2008-08-25 19:31

Våra hundar | Juli 2007

2007-07-31

Idag har jag varit med Bork i ett "duvslag" hos en kompis. Jag var där med Tina för cirka 10 dagar sedan och blev då sittande drygt åtta timmar innan hon colade ner och somnade. För Bork var detta något helt nytt. Den första halvtimmen satt han i stort sett och bara stirrade på duvorna. Därefter kom han igång och gnällde lite. Efter cirka två timmar verkade han less och lade sig för att sova. När jag "rörde om i grytan" vaknade han dock till och började gnälla igen. Efter fyra timmar och femton minuter bedömde jag att målet var nått och vi kunde lämna duvslaget. Jag tror att det var klokt att genomföra denna övning med Bork före det att han hinner tända till på jakt.

En interiörbild från duvslaget

Inledningsvis var Bork mest förundrad och nyfiken, men.....

Vid några tillfällen gav Bork upp och lade sig för att sova

Filmsnutt från den första halvtimmen i duvslaget
Filmsnutt efter cirka två timmar


2007-07-24--29

Under veckan har vi varit på en minisemester med husvagnen. Vi hade storslagna planer på en resa söderut för att bland annat hälsa på Bosse Boomer men eftersom ripinventeringen startar redan på torsdag 08-02 så fanns inte tid för någon längre resa. Bra väder fram till helgen, en del hundträning och massor av avkoppling blev det. Enda sordin var att Bork blev biten av en huggorm på onsdagen (07-25) vilket innebär vila för honom i minst 2 veckor.

Husvagnen är på plats vid Bovikens camping strax norr om Skellefteå. Matte har naturligtvis satt på hundarna deras scarvs

Mor och son busar

Husse och Bork söker skugga bakom grannens husbil

En fin bild på Tina. Vi tycker att hon aldrig varit i bättre skick än just nu. Pälsen är riktigt tät och fin

Bork under en övning i terrängen ovanför campingen. Det var i detta område han blev ormbiten på onsdagen

Det var fler vorstehmänniskor på campingen. Här har vi besök av Barbro Jackobsson (Ripmarken) och hennes sambo Ulf

En av kvällarna satt vi och grillade korv nere vid stranden. Här Flelix och hans mor Lisa

En fin bild på Bork i ormterrängen

Bork hos veterinären efter ormbettet. En kylklamp över vänstertassen där bettet tagit, dropp i högra frambenet och en tröstande matte

Åter på campingen för att vila ut. Det kalrakade partiet på höger framben är där droppet suttit

Två tiggskallar vid fikabordet

Vi körde några pass vattenapportering. Här är det Tommy Lindströms, Spike, som kommer till husse efter väl utfört arbete

Matte (Lisa) med Tess vill inte vara sämre

Tina återvänder med truten...

Husse åter efter rastning. Det regnade rejält under lördagen

Väl hemma genomförde husse en ledarskapsövning med Bork. Det tog bara några minuter för honom att somna vilket var målet


2007-07-23

Under de senaste dagarna har vi fått fräscha bilder på Ragge (Brave Basti) och Walle (Big Balder).

En fantastisk bild på Ragge. Den hade gått att ljusa upp lite men jag tyckte att det blågråa inslaget var värt att behålla. Vi som är på fjället ofta känner igen den mystik som inträder under dessa ljusförhållande.

En fin bild på Walle. Jag tycker att han ser oerhört fin ut. Bork har lite kort nosparti - har Walle också det? Walle och Bosse Boomer är nu de enda valpar som vi inte sett live sedan de lämnade oss. Walle väger nu 21,8 kg och är 54 cm hög.


2007-07-20--22

Under fredag till söndag genomförde SVK Bottenviken sin "Rånehelg". Vädret var fantastiskt och det var helt underbart för mig och Birgitta att Dennis med Bea och Eleonore med Bizzy kunde vara med.

Aktiviteterna består av mentalbeskrivning och ett särskilt prov i eftersöksgrenar för arrangörerna under fredagen, ett ordinarie prov i eftersök och klubbmästerskap i trappskytte samt gemensam middag under lördag. Helgen avslutas med utställning under söndagen. Det som förtjänar att framhållas särskilt är att Tina tog 10 poäng både på spår och vatten på fredag, att våra tre valpar (Bara Bea, Bizzy Belona och Bäste Bork) som ställdes ut i en hastigt påkommen inofficiell valputställning på söndag klarade sig jättebra. Mer om det under bilderna men ett STORT grattis till oss alla och framför allt till Dennis och Bea. Tina tog sitt tredje raka certtifikat (cert) vid uställningen. Hon blev bästa tik och blev bäst i rasen (BIR) samt näst bäst på hela utställningen (BIS 2:a). Nu är det upp till mig att fixa en 1:a i ökl på fjället i höst så blir Tina utställningschampion. Nedan följer ett antal bilder och kommentarer från helgens aktiviteter.

När vi var på hemväg från Råneå fick vi veta att Beauty Blixtra med familj var på väg att passera Luleå så vi åkte ut till Storheden och träffade dem. Blixtra till vänster och Bork till höger.

Tina, Blixtra och Bork. Det blev ett kärt återseende för oss. Det är första gången vi träffar Blixtra sedan hon lämnade oss i början av april. Visst ser man att de är syskon och att Blixtra är en snygg tik och Bork en snygg hane!

Tinas bror "Raffe" (Teodor) deltog under helgen. 10 p på vattnet, ett inte lika framgångsrikt spår och ett 2:a pris på utställningen blev facit.

Eleonore med Bizzy. Det märktes att Eleonore varit med förr. Bizzy fick sitt förstapris. Till vänster i bakgrunden sitter en nestor i Vorstehsammanhang, Paul Hall.

Bea med Dennis. Bea blev bästa valp - Grattis igen! - Det var många, bland andra Paul Hall som var imponerad av Bea - kul!

Bork och Birgitta, Dennis och Bea. Bork fick förstapris och hederspris (Hp)

Stolt matte visar upp Tina som fick sitt tredje raka cert och dessutom blev BIS 2:a

Till vänster står Arja, till höger Bork. Arja är en parningsvalp som Torulf och Nina behållit efter att Tokaij parats med en finsk tik. Arja blev fyra i valpklassen.

Bea och Dennis passade naturligtvis på att öva lite apportering bland allt vilt som fanns tillgängligt under helgen.

På lördag kväll var det dags för klubbmästerskap i trappskytte.

Här är Tina "taggad" inför vattenarbetet. Hon fixade sin 10:a. Domare Krister Holmberg studerar noggrannt skeendet.

Filmsnutt på Tina när hon ger sig i väg för att hämta truten

2007-07-19

Väl hemma i stan tog vi med oss hundarna och åkte ut till skogarna kring Hertsöträsket. Där fick de rasta av sig efter ett dygn med lite aktivitet.

Bork på grusvägen i Hertsöskogarna

Lite stadge- och sitträning med Bork


2007-07-18

Roger och hans kompisar i spelgänget "Willy and the Poolboyz" hade "värdspremiär" under kvällen ute på Hindersön i Luleå skärgård. Det blev en jättetrevlig tillställning med mat, underhållning och umgänge i goda vänners lag. Tina och Bork fick givetvis stanna hemma i stan tillsammans med Rogers son Tobbe som var bussig nog att vara barnvakt medan vi roade oss :)

Willy and the Poolboyz har "världspremiär" på Hindersön


2007-07-17

I dag har vi varit till Ove, en kollega till Roger inom jägarförbundet. Ove bor jättefint och lantligt en liten bit utanför Luleå. Där gick höns och tuppar fritt omkring på gårdsplanen så Bork fick en chans att kolla in de på lite närmare håll.

En journalist från NSD kommer förbi till oss för att intervjua Roger om Jägarförbundets satsningar på ungdmar.

Läs hela artikeln här

Kolla, kolla - vad är det där...?

Det ser spännande ut...

...måste nog gå närmare för att se lite bättre

Oves korthåriga vorsteh Zazza, en jättefin tik

På hemvägen åkte vi förbi ett badställe för att hundarna skulle få svalka sig lite, men Bork tyckte att han inte behövde bada, utan kollade istället in sin mamma när hon hämtade dummyn

Här kommer Tina med full kraft in mot land...

...och Bork, den "lilla råttan" väntar in henne och plockar av henne dummyn. Efter det fick han ett ryck och slängde sig i som det värsta vattendjur och simmade ut mot några båtar som låg längre ut, tyvärr var inte matte beredd med kameran då :)


2007-07-12

Sepps matte Anna skriver idag i gästboken att hon vägt och mätt Sepp på 5-månadersdagen. Han vägde då 18 kg och var 52 cm i manken. Lite mindre än sina syskon, men det har han ju varit hela tiden vår "lillis". Anna lovar att skicka lite bilder, vi ser fram emot det.


2007-07-10

I kväll har vi varit i Råneå hos Magda och Peter för att planera lite inför Rånehelgen som går av stapeln om två veckor. Vi fick också tillfälle att öva lite på vattenapportering.

Tina apporterar trut


2007-07-09

Idag har vi varit till Kusmark för att hälsa på Bizzy. Samtidigt passade vi på och tog hjälp av Bizzys matte Ellinor för att "frisera till" både Tina och Bork. Bork har sett ut som en liten trasselsudd under en längre tid så han behövde verkligen en liten tillfixning. Rogers barnbarn har kommit hit från Stockholm så de följde med oss. Även om det blev mycket bilåkning så tyckte de det var jättekul att träffa vår lilla valptjej igen.

Bizzy är jättefin och har en bra päls inklusuve skägg. Hon väger 22,6 kg och är 54,5 cm hög. Hon blev jätteglad över att se oss och var verkligen en lika positiv och glad hund som vi lämnade ifrån oss för drygt 3 månader sedan.

Bizzy poserar i hela sin prakt, man kan se att hon också kommer att få en hel del skägg

Ellinor, som har lång erfarenhet av hundtrimning, tyckte att Bork skötte sig utmärkt under plockningen

Men lite less blev han nog ändå...

Fanny och Tina - två jättegoda tjejkompisar...

...åsså Bork och Fredrik - killarna i gänget


2007-07-08

Idag har vi varit på promenad i skitvädret. För närvarande jobbar vi mest med att båda ska gå "bakom" alternativt att en av dem i taget får springa fritt medan den andra ska gå bakom. Det funkar hyfsat. Det händer relativt ofta att vi träffar på duvor, skator och andra djur som Tina och Bork intresserar sig för.

Bork och Tina i det vi kallar för "sagoskogen"

Tina med duvor

2007-07-07

Idag är valparna 5 månader. Vi har fått in vikt och måttuppgifter av de flesta samt bilder på Bea. Bork väger 19,5 kg och han är cirka 55 cm hög. Bea väger 18,4 kg och är cirka 52 cm hög. Bizzy väger 22 kg och är cirka 55 cm hög. Benzon väger 18,4 kg och är 53 cm hög. Boomer väger 20 kg och är 52 cm hög, Ragge väger 18,5 kg och är 55 cm hög.

Bork poserar på 5-månadersdagen

Bea poserar på 5-månadersdagen. Hon har fått ett rejält skägg!

På kvällen hade husse mysstund med Tina och Bork. Det svarta bakom Bork gick inte att redigera bort men det är inte husses mage i alla fall?!


2007-07-02

Varmt, varmt, men härligt, härligt. Vi väntade tills det blev något svalare på kvällskvisten och gick ned till fotbollsplanen för att träna lite utställning och givetvis fick de båda lurvitussarna bada också.

Tina börjar vara ganska så rutinerad vad gäller utställningsträningen. Hon vet precis vad som väntar när matte tar fram utställningskopplet

Bork börjar också förstå vad det hela handlar om även om han ännu så länge är ganska så fokuserad på "belöningen"

Phu, vá trött man blir av att utställningsträna...

Vá saru grabben, är du en "tunnis"?