2008-08-25 19:25

Våra hundar | Oktober 2007

2007-10-19--21

Efter en normal arbetsvecka var det åter dags för en långhelg i skogen. Denna gång for Owe och jag till Jokkmokk/Årrenjarkka. Vi passerade Jokkmokk och stod i stort sett bakom dörren till butiken som sålde jaktkorten när de öppnade. Första dagen jagade vi en bit utanför Jokkmokk. Det fanns en del fågel och jag hann med att bomma på någon. På kvällen fortsatte vi upp till Tjatjisbäcken/Årrenjarkka där min bror Krister har en stuga.

Under natten mellan fredag och lördag kom det lite snö. Här är vi på väg ut på lördag. Kristers stuga i bakgrunden.

Det blev som så ofta när första snön har kommit en utmaning att hitta något vilt. Tina fann till slut en tjäderhöna som hon skötte föredömligt men jag kom aldrig till skott.

Här har vi precis haft situationen med tjäderhönan

På söndagen var det åter kanonväder. På förmiddagen gick Krister och jag i ett område som vi har fina minnen från tidigare jakter med vår äldre bror Bo som så tragiskt avled i våras.

Krister och Owe - så här fint och trevligt kan man verkligen ha det tillsammans ute i naturen

En filmsnutt från fikarasten

På eftermiddagen for Owe och jag till ett område närmare Jokkmokk. Direkt vi startade jakten fann Tina den första fågeln, en tjäderhöna i en tall. Sedan fortsatte det på samma sätt under någon timme. Fåglarna släppte dock inte in oss på stånden så vi fick ingen klockren situation. De flesta träade och när Tina sökte vidare släppte det hela tiden fåglar ur träden. En ungtupp passerade mig inom skotthåll vilket blev bytet för dagen.

Jag, Tina och tuppen

En filmsnutt från situationen


2007-10-08--10

Jag kom hem från jakten i Kiruna på söndag kväll 10-07, packade om och åkte till Västerbotten (Malåtrakten) tidigt på måndag morgon med Owe Gebrink. Vi hade sedan länge planerat denna jakt som skulle kombineras med en överlämning av P-G Sundström, min företrädare som ordförande för Jägareförbundet Norrbotten. Överlämningen skulle naturligtvis främst handla om P-G:s erfarenheter i fjälljaktsfrågan.

Vi sammanstrålade i Malå vid 10-tiden där vi provianterade och åkte vidare några mil utanför samhället där vi hyrt in oss i en gård. Redan på väg till vårt boende såg vi ett antal tjädrar längs vägen trots att det då var mitt på dagen. Det såg således lovande ut.

Jag inser att tuppen kan vara svår att se på bilden, men den finns där

Vi bodde fint och hade några trevliga dagar tillsammans fyllda av arbete, umgänge och lite jakt. P-G med en lånad finnspets lyckades fälla en grann tjädertupp, en tjäderhöna och en järpe. Jag fick en ripa. Fågeltillgången var mycket god men de var inte lätta att tampas med. Lövfällningen var precis avslutad och det var lite skarpt i markerna.

Tidig morgon på väg ut i markerna


2007-10-07

Valparna måste väl nu efter sin 8-månadersdag börja klassas som unghundar, åtminstone om man går efter storleken. Bork väger 25,2 kg och är 64 cm hög, Boomer väger 23,5 kg och är 60 cm, Ragge väger 24,5 kg och är 64 cm hög, Bea väger 21,4 kg och är 59 cm hög. Mer uppgifter kommer väl de närmaste dagarna.


2007-10-04--07

Dennis med Bea, jag med Tina och Bork åkte från Luleå mot Kiruna redan på eftermiddagen 10-03 för vara tillsammans med hundarna på fjället några dagar. Under helgen skulle vi sammanstråla med familjen Karlsson med Blixtra och Hera i Vassijaure där de fixat boende åt oss alla. Birgitta skulle komma upp med tåget under fredag kväll.

Som vanligt är det mycket som ska med på en jakttur. Så här såg det ut utanför vårt radhus när Dennis hämtade mig och hundarna på onsdag eftermiddag.

Väl framme i Kiruna på onsdag kväll tog vi in på Ripans camping varefter vi åkte och hälsade på Andreas och Viktoria med hundar. På torsdag morgon var Dennis och jag tidigt i farten. Klockan var ställd på 0500. Det skulle bära av till det mytomspunna Pirttivuopio där vi haft så många bra jakter, jaktträningar och jaktprov genom åren.

Det var en underbar morgon när vi anlände till parkeringsplatsen nedanför Pirrtrisen.

Nu visade det sig bli en stor missräkning vad gäller riptillgången. Vi såg faktiskt inte en enda fågel trots drygt 8 timmar på fjället och bra jobb av hundarna. Tina jobbbade på hyfsat trots sviter från den senaste löpningen (skendräktighet). Mest glädjande var dock valparnas arbete där Bea utmärkte sig särskilt väl. Hon är frimodig och söker rejält i markerna. Även Bork jobbade på bra.

Som sagt, vädret var underbart vackert så det gavs tillfälle till rast och vila i den underbara miljön.

Filmsnutt från rasten

På torsdag kväll bar det av till Vassijaure tillsammans med familjen Karlsson. På fredag tog vi oss upp emot Lapporten söderifrån. Vädret var bra och några ripor fann vi i kantzonen mellan björkskogen och kalfjället. Valparnas arbete gladde mig mycket. Tina hade en sämre dag. Hon åt dåligt redan på kvällen och på morgonen åt hon inget alls så förväntningarna var väl inte så höga. Hon hade i alla fall någon situation som Bork dock förstörde i sin iver.

Här har vi precis kommit upp förbi björkskogen. Bea i svart, Blixtra i gul och Bork i orange väst. Tina hukar bakom Blixtra.

Här rastar vi under fredagen. Andreas stod för kosthållningen - suovas kebab med alla tänkbara tillbehör förnöjde verkligen dagen.

Bea rastade i värmesäcken.

På kvällen anlände Birgitta med tåget. Vi hade väl hunnit med en och annan stänkare redan när hon anlände men det förlät hon och kom "snabbt med i matchen". Viktoria hade fixat en jättegod taccopaj.

Som sagt, några stänkare blev det innan Birgitta anlände.

Här är Birgitta på plats med Bea i famnen.

Bea ville oxå vara med på festen.

Man skulle kunna tro att det var Blixtra som drack öl - här tar hon igen sig i bädden.

På lördag for tjejerna (Birgitta, Viktoria och Kattis) på en egen jakttur medan vi grabbar återvände till området kring Lapporten, dock från ett annat håll. Tina fick följa med Birgitta eftersom hon inte var i form. Under dagen såg damerna några ripor och färska björnspår. Jörgen Rautio, Kattis man, anslöt till grabbarna under eftermiddagen.

Kattis och Birgitta under lördagen tillsamman med Grynet och Tina.

Viktoria passar på att trimma Blixtra på fjället.

Birgitta och Tina.

Lördagkvällen avslutades med en suverän middag på oxifilé, mera trevligt umgänge, bastu och lite afterjakt.

På söndag for Birgitta, jag och Dennis tillbaka till området nedanför Lapporten. Vädret var lite sämre men några fåglar hittade vi dock. Bea stod, reste och var lugn i flog och skott!!! Bigitta fällde sin första ripa, valparna fyllde 8 månader och dessutom hade Birgitta namnsdag! Således hade vi mycket att fira när vi kom hem på söndag kväll. Det var helt enkelt en superhelg med trevligt umgänge, god mat och roligt att se valparnas positiva utveckling. Vi riktar ett stort tack till Viktoria och Andreas som orndnat allt så trevligt för oss.

Birgitta poserar stolt med sitt livs första byte.

Fimsnutt på stolt jägare