under veckan har jag nött lite grundträning och apport med skott. Det har gått jättebra hela veckan.


2005-09-24--25

Denna helg stod jaktprov på Dundret på schemat. Vi åkte upp på fredag efter jobbet. Vi hade hyrt en stuga på Dundrets fritidsby/Repisvaare tillsammans med Peter och Magdalena Åström.På lördag fördröjdes starten till kl 0900 m a a tjock dimma. Det hade lättat något till kl 0900 men under hela dagen rådde dimma, regnskurar och mer än halv storm på fjället. Det var oerhört svåra förhållanden. Endast en unghund hade fågel. Hon fick också ett förstapris (Saga). Tina jobbade oerhört bra. Domaren var mer än förtjust. Tina hade en petning i stark medvind men respekterade. Alltså EG på lördag. På söndag var det halvklart men rejält blåsigt. Vi gick i stort sett i samma område som på lördagen men nu såg man ju både terrängen och hundarna hela tiden. Alla hundar kom också till fågel. Tina skötte sig utmärkt.

F 7 = 70

V 9 = 45

S 10 = 30

A 10 = 20

Totalt 165 p och ett första pris i ukl och provets bästa unghund. I samband med fågeltagningen hände en dråplig situation. Sedan jag anmält stånd sprang jag upp mot Tina men trampade ner i en grop och fick en rejäl bristning i vänstra vaden. Jag släpade mig fram till cirka 10 m ifrån Tina och begärde tillstånd att resa. Jag fick det men innan jag han ge kommandot gick ripan upp. Tina satte sig på signal. Problemet blev att domaren inte kunnat bedöma resningsmomentet. Han var oerhört bestört över det för han ville verkligen ge Tina ett toppbetyg på fältet. Nu blev det en 7:a vilket ändå räckte till ett första pris. Det är helt fantastiskt. Allt vi kunnat drömma om för Tinas del har infriats med råge. Hon har gett oss så mycket glädje. Må hon bara få vara frisk så har vi oerhört mycket trevligt att se fram emot.


2005-10-09

Har precis kommit hem efter en veckas jakt (v.40, 10-02--09), eller mer rättvisande, hundträning. Bo, Göran Gahm och jag åkte från Luleå 10-02 för att jaga i Pulsujärvi 3 dagar och därefter flytta till Årrenjarkka för ytterligare 3 dagars jakt. Vi tog med min husvagn och grupperade vid Lainioälven som vanligt. Vi hade 3 fantastiska dagar med fin väder, egentligen otroligt varmt för årstiden, och mycket fågel. Tina skötte sig som vanligt, d v s ömsom vin och ömsom vatten. Vi sköt 2 ripor för henne av totalt cirka 50 stycken. Jag gläds dock oerhört åt den mängd träningstillfällen som vi fått. Under torsdagen 10-05 omgrupperade vi via Gällivare där vi duschade, handlade och tankade, innan vi for vidare till min bror Kristers stuga. Under de 3 dagarna i skogen visade det sig lite problematiskt att hantera Tinas "fjällsök". Så här efteråt känns det torts allt rätt att vi jagade i skog några dagar. Tina behöver verkligen den erfarenheten också. Sammantaget var det en oerhört trevlig vecka med bra kamratskap, fint väder och gott om träningstillfällen för Tina. Totalt blev det cirka 60 fåglar varav tre tjäderhönor.


2005-10-25

Roger på V Lillfjället i Järämä

...å här ser man Tina på samma fjäll

 

Jag, Birgitta, Göran och Britt for till Järämä 10-19 för att jaga under en långhelg. Jag hade lånat en stuga i Järämä. Vi kom fram vid 14-tiden på torsdagen. Efter att vi installerat oss jagade Göran och jag i området väster om rengärdan i vägslutet. Göran sköt 2 ripor. Tina brände en chans som vi hade. Det låg någon cm snö, tillräckligt för att kunna se spåren. På fredag stormade det och luften var full av iskristaller som stack som nålar i ansiktet. Birgitta och jag jagade på det V Lillfjället. Vi såg en hel del ripspår. Tina skapade två situationer varav jag bommade den ena och sköt två ripor vid den andra. Hon strulade också bort någon situation. Göran hade skjutit några ripor under dagen. På kvällen sjönk temperaturen och det började snöa. Vi bastade i den intilliggande byggnaden där en mycket revlig bastu fanns.På lördag morgon vaknade vi till en vit omgivning. Det hade kommit cirka 5 cm nysnö. Solen sken, det var svag vind och oerhört vackert. Birgitta och jag jagade ånyo på det V Lillfjället eftersom vi sett så mycket spår där. Nu hittade också Tina fåglarna. Totalt var vi nog i kontakt med cirka 100 ripor. Generellt var fåglarna lite skygga. Tina strulade en del men gjorde också några bra prestationer. Jag sköt två fåglar. Göran och Britt hade haft en misslyckad dag. De jagade i området V och N om rengärdan, såg en del fågel men kom inte åt dem. På söndag jagade vi bara några timmar på fm sedan vi städat ur stugan, lastat och gjort oss klar för hemfärden. Birgitta och jag jagade på det Ö Lillfjället. Tina skapade två fågelsituationer. Jag kom till skott vid bägge tillfällena, bommade vid det första och sköt dubblé vid det andra. Tina skötte sig på det hela bra under söndagen.


2005-10-29--30

Krister Wennberg en kamrat i mitt älgjaktlag åkte till vår älgjaktmark, Görjeå kronompark, cirka 4 mil SO om Jokkmokk på fredag morgon. Vi möttes av en fin "vinterdag", ca 5 cm snö och - 3 grader. Vi jagade på "Brända berget" på fm och norr om Ätnakåbbo på em. Krister bommade på ripor som Tina stod för på fm, det var allt vi kom i kontakt med under fredagen. På kvällen högg vi en vak i isen nedanför bastun, värmde bastu och mådde gott till ca 2300.På lördag steg vi upp ca 0800. Det var + 8 grader och hård vind. All snö var borta. Vi jagade några timmar i området närmast kojan. Tina hade ett bra arbete på en tjädertupp, stånd - löpa, stånd. Jag kom dock inte åt att skjuta. I medvinden fick Tina gå bakom. Vi skrämde några orrtuppar varav Krister fick skjuta en.


2005-11-06

Denna söndag åkte min granne, Stefan Keisu, med hans Engelsa Setter Ville och jag och Tina till Görjeå för att jaga. Vi kom fram till kojan ca kl 0800. Det var - 10 grader och i övrigt en vacker dag. Kylan medförde dock att det var mycket skarpt i markerna. Första svängen jagade vi från kojan - söderut till gränsen - västerut och slutligen norrut till kojan igen. Hundarna fick gå växelvis ca 15 minuter och vi hade fågel i varje släpp. Jag sköt en ripa för Ville och Stefan sköt 2 st för honom. Tinas fåglar kom vi inte åt eftersom de gick upp före jag kunde ge resningsorder. Vid ett tillfälle gick Tina ordentligt efter, i övrigt ok. Andra svängen gick uppe i "vägarna". Där hade vi någon diffus fågelkontakt, det var allt.


2005-11-13

Stefan Keisu och jag åkte till Pakko, denna mytomspunna mark NO om Jokkmokk där en barndomsvän och jaktkamrat, Göran Gahm, och jag "tjuvjagade" 1971 eller om det var 1972. Marken höll "vad den lovade" åtminstone avseende biotopen på Pakkovaare, helt fantastiskt fint. Det låg några cm skarp snö på marken, temperaturen var ca - 5 grader och det var i stort vindstilla. Vi kom i kontakt med 10-15 tjädrar. Genom det skarpa föret gick fåglarna upp på väldigt långa håll, egentligen före det att vi han fram till hundarna. Tina hade en fågeltagning och ett kort "hardrev". Vid fågeltagningen gick fågeln upp utan att jag noterade det men det gjorde Tina så det blev en eftergång på ca 50 m. Jag har redan insett att vi har lång väg till stadgan men vi ger inte upp. Det ska tränas under vintern. Stefans Engelska Setter Ville hade flera fågeltagningar och vid ett tillfälle kom Stefan till skott på en tjädertupp men den lever i bästa fall vidare i Pakkoskogarna. Som sagt en underbar dag i underbart fin terräng.


2005-11-20

Stefan och jag skulle upprepa förra helgens trevliga jakttur men det visade sig vara för kallt. När vi kom norr om Jokkmokk sjönk temperaturen till - 18 grader. Vi beslutade oss då för att vända om och jaga i Görjeå istället. Omkring kl 0900 startade vi jakten i området kring Kvarnträsket. Det låg några cm snö, temperaturen var - 12 grader och vinden var svag nordvästlig. Eftersom Ville inte var med fick Tina jaga mer än 3 timmar. Hon hade några diffusa fågeltagningar på orre i träden. Vid ett tillfälle kom jag till skott men bommade tyvärr på en orrtupp. Tina klarade att hålla sig lugn. Jag tror att det beror på att hon inte rest fågeln eftersom den släppte från ett träd. Hon stod helt enkelt kvar och tittade på min bom. Hon hade också en fin fågeltagning på en ripkull. Tyvärr gick hon efter sina obligatoriska 10 m varför jag ej kom till skott. Nåja, vi fick en fin vinterdag i naturen och Tina fick en rejäl genomkörare med några fågelsituationer. Nu bedömer jag att jaktsäsongen är över för denna gång. Jag ser verkligen fram emot träningen i vinter och nya utmaningar under nästa säsong.


2005-11-21

Idag fick jag utlåtandet från Kennelklubben angående Tinas höftledsröntgen. Det såg bra ut. Hon klassades som A och "normala" höftleder.


2005-11-23

Ikväll har vi haft träff/fest hemma hos oss med hussar och mattar i Almas(Tinas mor) valpkull. Tyvärr deltog inte Mattias och Erik men vi hade väldigt trevligt i alla fall. Gunnar hade fixat tjädergryta så vi åt, drack såg på filmer från allt vi gjort tillsammans med kullen och hade väldigt trevligt.


2006-01-30

Idag börjar Tina löpa. Under vintern har vi mestadels hållit igång den vardagliga motionen och dressyren. Lite apportträning har det också blivit. Två gånger har jag åkt skidor och låtit Tina dra. Det har fugerat tillfredsställande men hon "jagar" i selen varför det blir lite okontrollerat och det går på tok för snabbt. Jag gläds dock oerhört varje dag över att Tina är min hund. Det är t o m roligt att bara vara ute med henne. Hon är så följsam och trevlig trots att hon "jagar" varje stund vi är ute. Harlortar är hennes favoritsnacks. Löpningen drog verkligen ut på tiden. Den var nog inte helt över förrän efter mer än en månad.


2006-04-10

Min yngre bor Krister och jag har varit en långhelg i hans stuga i Årrenjarkka (Kvikkjokk). Inget vidare väder men trevligt umgänge, god mat, hyfsat fiske och några fågelsituationer för Tina som hon skötte bra.


2006-04-13

Öva, öva. Bara hålla, inte tugga...

All vår början bliver svår. Husse har tillverkat en rävatrapp som vi ska träna med inför de riktiga utmaningarna med äkta rävar

Nu funderar vi på om Tina har lite problem med skendräktighet. Hon äter lite dåligt och är så mycket kring oss. Hon följer oss uppmärksamt och beter sig som om vi varit borta i timmar om vi varit på vindsvåningen några minuter. Jag avvaktar någon dag till men blir det inte bättre så sätter jag in den medicin som vi tagit ut i förebyggande syfte. Under några dagar efter fjällvistelsen har jag kört lite apportövningar med den ripa som jag hade med på fjället. Tina har skött dessa träningsmoment utmärkt. Just nu håller jag på med ett projekt, att tillverka en "rävapport". Jag har köpt en "apportbock" som verkar lämplig för att efterlikna en rävkropp. Jag måste göra den lite tyngre. Sedan ska jag förse den med lite rävskinn och rävsvans. Min tanke är att med den förbereda för kommande spårträning på räv. Jag har också anmält Tina till utställningen i Piteå/Öjebyn 05-13.


2006-05-09

Eftersom Tina varit lite "konstig" under en tid beslutade vi att ta henne till veterinären. Diagnosen blev skendräktighete. Om hon blir så här deppig efter nästa löpning så har vi beslutat att ge henne Galastopp som är ett hormonmedel som ska förhindra att skendräktighet uppstår. Vid kvällsrastningen åkte vi till skjutbaneområdet. Där hände nåt som inte kändes bra. Hon stack iväg och var borta i uppskattningsvis en kvart och hon "hörde inte" inkallningssignalen…. Det är faktiskt andra gången det hänt under senare tid. För några veckor sedan var jag och Stefan Keisu ute på Hertsön. Tina drog med sig Vilda på en turné som pågick ca 20 minuter. Jag inser att det är ett bristande ledarskap det handlar om och att jag måste agera. Jag vill inte att Tina ska bli en "rymmare".


2006-05-14

Efter att Birgitta kollat med Djursjukhuset att det var ok att ge Gallastopp började vi med det idag. Det har mest att göra med att Tina inte äter. Hoppas att det hjälper.


2006-05-16

Ikväll for Tina och jag med Leif Lång (granne) till hans stuga i Trundön för att se på hur han inrättat sitt "duvslag" och hur han bedriver träning med fåglarna. Vi lät Tina utsättas för duvor som Leif kastade (fastknutna i ett långt resårband). Syftet var att träna "sitt" i uppflog. Tina sätter sig på kommando men genom att duvan hamnar ganska nära henne när den "landar" blev hon stressad. Jag stod kvar vid henne vid den aktuella platsen i ca 1 timme och löste situationen sedan hon då lugnat ner sig. Leif var oerhört metodisk. Innan vi använde duvan körde vi samma moment med en dummy och en tennisboll i exakt samma terräng som vi sedan nyttjade duvan vid. Helt klart att ett duvslag och duvor på detta sätt, naturligtvis med en rad varianter så småningom, kan vara ett sätt att träna "avtrubbning" i fågelsituationer.


2006-05-23

I morse när jag rastade Tina nere vid kullarna erövrades ytterligare en milstolpe längs vägen till "färdig jakthund". Tina stötte, utom synhåll för mig, en Storspov som med förskräckta läten passerade förbi mig. Jag laddade för en tillrättavisning och förväntade mig att hon skulle komma farandes efter i flyktriktningen, men icke. Jag var på väg att vissla hitsignalen men något sade mig att istället gå och kolla läget. När jag kom upp i bakkant på den stora kullen varifrån spoven kom satt Tina där som en stenstod med sträckt hals. Jag blev riktigt rörd av situationen. Nu vet jag att det är långt kvar till Tina stoppar spontant men helt klart kändes det som ett viktigt steg. Självklart fick hon det beröm hon förtjänade.


2006-06-19

Efter en vecka med min son Tobias och hans komis Mikke Lindberg i Berlin för att följa fotbolls-VM var det dags för lite hundträning igen. Jag hade kommit överens med Peter Åström (Råneå) om att träffas och köra vatten och spår. Tina fick göra två jobb på vattnet och två på rävspår. Vattnet var inga problem. Räven ville hon inte riktigt apportera men efter lite lek/glädje gick det vägen. Totalt sett var jag nöjd med detta träningspass. Det var faktiskt första gången som Tina fick prova på öppenklassvatten och elitspår. Allmänt sett är det mesta kring Tina ok. Hon äter dock lite dåligt till och från. I jobb som hon sätts på löser hon dock det mesta på ett bra sätt. Det där med storspoven har hänt en gång till, d v s att hon satt sig spontant!


2006-07-02

Detta är nog första dagen när jag "på riktigt" tränat vatten med Tina. Stefan Keisu har sjösatt en lite båt vid fågeltornet cirka 800 m nedanför vårt bostadsområde. Vi har kört några moment både på för- och eftermiddagen. Det började väl inte lysande men vid sista passet kände jag mig ändå nöjd. Tina vill naturligtvis söka i kanalkanten vilket är det enda stället som vi tränat på tidigare. Hon hade svårt att förstå att hon måste jobba en nivå längre ut men till slut gick det i alla fall bra. Det har varit en helt otroligt varm sommardag, + 28 grader, så det var både nödvändigt och skönt att Tina fått bada rejält under dagen. Jag måste tillstå att jag inte känner mig helt trygg inför kommande helgs prov i eftersöksgrenarna.


2006-07-05

Idag har Tina, matte och jag varit i Råneå och tränat spår och vatten med Peter Åström. Vattnet gick riktigt bra medan Tina fortfarande racklar lite med räven.


2006-07-08--09

Så var det dags för eftersöksgrenarna och Råneåhelgen. Jag och Birgitta har ingått i funktionärsstaben under planeringsfasen och vi agerade som funktionärer under lördagens prov som omfattade 31 startade hundar. Det var en oerhört varm dag men arrangörsmässigt gick det jättebra. På sena em genomförde vi ett "klubbmästerskap" i trappskytte. Jag fick bara 16 träffar och missade finalen. Kvällen avslutades med en gemensam middag. På söndag var det dags för Tina tillsamman med ca 10 andra hundar. Fortfarande oerhört varmt och torrt. Jag kan inte sluta att förundras över Tina. Hon löste båda uppgifterna med bravur och domarens omdöme blev 10 p med guldstjärna i bägge disciplinerna. Det var en oerhört nöjd och stolt husse och matte som styrde hemåt vid 16-tiden. Nu ska jag inleda eftersöksträningen inriktat på att också genomföra dem i elitklass inför hösten.


2006-07-11

Jag, Janne Bäckström som har en bror till Tina och grannen Stefan Keisu åkte till Sjulsmark på em för att träna på rapphönsen. Det gick inget vidare. Det är generellt svårt att få till bra situationer på den konstlade väg som vi nyttjar, d v s en utplacerad bur med en rapphöna i som vi hoppas att hunden ska stå för och en rapphöna i resår som vi avser att kasta upp i samband med avancen. Det som bekymrar mig är att Tina stressar upp sig så mycket. Jag trodde i min enfald att hon genom allt som hon var med om under den senaste hösten skulle medfört att hon mognat och lugnat ner sig men inte. Jag överväger nu att iordningsställa Tinas hundgård till en "voljär" och ta hem två rapphöns och sedan köra avtrubbning flera pass om dagen.


2006-07-13

Ikväll åkte jag till Rosvik/Hälleström för att träna på duvor med Leif Lång m fl. Leif är oerhört systematisk. Vi började med "torrträning" på väldigt speciella dummies. De var gjorda av kopparrör kring vilka man tejpat fast ca 30 cm långa remsor som var klippta från en blå plastsäck. De var verkligen provokativa genom att de fladdrade rejält om dem när de kastades. Leif varierade kastplatserna så att de kom från båda sidor, framifrån och bakifrån. Hundarna skulle naturligtvis sätta sig när kasten gick. Så snart hunden satt sig och sökt kontakt med föraren löstes situationen och vi skulle gå ca 10 m i motsatt riktning som kastet gjorts. Sedan gjordes exakt samma övningar med duvor. Tina sköter sig bra men är väldigt triggad både av dummies och av duvor. Jag hoppas och tror att den habituering som jag ska göra genom att ta hem 2 rapphöns nästa vecka ska bli bra medicin för Tina. Jag ska klä in hundgården med bärnät och ha rapphönsen där. Sedan ska Tina få avtrubbningsövningar varje dag.


2006-07-16

Idag har jag hämtat 2 rapphöns hos Gunnar och placerat dem i Tinas hundgård som provisoriskt är omgjord till en voljär. Avtrubbning och eftersöksgrenar elitklass gäller nu under mina 2 semesterveckor, resten sparas till hösten. Tina fick sitt första pass genom att jag satt med henne utanför "voljären". Hon slappnade av efter ca 75 minuter. Under kvällen har hon klart visat att hon vet vad som finns i hennes hundgård. Hon skulle gärna ha gjort ett besök till.


2006-07-17

Gick ut redan vid åttatiden för att köra ett pass avtrubbning i "voljären". Jag placerade rapphönsen i Tinas hundbur och gick därefter in. Tina hade det jobbigt. Jag gick ut efter drygt 3,5 timmar. Jag tror att grannarna tog lite illa vid sig av "oljudet". Det är klart att jag ibland frågar mig vad jag håller på med?


2006-07-18

Janne Bäckström och jag körde ett pass med Tina och Raffe vid modellflygfältet. Vi körde allmän lydnad, provocerande kast med mina nytillverkade "fladderdummies" och avslutade med vattenapport i den gamla gropen. Det blev ett bra pass på drygt en timme.


2006-07-19

Idag har jag kört vatten nedanför tornet. Jag rodde ut en mås i vassruggen till höger och bortom kanalen. Birgitta kom ner med Tina. Hon skötte sig bra och bärgade måsen utan krångel. Jag har suttit utanför hundgården med rapphönsen i på em. Det tog gott och väl 1,5 h innan jag kunde avbryta.


2006-07-20

Stefan Keisu och jag for till Råneå för att träna vatten och spår. Vi hade min kanot på taket, en mås och en räv med oss. Vatten körde vi i samma område som provet tidigare under månaden genomfördes i. Stefan paddlade ut måsen dels på exakt samma ställe som vid elitprovet, dels i samma vass men längre ut och till vänster. Tina gjorde två kanonjobb och visade verkligen att hon har förstått att söka ut i vattnet utan vare sig skott eller kast. Vi körde två släpspår på räv också. Vid det första tillfället fick jag starta om Tina 2 gånger men hon löste uppgiften till slut. Vid det andra försöket gick det bra. Således bedömer jag att vi vågar starta i eftersöksgrenarna också i elitklass redan nu i sommar. Jag hoppas att jag får hänga på vid något av de särskilda prov som ska genomföras i sommar.



Friska tag - ut och leta truten som ligger gömd någonstans i vassen

Mot land med truten i munnen

Här får du husse


2006-07-25

Birgitta och jag for till Boden/Heden för att träna inför provet i eftersöksgrenar som Bodensarna ordnar 08-07. Spåret drogs med en mård och Tina klarade det ok. Vattnet kördes i et rejält vassområde i Luleälven. Tina löste det med bravur.


2006-07-27

For till Sjulsmark med de 2 rapphöns som jag haft hemma i 10 dagar. Jag passade på att spendera ca 3 timmar i voljären med Tina. Hon är verkligen "på". När hon väl somnat och jag väckte henne för att avbryta är jag tvungen att passera fåglarna och då var hon på G igen!?


2006-07-29

Ikväll var det dags för träning inför ett särskilt prov som Piteborna genomför 08-01 i Hemingsmark. Spåret drogs med räv. Tina lämnade räven (som vanligt) ca 50 m ifrån mig men bärgade den efter påminnelse. Vattnet löste hon på ett mycket bra sätt. Jag känner mig inte trygg med de 2 planerade starterna i elitklass men är ändå beredd att starta. Har Tina och jag en bra dag då går det.


2006-07-30

Ännu en märkesdag i vår Tinas liv. Birgitta och Tina gjorde oerhört väl ifrån sig vid utställningen i Kalix idag. Tina fick först sin 1:a i jkl, därefter sitt cert, hon blev bästa tik och bäst i rasen. Det hela avslutades med att hon blev 3:a i BIS. Domaren Bo Wallin var väldigt förtjust i Tina vilket var särskilt roligt. Ja vad ska man säga? Det är så stimulerande och så roligt att dels se vad Tina som individ i rasen står för, dels se Birgitta och Tina samarbeta och inte minst det faktum att Tina alltid är bäst när det gäller. Få verkligen se om det håller över de särskilda prov som jag ska göra i eftersöksgrenarna i elitklass de närmaste dagarna.

Här är det matte och Tinas tur att visa sig från den allra bästa sidan...

...åsså springa runt

Det gick jättebra. Cert, BIR och BIS-3:a


2006-08-01

Ja, vad ska man säga? Vid kvällens särskilda prov i Hemmingsmark startade jag Tina i elitklass. Hon bärgade återigen 10 p på spår och 10 p på vattnet! Domaren, Peter Häggström öste lovord över Tina. Han inledde med att säga att - "man ska inte ta till för mycket superlativer när man värderar en elithund, men det är en fröjd att se Tina in action". Han avslutade med att lägga till en mängd guldstjärnor på 10:orna. Jag känner mig oerhört stolt och glad över Tina. Ibland förstår jag inte hur allt kan gå så smidigt. Om jag jämför med det jobb jag lagt ner på mina tidigare hundar är Tina så oerhört lättlärd. Jag har inte behövt lägga särskilt mycket tid på de olika momenten. Det är som att hon snappar snabbt och därefter sitter det. Räven har det tjorvat lite med. Hon har haft en tendens att lägga ner den på återvägen ca 30-50 m ifrån mig. Efter påtryckningar har hon fixat det hela men jag var lite osäker inför kvällens prov. Det jag gjort de senaste dagarna är att jag hetsat henne på räven under lek och när hon är som mest taggad har jag kastat den några meter och själv gått några meter åt andra hållet samt uppmuntrat henne att ta den. Om det är detta enkla grepp som gjorde att det gick så bra ikväll vet jag inte men möjligen var det vad som behövdes?

Här kommer jag husse

Lite svårforcerad terräng...

...men det fixar jag


Augusti 1

Stefan Keisu och jag åkte mot Jokkmokksfjällen för att träna hundarna några dagar. Stefan hade fixat så att vi fick tillgång till en bomnyckel vilket i sin tur innebar att vi kunde parkera husvagnen ända uppe vid lapplägret i Poulomoijve. Vi var på plats i rimlig tid. Det blev en oerhört positiv upplevelse att konstatera att det finns så fina fjällområden så nära Luleå (25 mil?).Vi tränade i Polulomojve under dag 1. Oerhört varmt, cirka 25 grader, mycket insekter, 2 ripkullar och en ensam ripa. Ville är kung. Tina fick inte någon riktig chans. Hon jobbade bra men…? Wilda gyrade så som unghundar gör. God mat och dryck på kvällen. Fiskade en stund också utan framgång. Dag 2 for vi tillbaka en bit längs vägen och gick upp mot Jarre. Tre ripkullar, en tjäderkull och en ensam ripkalle. Tina fortfarande ingen godkänd fågeltagning. Bra jobb, lydig i fågelsituationer men inget stånd mm. Nåväl, superfina dagar, otroligt trevlig mark och en genomkörare för Tina och husse.


Augusti 2

Janne, Roger, Raffe och Tina tar en femma på fjället

Roger, Åsa, Raffe och Tina

... å Birgitta tar också en femma

Så var det dags för ytterligare en träningsvända på fjället. Janne Bäckström och Åsa åkte med. Raffe, Tinas bror följde naturligtvis med. Vi kom fram vid 15-tiden. Efter att ha installerat oss bar det iväg till västra delen av provområdet. Vi var ute ca 2,5 h i kanonväder och rätt vind utan att se en fjäder! Dag 2 gick vi ca 7,5 h till Jourron och Sildundalen. Det var samma kanonväder. Tyvärr såg vi inte ett liv under hela dagen. Tina söker som vanligt bra men fick inte en chans på fågel. Dag 3 var Janne och jag tidigt i farten. Vi gick upp i södra delen av Bäno längs leden som går förbi Bänoklippan. Det var en trevlig och vacker sväng på totalt ca 5,5 h. Raffe körde en tjädertupp, det var allt. Så oerhört tråkigt. Nu har jag verkligen försökt få till bra träning inför Kirunaprovet utan att vi överhuvudtaget fått någon rejäl chans på fågel. Det känns både frustrerande och osäkert inför kommande helg. Jag ska försöka åstadkomma något på rapphönsen men det brukar ju inte bli så lyckat, men vi får inte ge upp.Tina har inte börjat löpa ännu. Vi får se hur det blir med det "problemet" också.


2006-08-21

Ikväll for jag till Gunnar för att försöka kompensera "misslyckandet" på fjället. Vi satte ut en rapphöna i en fältkant. Jag körde hela den pedagogiska svängen med plastfladdret, apport, sitt på signal och skott mm före jag släppte Tina på sök. Det var som vanligt oerhört varmt, + 23 grader, och torrt i markerna. Nåväl, Tina sökte bra, passerade i närheten av fågeln 2 gånger utan att känna något. Tredje gången tvärnöp hon, släppte och tog två steg och rapphönan var i luften. Tina stod lugnt kvar. Jag bad Gunnar att inte skjuta eftersom situationen inte var helt komplett. Vi tog en ny fågel som jag höll i handen medan Tina sökte. När hon passerade på lämpligt avstånd slängde jag iväg fågeln, visslade sitt. Gunnar sköt fågeln. Tina var lite sugen på att knalla men avstod efter lite påtryckningar från mig. Sedan hon lugnat ner sig fick hon apportera vilket gick bra. Tina har aldrig fått apportera varm fågel tidigare varför detta kändes som ett nödvändigt moment nu inför provet i Kiruna. Totalt sett blev det en bra träningskväll.


2006-08-26--27

Under dessa två dagar gick vi vårt första jaktprov i öppen klass. Det var som vanligt Pirttirisen som utgjorde provområde. På lördagen gick vi i västra området. Peter Häggström dömde. Tina jobbade som vanligt oerhört bra men hon klarade inte fåglarna (två chanser) under de förhållanden som rådde med hög värme (ca 23 grader) och oerhört torrt i markerna. Peter framhöll dock Tina som den hund som hade det bästa fjällsöket. På kvällen var det middag på campingen i Kiruna. Killen som gick skytt åt Peter (Dennis) blev så förtjust i Tina att han tingade en valp om det blir en lyckad parning nästa vår. På söndag var förhållanden likartade. Vi gick i området direkt ovanför Bertils såg. Tina hade återigen två chanser men klarade dem inte. Domaren för dagen var Mikael Burk. Även han framhöll Tina som gruppens bästa fjällhund. Slutsatsen efter helgens prov är tydlig. Jag måst satsa mer på att jaga med Tina. Hon behöver betydligt mer erfarenhet för att klara olika förhållanden både vid praktisk jakt och vid kommande prov. Jag har anmält mig till skogsprovet i Arvidsjaur den 9/9 men kommer nog att avstå till förmån för jakt. De kommande två veckorna är det jakt som gäller. Först i området ovanför Soppero och därefter i trakten av Adolfsström. Efter det tar jag slutlig ställning till vilka jaktprov jag ska gå under resten av hösten. Tinas löpning ligger också och skvalpar som ett eventuellt hot för deltagande i kommande prov.


2006-08-29--09-01

Så var det dags för jakt i området Järämä - Pulsujärvi (K 7). Janne Bäckström med Raffe (Tinas bror), jag ock Tina for från Luleå vid lunchtid 08-28. Gunnar Jakobsson och Mathias med Alma (Tinas mamma) respektive Ted (Tinas bror) var redan på plats vid Lainioälven när vi anlände vid 18-tiden. De hade kommit upp redan dagen innan och ägnat sig åt fiske. De hade fått flera fina harrar och en öring.

Den första jaktdagen på förmiddagen gick Janne och jag i området söder om Järämä. Det var hyfsat väder, mulet och cirka 15 grader. Vi fann en stor ripkull och några singelripor. Raffe söker snävt och ostrukturerat men står för fågel. Tina söker som vanligt bra men petar två av de tre fåglar som hon har chans på. Den tredje går upp när ståndvarnaren slår igång. Under eftermiddagen och dagen därpå är förhållandena likartade och så också hundarnas agerande. Under de två sista dagarna sköter sig Tina mycket bra. Hon har flera fågeltagningar och jag skjuter fyra ripor. Även Janne fäller en ripa för Raffe. Ted har gått bra hela veckan och Mathias fällde ett antal ripor för honom. Även Gunnar sköt för Alma. Jag gick med Mathias och Ted sista dagen. Ted är en mycket trevlig hund. Han jobbar intensivt och söket är ett smakfullt skogssök men det är så Matte vill ha det. Sammanfattningsvis hade vi en trevlig vecka med hyfsad fågeltillgång och godkänt väder. Tina tog som jag ser det några rejäla kliv framåt.


2006-09-04--09-08

Janne och jag for från Luleå mot Adolfström på måndag morgon. Vi passerade Robert Eizenberg i Adolfström, for till Kjell Johanssons helikopterplatta och blev utlyfta till Skovje sameviste där vi hyrt en stuga. Det var verkligen en fin stuga med alla bekvämligheter man kan tänka sig långt uppe på fjället.

På måndag em/kv gick vi en sväng (ca 3 h) NV ut upp mot en fjällsida. Tyvärr fann vi inga fåglar. Tina jobbade som vanligt bra. På tisdag var det verkligen grått och någon regnskur men vi var iväg kl 1055. Vi gick mest i låglandet västerut så långt dalen räcker. En singelripa och en ripkull var vad vi såg. Bra jobb av Tina hela dagen (vartannat släpp med Raffe). På onsdag gick vi ut samma väg som i måndags men skar betydligt högre upp på fjället. På 900 m fann vi kullarna. Vi var uppe och vände på 1100 m men där fanns dem inte så vi gick ner till 900 m igen. Totalt hittade vi 6 kullar och några singelripor. Tina jobbade väldigt bra men nu har jaktlusten tagit över helt. Hon är svårstoppad i flog. Om jag dessutom fäller är det ännu svårare. Hon knallade vid ett tillfälle. Här har verkligheten kommit ikapp. Det var som Landin sa redan ifjol när jag beskrev bland annat hur väl jag hade stoppkommandot intränat - "hon har nog inte riktigt tänt till på jakt ännu". Jag tänkte att du pratar gubbe. Tina jagar som en gudinna, men nu vet jag vad han menade. På torsdag gick Janne och jag ut en sväng på förmiddagen medan Robert stannade för att städa stugan och vila sitt ömmande knä. Tina jobbade om möjligt ännu bättre. Fantastiskt snygga fågeltagningar. Jag fällde vid ett tillfälle och det var mer tur än skicklighet att jag kunde undvika en ny knallapport. Nåväl, Tina har under de två senaste veckorna utvecklats som jakthund. Utmaningen nu är att få henne att respektera fåglarna sedan hon rest, och på tal om resning, hon är helt grym. Det vill gå väl så snabbt och i ett steg även om fågeln sitter 15-20 m bort. Vid ett tillfälle under torsdagen reste hon friskt men i två etapper vilket kändes oerhört bra. Det var då jag också fällde.


2006-09-12--13

Norrveckan fjäll genomfördes tisdag - torsdag. Jag for upp för att gå en dag men det blev två. På tisdag gick Tina till ett 2:a pris med 5 på fält och 9 i apport (Fa 4, Vi 5, Re 1, Fö 2). Domaren Krister Holmqvist tyckte att Tina gick för stort och agerade lite väl självständigt. Hon klarade två fågeltagningar på ett bra sätt. Jag efteranmälde mig till onsdagens prov p g a att jag inte hade någon att fara och jaga med. Didrik Skarin dömde. Tina gick bra tycker jag. Visserligen börjar jag hålla med om att det kan bli väl så mycket ibland. Tina hade också något fuffens för sig med några ripor på långt håll. Hon hade ett fint stånd men det visade sig vara tomt. EG blev resultatet. Grått, blött och varmt väder.


2006-09-14--17

Stefan Keisu med Vilda, jag och Tina åkte upp till Kiruna tidigt på torsdagen för att träna/jaga i de områden runt Kiruna som är tillgängliga nu under älgjakt mm. Vi checkade in på Ripan vid 15-tiden. Redan första kvällen åkte vi en bit norr om Kiruna och han med en kort sväng längs Tianbäcken och Krokvik. Tina hade två fågeltagningar och skötte sig hyfsat. På fredagen for vi till Holmajärvi och gick upp på de närliggande fjällen. Vi hade en fin dag med bra väder. Tina hade fem fågeltagningar men reste precis innan vi hade koll på situationen. I slutet av dagen kom vi dock till skott och fällde två fjällripor för henne. Tyvärr knallade hon. På lördagen for vi till samma område som på fredagen. Tina hade en mängd fågeltagningar och skötte sig i stort sett bra. Hon har verkligen utvecklats till en jakthund. För att fungera som provhund saknas det dock lydnad. Jag sköt tre ripor för henne och vi han dessutom med att bomma vid några tillfällen. Oavsett så gick Tina mycket bra och bristerna i lydnad består i stort sett. På söndag åkte vi åter till Krokvik. Tina fann en kull som hon skötte bra men Stefan bommade.


2006-09-23--24

Husse och Tina har lite pep-talk inför provet. Provgruppen i bakgrunden.

Birgitta och Tina under provdagen

Så var det dags för jaktprov på Dundret. Med fjolårets resultat i minne for Birgitta och jag upp med husvagnen på släp på fredag eftermiddag 09-22. Vi var på plats på Dundrets husvagnsparkering vid 1730-tiden. Det låg lite snö på fjället och även i omgivande terräng. På lördagsmorgonen rådde tät dimma. Den lättade inte på hela dagen och kl 1230 beslutade man att ställa in dagens prov. Lite slokörade var det bara att konstatera fakta. Vi gick en sväng i skogen under Dundret med Tina en knapp timme. Vi tränade stopp på signal och skott. På lördagskvällen var det gemensam middag på Husmans inne i Gällivare .Under natten mellan lördag och söndag klarnade det upp, men det började samtidigt att blåsa rejält. Temperaturen var ca + 12 grader när vi lade oss vid 23-tiden. På söndag morgon hade dimman återvänt även om den var betydligt lättare än på lördagen. Det blev provdags. Vi gick i en grupp med Mikke Burk som domare. Tina jobbade som vanligt bra. Hon hade redan i sitt första släpp fåglar på gång men det ville sig inte. På eftermiddagen stötte hon två ripor i medvind och en i motvind. Allt inom några tiotal meter. Hon var helt lugn. Bara en minut senare tog hon stånd för det som visade sig vara en ripkull. Tyvärr gick hon cirka 50 meter efter i flog och skott varför dagen var körd. Mikke ansåg dock att Tina totalt förtjänade godkänt under dagen varför han gav henne en 4 på fält (Fa 4, Vi 4, Re 4, Fö 4). Konstapporten klarade hon galant och fick 10 p. Totalt gav det henne över 140 p men eftersom det krävs minst en 5:a på fält för ett andrapris blev det ett 3:e pris. Nåja, inte blev det som vi hoppats men det är bara att konstatera att Tina inte är färdig för de högre klasserna. Hennes sök, fart mm räcker mer än väl men det är bristen på stadga och lydnad som slår igenom. Mer träning och mer jakt inför nästa säsong är receptet.


2006-10-01--06

Thomas Samuelsson med sina två settrar, Fixe och Challe samt Thomas kompis P-O Sjökvist men sina två pointrar, Tessie och Asti kom upp på lördag kväll 09-30. De övernattade hos oss i Luleå. Vi hade bestämt oss för att jaga dels i Soppero (Järämä), dels i Kiruna (Pirtti mm) under en vecka. Min bror Bo och kompisen Göran Gahm deltog under de två dagar vi var i Soppero.

Jakten i Järämäområdet under söndag 10-01 och måndag påverkades av ruskigt gråväder, blötsnö och regn om vart annat. Vi såg ett fåtal ripor. Under tisdag 10-03 flyttade vi till Kiruna. Vi hyrde stuga på Ripans camping. På onsdag var det fint väder varför vi gick upp till Pirttirisen. Det blev en bra jaktdag med mycket ripa (50-100 st). Tyvärr led hundarna av det skarpa föret varför det inte blev så bra jakt som vi hoppats på. Nåväl det blev mer än tillräckligt bra i alla fall. Det fälldes för samtliga hundar. På torsdag var det lite sämre väder. Vi gick upp på fjället från Holmajärvi. Tyvärr fann vi lite fågel, två tjädrar och drygt 10 ripor. Vi försökte fixa ett helikopterlyft till grytan i Pirttirisen för fredagen men det gick inte praktiskt för flygföretaget. Vi beslutade då att nyttja fredagen för avstädning och för att påbörja hemresan. Tina har inte stått att känna igen under veckan. Hon har varit loj. Hennes adelsmärke, söket, har varit rent dåligt. Hon har rotat i löpor, stannat upp och kollat på partner mm. Det enda synbara problem som hon dragits med är skavsår i armhålorna (bogarna). Hon verkar också har varit lite ömfotad på skaren. Vår teori är dock att hon är på väg in i löpning vilket skulle kunna förklara hennes beteende under veckan.



P-O och Roger funderar över dagens skörd

Tomas settrar vet hur det ligger till med skörden...

Tina funderar över varför inte hon får "vakta" fåglarna


2006-10-08

Stefan Keisu och jag åker till Jokkmokk/Pakko. Vi är framme ca 0830. Det är fint väder på G men precis när vi går ut kommer det en regnskur men på det stora hela blir det en underbart vacker höstdag. Vi kommer i kontakt med mycket tjäder och någon enstaka ripa. Tina jobbar på bra men hon är svår att följa i skogsterräng. Vore det inte för beepern som ljuder var 10:e sekund skulle det vara svårt. Hon har flera situationer på tjäder. Jag skjuter en tupp och en höna. Tuppen utan direkt inverkan av Tina medan hon står för hönan. Den släpper dock när vi är ca 100 m ifrån ståndet. Den träar dock bredvid mig så det blir en enkel situation. Totalt var vi kontakt med ca 20 tjäderfåglar.


Vecka 41

Under veckan har jag kört stadga med Tina. Hagelbössan och en ripa har varit metoden. Det har fungerat bra. Det är faktiskt svårt att provocera henne till misstag i dessa moment.


2006-10-14

Revelj 0330. Avfärd mot Gällivare/Dundret ca 0425. Framme vid samlingsplatsen för dagens jaktprov 0645. Det är en fin dag. Tyvärr visar det sig blåsa hårt på fjället.Vi går i en grupp med en domare från Jämtland. Vårt område är från TV-masten och norr/väster om leden till toppstugan och vidare ner på TV-myren. Avslutningsvis går vi en sväng på södra sidan om vägen bort mot slalombacken. Tina är sig själv igen, åtminstone när det gäller fart, stil, vidd och reviering. Hon har chans på fågel i 2 av sina 3,5 släpp (tot ca 70 min) men hon fixar det inte. Hon går in för nära fåglarna och petar men hon är helt lugn på kommando. Min bedömning är fortsatt att Tina saknar erfarenhet för att klara också besvärliga väderbetingelser. Ovanpå det har hon också en hög ståndtröskel. Således, målet för säsongen infriades inte. Min förhoppning var att Tina skulle kvalificera sig för elitklass. Ett 2:a och ett 3:djepris på 6 starter i ökl är resultatet. Det är väl godkänt men inte i linje med mina förhoppningar. Lärdomarna blir att jag måste jobba vidare dels med avtrubbning, dels med stadgan i flog och skott.


2006-10-20--24

Birgitta och jag åkte mot Soppero vid lunchtid på fredag 10-20. Vi hämtade nyckeln hos Ingemar Israelsson och var framme ca 1730. När Göran Gahm och hans sambo Britt anlände vid 19-tiden var stugan varm och middagen klar. På lördag jagade Birgitta och jag på vårt favoritfjäll, det västra av de två lillfjällen vid vägen. Birgitta hade löst jaktkort och bar bössa för första gången. Det var lite bitigt i vinden och det kom lite snö under dagen. Trots det fann vi hyfsat med ripor. De var lite skygga och släppte inte in oss på ståndet mer än någon enstaka gång. Jag sköt 2 ripor för Tina. På söndagen jagade vi alla fyra tillsammans i terrängen N om renhagen. Det var en fin vinterdag. Cirka 10 grader kallt och lite väl hård vind uppe på fjällen. Tina hade fem fågelsituationer varav en på en stor flock ripor, cirka 30-50 st. Birgitta kom till skott vid en situation vilket är ett stort steg på vägen. På måndag var vi åter på det V lillfjället. Vädret var bra, cirka 5 grader kallt och halvklart. Vi fann hyfsat med ripor också denna dag. Tina jobbade bra. Jag sköt en dubble vid ett tillfälle. Birgitta kom till skott vid ytterligare ett tillfälle. Under dagarna hade Göran och Britt mestadels jagat nere i skogslandet. Göran sköt två tjädertuppar och cirka 10 ripor. Britt lyckades skjuta sin första fågel, en ripa. Sammanfattningsvis hade vi bra och trevliga dagar. Tina sköte sig i huvudsak bra. Det jag inser är att jag måste jobba än mer med ledarskapet och därmed förmå henne att inte vara så egenrådig som hon kan vara emellanåt.


2006-11-03

Eftersom Tina dragit ut på löpningen så långt in på hösten har jag beslutat att para henne när hon väl kommer igång vilket jag bedömer bör ske under november. Under de senaste veckorna har således jag och avelsrådet Saila Soursa försökt hitta en lämplig hane för Tina. Vi har nu fastnat för NUCh, SUCh, SJCh Asch. Hunden finns i Kristinehamn. Han är 5 år gammal, medelstor 64 cm, ljusare skimmel än Tina, har bra hårlag och grov benstomme. Jaktligt kom han igång lite sent. Det är först under de senaste 2 åren han visat sig duga långt på jaktprov. Det ska verkligen bli spännande att se hur det förlöper. Det är ju en lång väg att vandra men det har fungerat väl vid de två tidigare tillfällena som jag haft kullar så jag hoppas på flyt även denna gång. När jag gör utdrag från Svk hemsida så ser det väldigt bra ut för Tina. Hennes medelbetyg (egenskapspoäng) ligger klart över rasens medel, t o m något över Asch.


2006-11-18

Så var det dags för utställning nr 2 i jaktklass. Vi åkte ner till Umeå på fredag em 11-17. Vi bodde över hos Jenny. På lördagen var det så dags. Strävhåren, 16 st, skulle upp först så vi var tidigt i farten. Utställningen ägde rum vid Forslunda gymnasium, ca 5 km NV om Umeå. Bernt Fast dömde. Tina och Birgitta gjorde kanon bra ifrån sig. Tina blev bästa tik och bärgade sitt andra certifikat. Hon blev slagen av en väldigt fin hane (Tokaj) om BIR och fick således BIM. Vi är oerhört glada och stolta över vår underbara Tina.

Matte och Tina i väntan på att få gå fram till domaren

Då var det dags - stå fint och visa sig från den allra bästa sidan

Snygga hundar. Tokai blev bäst i rasen och Tina bäst i mottsatt kön

Äntligen hemma med alla priserna - Stolt tik


2006-11-26

November är snart slut, men ingen snö

Härligt när det är snöfritt

Idag börja Tina löpa. Jag har mailat Asch husse. Planen är att vi åker ner från Luleå efter jobbet 12-05, framme 12-06 (11 löpdygnet) och stannar åtminstone till sö 12-10.


2006-11-27

Idag har vi varit hos veterinären för att kolla hälsotillståndet inför parningen. Det såg bra ut.


2006-11-28

Idag var det dags för trimning på Vacker Tass i Boden.


2006-11-29

Idag har vi varit och hälsat på Diana (Tinas mormor) hos familjen Casselgren. Gunnar med Tinas mamma var med. Det kändes bra att se Diana. Hon är på sitt 14:e år. Tre generationer på bild är ett bra minne från alla år med Diana. Få se om hon lever när/om Tina får valpar till våren.

Gamla mormor Diana, nästan 14 år. Hon har skänt oss mycket glädje under härliga jaktturer

Husse omgiven av mamma Alma, mormor Diana och lilla Tina


2006-12-10

Under veckan som gått har vi varit i Kristinehamn för att para Tina. Asch/Leo och Tina fann verkligen varandra. Parningar skedde vid 3 tillfällen 12-06, 07 och 08. De satt ihop ca 30 minuter efter respektive parning. Det var trevligt att träffa Ingemar, att få vara på hans marker och se Leo in action - imponerande. Tina visade också upp sig för Ingemar på ett bra sätt. Nu håller vi tummarna för att det ska bli valpar och att allt ska gå bra.

Stiliga farsan Leo



Pappa Leo och farfar Ingemar Roselin



Här vilar Leo ut efter en runda på markerna kring Ingemars och Leos bostad



...å Tina vill inte vila. Kan vi inte köra lite till? Det här var ju kul med alla fasaner och rapphöns hos Leo och hans husse


2006-12-17

Jag bedömer att Tinas löpning är över. Hon blöder inte längre och är heller inte lika svullen som hon varit. Vi tycker att hon beter sig lite annorlunda nu än vid tidigare löpperioder. Hon äter väldigt bra, hennes spenar är lite mer svällda och hon verkar mer cool än tidigare. Birgitta tror att honär dräktig?!

Bygglovsansökan