2009-01-08 22:26

Våra hundar | Augusti 2007

2007-08-29--09-01

SVK Bottenviken stod som arrangör vid Riksprovet 2007. Provet genomfördes som skogsprov i trakten av Arvidsjaur. Vi är en grupp medlemmar från Bottenviken som jobbat med "projektet" cirka 1 år. Det kändes härligt när det väl blev dags. Min uppgift var tvådelad, dels att vara provledare i ukl, dels att ansvara för kost & logi samt supén.

Fältdelen genomfördes under tre dagar (on-fr) och eftersöksgrenarna på lördagen. Hela tillställningen avslutades med en supé i kåtan nedanför hotell Laponia. Vi hade fantastiska dagar med kanonväder och bra med fågel. Deltagarna (95 anmälda hundar) visade stor uppskattning för arrangemanget och andelen pristagare var imponerande stor. Mest av alla imponerade Anders Landin som tog hem riksprovstäcket både i ekl (Dagny) och ukl (Jana) - stort grattis! Vi fick många bra resultat från "våra egna" deltagare också. Heidi Svanberg med Fjällbrisens É Grim nådde helt fantastiska 180 poäng, slagen endast med 2 poäng av Landinarnas Jana - Grattis!!!!! Jag kan inte låta bli att nämna Jörgen Rautio med Ensliga Skogens Grynet (SVK Malmfälten) som blev knappt slagen av Landinarnas Dagny. Om jag minns rätt fick Grynet en 9:a på fält! - Grattis!!

Jag, Tina och Bork fick nöja oss med hårt annat arbete, några glimtar från provdagarna och någon timmas daglig träning i skogarna runt Arvidsjaur. Vi stortrivdes dock och lärde oss mycket.

Några bilder från veckan nedan:

Så här såg det ut överallt på parkeringen nedanför receptionen vid Camp Gielas varje morgon strax före 0730. Här en av alla grupper som "nervöst" småpratade före morgonuppropet

Morgonsamling under en av provdagarna. Kommissarien Robert Lundgren hälsade välkommen, informerade och "lugnade" provdeltagarna inför dagens övningar

Domare Dag Teijen (grön-orange keps) har genomgång med en provgrupp inför avfärden ut till provmarkerna

Domare Krister Florentin med provgrupp

Domare P-O Stenmark med provgrupp

Domare Paul Hall med provgrupp

Domare Peter Häggström Florentin med provgrupp. Vi hade ytterligare en domare, Krister Holmberg, men han var så snabb ut att jag aldrig hann få med honom på bild.

Vår ordförande, Torulf Johnsson, med två funktionärer/markledare

Basen vid campen var Stockstugan där det serverades måltider under dagarna och bedrevs pubverksamhet på kvällarna. Ulf Fredriksson och Birgitta var två av flera funktionärer för dessa uppgifter.

En koncentrerad "Brukspatron" (ansvarig för eftersöksgrenarna), Niclas Bromark, är en av många åskådare under det avslutande momentet på lördagen, ukl vatten, alldelens nedanför Stockstugan.

Mer publik

Och ännu fler

En del av deltagarna samlade för prisutdelning i Stockstugan

Ytterligare några deltagare

En stolt och rörd Anders Landin har tagit emot det första riksprovtäcket - det skulle bli ett till....

Anders med sina två riksprovvinnare 2007, Dagny och Jana - det är STORT!

Kommunalrådet i Arvidsjaur, Jerry Johansson, en av många talare under supén

Ja, vad ska man säga - ni som känner mig blir inte förvånade - som vanligt tog jag chansen och trängde mig in i "orkesterdiket" under supén. Jag inser igen att jag bara måste lära mig att redigera för att inte säga retuschera bilderna. Jag skulle så önska att det fina byxbälte som jag fått av Jägareförbundet Norrbotten hade synts på bilden.

Som sagt, lite tid för hundträning blev det under dagarna när provgrupperna kommit iväg och alla förberedelser för kvällen var genomförda. I mitten Bork och Tina. Till vänster Ann Lundgren med sin Africa, Till höger Leif Fahlén med Hunk.


2007-08-24--27

Årets premiärjakt genomfördes i Kiruna kommun på K 5 och K 7. Jag for tillsammans med Owe Geibrink från Luleå efter lunch 08-24. Vi var på plats vid Lainioälven cirka kl 2000. Det var en hel del jägare i farten, de flesta var finländare, några norrmän och ytterligare några svenskar. Vi hade bra dagar även om halva söndagen regnade bort. Det är betydligt sämre med fägel än de senaste säsongerna men vi fick i alla fall ihop en del fågelsituationer nästa i varej släpp. Tina var sig lik trots att hon är i höglöpen. Bork var på sin premiärtur och skötte sig med den äran. Han kan gå lös bakom och han sitter kvar vid ryggsäcken när vi går fram när någon av de vuxna hundarna har fågel - jag är riktigt stolt över honom, utom i ett avseende - när han får gå emellanåt går han väl frimodigt. Han har dock bra fart, visserligen lite planlöst sök men tydliga ståndanlag - det ser bra ut! Nedan följer några bilder och en filmsekvens från årets premiär.

Vagnen är på plats vid Lainioälven. Owe förbereder instigning

Vi försökte hålla oss i blötlandet men de få fågjar vi fann satt lite här och där. Owe. Sassa, Tina och Bork

Bork och Tina under en rast

Och som sagt en och annan fågel fann vi

Självklart rastade vi med allt vad som tillhör d v s kaffe, vila för hussar och hundar och naturligtvis massor av insekter den här årstiden

Husvagnen är kopplad och det är dags för hemfärd

Fimsekvens från en dag på lågfjället


2007-08-22

I kväll fick vi rapport från Walle. Han är nu 58 cm hög och väger 20 kg. Caroline har precis varit och trimmat honom så han är riktigt snygg.

Walle poserar


2007-08-20

Några fler bilder och filmsnuttar från helgens riksprovinventering.

Matte med hundarna. Tina har precis avslutat ett bra fågelarbete på en tjäderhöna.

Bork fick jobba lite när vi passerade lite mer öppna och förhoppningsvis fågeltomma områden, men som sagt, två "fågelsituationer" blev det för unge herrn :)

Bork får jobba lite
Bork igen
Tina på jobb
Mera Tina

2007-08-19

Vi är precis hemkomna från Arvidsjaur där vi varit för att förbereda SVK Riksprov skog 2007. Lördagen ägnades åt inventering av fågeltillgången i provmarkerna och avslutades med ett sista avstämningsmöte i organisationskommittén. Allt ser bra ut inför provet och då inte minst fågeltillgången.

Birgitta och jag med Tina och Bork gick tillsammans med Ove Riström och hans korthårstik Silva i ett av provområdena. Det var fint väder under lördagen. Bork var mest med för att få lite miljöträning och att lära sig att gå bakom och förhålla sig till det som händer. Han klarade det bra. Vid några tillfällen fick han "springa lite" och det är klart att det hände saker även då. Först gick han på 2 ripor som Ove och Silva skickade till oss. Han tog an spåret och körde upp dem med full kraft och naturligtvis gick han glatt efter cirka 30 meter. Vid ett senare tillfälle hände en lustig sak med Bork inblandad (se bilder nedan).

Tina gick som vanligt bra. Lite väl stort i skog men med tekniska hjälpmedel (beeper) fungerar ju det oxå. Hon hade cirka 10 fågeltagningar på tjäder av vilka jag var riktigt nöjd med 9 av dem. Tyvärr tappade Birgitta digitalkameran i vattnet varför de få bilder vi har är tagna med hennes mobilkamera.

Den lustiga händelsen där Bork var inblandad visas på de 3 efterföljande bilderna.

Här står Bork och markerar tydligt att det är något i trädet...

En lite taskig bild men kollar ni noga så ser ni tjädern, en ung tupp, i trädet...

Här ser man situationen. Det slutatde faktisk med att jag fick skrämma tuppen från trädet och det ska sägas att Bork var väl inte helt lugn i floget....


2007-08-13

Nu är vi mäkta stolta. I kväll kom ett mail från Beas matte och husse som berättade att Bea i helgen blivit BIS 3:a på en inofficiell hundutställning med blandade raser från 4 månader. Hon blev slagen av en golden som blev 1:a och en samojed som blev 2:a. "Vår" lilla tjej visar framföttera tillsammans med så´na bjässar. Grattis Bea & Co! Så här lyder domarens kritik:

"Vackert huvud och kropp, bra hals och rygg, bra bröstdjup för åldern, står bra på fötterna runt om, välutvecklade lår, rör sig bra från sidan och fram men slarvar lite bak, växer nog till sig, trevligt temperament, välvisad...."

Dennis visar upp Bea som blev BIS 3:a i helgen


2007-08-11--12

I helgen har vi varit i Stavaträsk hos Ola Ålund tillsammans med SVK Bottenvikens instruktörsgäng. Syftet var att utvärdera den utbildning som Saila genomfört under våren och få synpunkter inför kommande instruktörsutbildningar. Vi passade naturligtvis på att jobba med våra hundar på Olas marker där han har utsatta fåglar (fasaner och rapphöns). Det visade sig att det även fanns naturligt vilt i form av morkulla och tjäder.

På söndagen kom Eleonore med Bizzy förbi för att träna lite och träffa oss. Eleonore bor inte långt ifrån Ålund och dessutom känner hon Ola så hon har bra möjligheter att jobba med Bizzy i området.

Några filmsnuttar från helgen

Tina apporterar
Bork busar och knycker apporter
Bork får lite drill i sitt på signal

Lite snack i "Solgläntan" som rastplatsen heter. Faktum var att det regnade "cats and dogs" och vi passade på att söka skydd

Området innehöll varierande trerrängtyper. Här är Tina på väg ut på jobb

Och där är hon iväg.....

Några apportövningar blev det oxå tid för

Vi bodde på en camping strax öster om Jörn. Här är vi tillbaka vid campen och genomför utvärdering

Utvärderingen har övergått till samkväm

På söndag träffade vi Eleonore och Bizzy. På bilden från vänster Bork, Tina och Bizzy

Bizzy poserar


2007-08-07

Idag fyller valparna 6 månader. Det påstås att det kan vara ett riktmärke att väga och mäta valpar vid just 6 månaders ålder och lägga på 5 cm för att få en bild av hur stora de blir som vuxna. Vi har fått uppgifter enligt nedan:

Bea vikt 20,5 kg, mankhöjd 55 cm
Blixtra vikt 22 kg, mankhöjd 56,5 cm
Bork vikt 22,2 kg, mankhöjd 59 cm
Ragge (Brave Basti): vikt 21,7 kg, mankhöjd 60 cm
Bosse Boomer vikt 21,8 kg, mankhöjd 55 cm
Sepp (Brix Bart): vikt 20 kg, mankhöjd 53,5 cm
Benzon vikt 21,2, mankhöjd 57 cm
Bizzy vikt 23,6 kg, mankhöjd 57 cm

Bork 6 månader, 22,5 kg och 59 cm hög - en riktigt stilig kille!

Åh vá trist, här fyller man ett halvt år - matte tvättar och husse är på skjutbanan, lika bra att lägga sig här och vänta tills de har tid med oss...


2007-08-05

Ikväll tränade vi lite "gå bakom", sitt och fot på fotbollsplanen nedanför där vi bor.

På väg till träningsplanen

Husse har genomgång med "eleverna" före träningspasset :)

Bork drillas ... och Tina får titta på

Tina och Bork drillas i sitt på signal och inkallning

På väg hem efter ett bra träningspass

Nästan hemma igen efter träningspasset, visst går de fint :)


2007-08-02--04

Tina och jag har varit på ripinventering i Jokkmokksfjällen några dagar. Inventeringsgänget bestod dessutom av Tommy Andersson med Koss, Owe Geibrink med Zazza och Stefan Keisu med Wilda. Vi hade fått låna en koja (barack) så vi var väl rustade för vilket väder som helst. Nu var vädret jättebra så vi fick några riktigt fina dagar på fjället.

"Stugan" ser inte mycket ut för världen men den var helt ok att bo i

En interiörbild från kojan. Tommy och Owe funderar inför morgondagens inventering

Owe är morgonpigg och laddar inför att komma sig upp för första dagens inventering

Första dagen gick Tina och jag i par med Tommy och Koss

Koss, som visade sig var en mycket bra jakthund, står för ripa

Ingen bra bild men Koss har fågel i luften

Andra dagen gick Tina och jag med Owe och Zazza

Här var det en närgången ren som fångade Owes, Tinas och Zazzas intresse

Här funderar jag på det fortsatta upplägget av dagens inventering

Tina under en rast.

Koss arbetar på slag
Tina har fågel i björksskogen
Tina har fågel på myren


2007-08-02

Idag fick vi några bilder på Sepp (Brix Bart) av matte Anna. Kul att se att även han får skägg och ser ut att bli en snygg vorstehkille. Anna lovar att skicka ännu fler bilder så småning om.

Att Sepp bor vackert till vid Torneälven visste vi men att han själv skulle bli en snygg kille kunde vi ju bara hoppas

Det är till att ha det gott. Sepps pälsstruktur och skägg påminner mycket om Beas och Bizzys vilket lovar oerhört gott