2008-08-25 19:47

Våra hundar | April 2007

2007-04-30

Valborgsmässoafton - lite svalt men skönt att vara ute i naturen. Vi tog tillfället i akt att ge Bork lite skogsvana och samtidigt träna lite apportering med Tina.

Husse är ute och lägger ut några apporter till Tina. Båda ser riktigt förväntansfulla ut, eller hur?

Tina lämnar av en av de tre utlagda apporterna. Hon skötte samtliga utomordentligt bra.

Bork blev lite bajsnödig under skogspromenaden.

Filmsnutt Bork inkallning
Filmsnutt Tina apporterar


2007-04-29

Vi åkte till Alhamn för att vara i Rogers föräldrars stuga några dagar och fira Valborg tillsamman med dem.

Nu har vi anlänt till Alhamn och "grupperat" husvagnen.


2007-04-28

Idag har Bork tagit sin första simtur(!) Visserligen inte helt av egen vilja men ändå. Vi promenerade längs stranden nedanför där vi bor. Tina satte fart mot iskanten och Bork hängde på som vanligt. Han hade dock inte samma rutin som Tina så när hon tvärstannde vid iskanten fortsatte Bork ut i vattnet. Han var helt cool. Tog några simtag, vände tillbaka, tog sig själv upp för iskanten, skakade av sig och fortsatte bakom Tina in i skogen.

Så här ser det ut där Bork gjorde sin första "simtur".

Idag har Bork provat att vara i hundgården för första gången. I sällskap av Tina är det inga problem men han har inte fullt ut lärt sig att hantera luckan in till "hundhuset" men det ger sig nog.

Den här bilden är tagen lite i smyg från köksförnstret när Bork var i hundgården för första gången.

Under de senaste dagarna har vi fått in lite viktuppgifter på några av valparna vid 11 veckors ålder. Benzon vägde 9,4 kg och Bea 9,6 kg.

Tina lägger sig gärna i "sin" (det var hennes när hon var valp) bur och Bork är inte sen att ta biabädden som sin plats.


2007-04-26

Igår blev valparna 11 veckor. Bork vägde 11,3 kg. Vi har hittat mer kompletta viktuppgifter på Tina. Det är lite intressant att jämföra, kanske särskilt för er som har tikarna. Tina är idag 60-61 cm hög och väger cirka 25 kg. Tinas viktuppgifter från 10 veckors ålder:

10 ve - 6,8 kg, 14 ve - 9,3 kg, 15 ve - 10,3 kg, 16 ve - 11,5 kg, 17 ve - 12,4 kg, 18 ve - 12,8 kg, 20 ve - 14 kg (ca 51 cm), 5 månader (2004-09-27) - 16 kg (ca 53 cm).

Bork har följt med matte en sväng på jobbet idag. Han tyckte det var ett riktigt "skitställe". Det visade han genom att "lägga en märla" på mattes arbetsrum ;)

Här är Bork på mattes jobb. Ulla, som klappar om honom, har själv haft flera korthåriga vorsthe


2007-04-22

Vilken härlig dag vi har haft i dag. Vi hämtade upp Birgittas pappa och åkte ut till en skogsdunge vid Hertsöträsket, grillade korv och myste. Solen sken och hundarna fick "rasa av sig". När vi kom hem var Bork helt slut och sov ömsom i solen på altanen och ömsom inne i sin bädd.

Birgittas pappa Sten och Bork kopplar av i solen

Åh, så trött man blir efter en dag i skogen med alla nya intryck

Lite yrvakna hundar


2007-04-18

I dag är valparna 10 veckor och vi har vägt Bork. Nu är han uppe i 10,4 kg. Tidigare idag ringde Marinne och berättade och Benzon väger 7,6 kg.

När vi kom hem från jobbet i eftermidddag tog vi en promenad till kullarna. Bork älskar att springa fritt omkring

Kallade du på mig matte? Får jag inte en frolic då?


2007-04-15

Idag har vi varit till Rogers mamma och pappa i deras stuga i Alhamn. Först passerade vi Sjulsmark hos Gunnar och Kickan för att lämna igen en bur som vi lånade när vi skulle med valparna på besiktning.

Det var en jättehärlig dag i Alhamn. Hundarna fick springa fritt omkring och lille Bork utforskade varenda liten pinne.

Självklart passade vi på att ta en tre-generationers-bild när vi passerade Sjulsmark. Det var däremot lite svårt att få till en bild där alla tre - mormor, mor och son såg hyfsat bra ut :)

Kolla vad jag hittade på farfars vedhög

Den var inte så dum att gnaga på

Efter lite bus och lek så blir en liten valp ganska trött och somnar gott i mattes knä

Väl hemma igen - så skönt att vila med sin mamma

Har man sett så gulligt...

Blixtra skickade ett par bilder i söndags. Här är hon nyfiken på ripvingen

Blixtra och Bork är nog de syskon i valpkullen som är mest lika varandra. Kolla stilen... :)


2007-04-15

Äntligen är vår gästbok igång, så nu har vi ytterligare ett forum för våra kontakter. Välkomna med inlägg!


2007-04-14

En stilstudie över Bea - Wow vilken aktion!

Kommande fågelfinnare - vad månde bliva?


2007-04-12

En lite suddig mms-bild landade in från Benzon och hans familj sent på torsdagkväll. Benzon är nybadad och riktigt nöjd ser det ut som


2007-04-11

I kväll har vi duschat Tina och Bork. Dom verkade faktiskt uppskatta att få bli rentvättade efter 8 veckor i valplådan bland kissande och bajsande valpar. Bork har verkligen en tät och fin vorstehpäls, han behövde knappt torkas med handduk för att bli torr :)

Ååh så skönt med en dusch efter 8 veckor i valplådan

Så här mysigt hade mamma och son det efter duschen

Bara Bea har mailat oss idag och berättat att hon trivs som fisken i vattnet tillsammans med brorsan Sigge och sin matte och husse Elisabeth och Dennis. Hon kör med Sigge och varvar runt i deras hus.

Oj vilken stilig storebror du har Bea - en riktig snygging

Bea varvar runt i huset och är en riktig "pain in the..." för Sigge som ändå verkar ta det hela med ro

I dag har vi också hört av Brix som visade sig klara både första natten i Sunderbyn och resan till Övertorneå med bravur. Benzons matte Marianne ringde på kvällen och berättade att Brix och hans "gammel-husse" Göran varit dit och hälsat på, de bor nämligen i samma by i Övertorneå kommun. Benzon sköter sig också väldigt bra. Trivs med barnen i familjen och är en riktig liten buskille. Vi är så jätteglada över alla mail och telefonsamtal som vi får från våra små valpar.

Så här får man arrangera morgonrastningen när grabben väger 8,3 kg. Bork följer med på Tinas rastning, men blir buren i ryggsäcken till "kullarna"


2007-04-10

Så var det då bara mor och sonen Bork kvar, efter lite bus så är det skönt att somna bredvid sin mamma

Liten trött valp

Hejdå Brix och lycka till - nu bär det i väg till ditt nya hem, hör av dig så vi får veta hur det går

Så var det då till sist dags för lille Brix att åka hem med sin nya matte Anna och "gammel-husse" Göran. Brix har blivit lite grann av "vårt hjärta" eftersom han varit kvar lite längre än de andra. Han har visat sig ha stort behov av närhet och ömhet som han nu får hos sina nya ägare.


2007-04-10

Idag fick vi de första bilderna på Blixtra i hennes nya tillvaro. Hon har varit med på skoter hela påskhelgen och klarat det "blixtrande". Här verkar det riktigt gosigt i matte Victorias famn.

Hera är Blixtras "nya storasyster". Vi har fått höra att hon har oerhört stort tålamod med det lilla busfröet.


2007-04-09

Mor och barn leker på kullarna

Skogsavverkning på gång...

...det var min pinne

I dag har det varit riktigt fint väder. Vi tog med valparna till kullarna för att de skulle få lite miljöombyte och sträcka på sig lite. Det visade sig att Bork är en riktig "tuffing", han tar gärna ut svängarna medan Brix höll sig nära sin mamma och oss.


2007-04-07

Bork i färd med att apportera serviettkorgen

Tre killar i hagen

Nu räcker det med två små skålar för att utfordra de små

Åhh vá trist att inte kunna ta sig ut...

Det är påtagligt lugnt hemma idag. Bork och Brix har fått utökade friheter och vistas mycket med oss både inne och ute. Två valpar klarar både vi och Tina att hålla koll på.

När jag tittar tillbaka på valparnas utveckling under deras tid hos oss är det många intryck att sortera. Det viktigaste är att jag med stöd av de samtal jag haft med valpköparna angående valparnas hemfärd och det första dygnet i den nya faniljen har fått bekräftat att valparna är trygga och sociala. Det har vi själva känt här hemma och alla som varit och hälsat på, och det är ett antal som ni förstår, har bekräftat detta.

Angående viktutvecklingen konstaterar jag att alla utvecklats på ett bra sätt. Kullens minsting till slut, Brix, väger med sina 5300 g mer än genomsnittet i Tinas kull. Kullens tungviktare Bork, Balder och Boomer är rejäla hannar med sina dryga 7500 g. Den som relativt sin födelsevikt ökat mest är Basti med hela 19 gånger. Benzon har ökat minst med sina 13,3 gånger. Brix ligger i paritet med Boomer och Bea med sina drygt 15 gånger.


2007-04-05 och 06 Dessa dagar hämtades huvuddelen av valparna till sina nya hem. Benzon hade farit dagen innan och Brix åker hem på måndag. Ingemar som äger pappan till valparna kom hit på förmidda´n tillsammans med sin pappa Roger. Så fortsatte torsdagen med att fem nya valpägare kom för att hämta hem sina små. Det var jätteroligt att de flesta fick möjlighet att träffa både Ingemar och Leo.

Saila som är avelsråd för strävhårig vorsteh kom förbi för att se på kullen innan de splittrades åt olika håll. Bork tog chansen att visa upp sig ordentligt för Saila.

Caroline, Hans och lilla Maja hämtade hem sin pojke Balder

Håkan från Malmberget hade en kompis med sig för att underlätta hemfärden för Basti

Här är det Beas tur att vinkas av . Hon får posera tillsamans med sin nya matte Elisabeth, Ingemar, Leo och Tina

Belona åker till Västerbotten med sin nya familj, Ellenor, Patrik, Lina och Axel

Victoria och Andreas kom från Kiruna för att hämta hem sin lilla Blixtra

Ingemar och hans pappa Roger startade resan söderut på fredag (04-06) förmiddag, de skulle stanna till i Sundsvall för att titta till Leos andra kull som nu är sex veckor

Tyst och lugnt blev det när alla valparna åkt. Nu är det bara Tina, Bork och Brix kvar. Vi kunde unna oss en liten promenad längs iskanten när valparna sov mitt på dagen. Det märks att Tina har kommit tillbaka rejält. Hon springer precis som tidigare med lust och energi. När vi kom tillbaka så hade det värmt upp rejält på baksidan av vårt hus så vi tog ut Bork och Brix så dom också fick vädra lite vårluft.

Bork leker med en tjädervinge. Vad månde bliva?

> Filmsnutt 1 på Bork och Brix
> Filmsnutt 2 på Bork och Brix


2007-04-04 I dag var det dags för Benzon att lämna lyan och sina åtta syskon. Marianne och Johan kom hit vid lunchtid för att hämta hem sin lille grabb. Vi pratade med Marianne när de hade kommit hem och hon berättade att Benzon varit lite orolig fram till Töre ungefär. Efter en rastning kom han till ro och sov sedan resten av resan. Barnen i familjen blev jätteglada när deras nya familjemedlem kom hem.

Hejdå Benzon, vi tror att du kommer att trivas hos din nya familj. Lycka till, vi hörs och syns!


2007-04-03 Idag var det dagen D. Alla valpar packades in i bilen för att åka till Djursjukhuset för veterinärbesiktning. Alla nio visade sig friska och krya och veterinären gav omdömet "en jämn och fin kull". Nu ska vi göra i ordning valparnas lilla "resväska" för hemfärden. I morgon kommer Marianne och Johan för att hämta hem Benzon. På torsdag kommer alla utom Brix nya matte som hämtar hem sin pojke på annandag påsk. Även om det säkert kommer att kännas tomt när dom har åkt så längtar vi "lite" efter lugn och ro... :)

Lastade och klara - nu åker vi till veterinären

Känns tryggt för små valpar att mamma är med

Här är det Basti som blir undersökt av veterinär Bosse

Utslagna valpar som blivit sövda inför id-märkningen

Fler sovande valpar i väntan på sin tur att id-märkas

Benzon var lugn och fin när det blev hans tur


2007-04-01 Rogers barnbarn Fanny och Fredrik har varit hos oss några dagar. De bor i Stockholm och tyckte det var jättekul att komma till Norrbotten där det fortfarande är snö. Att Tina dessutom har sin valpkull gjorde det inte mindre roligt.

Se en liten filmsnutt på Rogers barnbarn och Tina

Rogers dotter Sofia med sina två barn Fanny och Fredrik

Bork och Benzon gillade Fannys guldskor

Snälla morfar - kan vi få ta med de hem?

Bea - Titt ut...

...åsså Balder titt ut!