2008-08-25 19:27

Våra hundar | September 2007

2007-09-28--30

Så var det dags för vår årliga jakt med min barndomsvän Göran Gahm och hans sambo, tillika Birgittas arbetskompis, Britt Martinsson. Denna gång skulle vi jaga på några lågfjäll söder om Kaitumälven. Efter att ha passerat Gällivare för att köpa jaktkorten anlände vi till Görans stuga invid Kaitumälven på torsdag kväll. Jag blev helt betagen av platsen. Stugan ligger fantastiskt fint invid älven.

Fredagmorgonen mötte oss med fantastiskt väder. Vi beslutade att nyttja Görans båt för att åka längs Paukkijaure in mot ett lågfjäll som såg inbjudande ut. Vi fick en fantastisk dag i naturen. En del ripa hittade vi också men behållningen var vädret, naturen och Tinas arbete.

Här håller vi på att sjösätta båten inför färden

Bork och Tina var skeptiska inför båtfärden... är det dit ut vi ska?

Inför båtfärden

Tina är taggad och nöjd efter att den första ripan fällts

Rast 1 under fredagen - Matte och hundar är nöjda efter att husse serverat fläskpannkaka

Rast 2 under fredagen

Härlig vila mitt på dagen...

...med en härlig utsikt

Även Bork trodde sig att vila en stund

Nere vid stranden igen, väntar på Göran och Britt

Fortfarande nere vid stranden

På lördag morgon var vädret fortfarande jättefint. Tina haltade på höger framben så hon fick bli kvar i stugan medan vi tog Bork med oss för en kortare jakttur. Han jobbade på bra de cirka 5 timmar som vi var ute. Några tjädrar var vi i kontakt med under dagen.

Birgitta på jakt

Göran värmer faktiskt pizza i stekpannan. Gott var det verkligen - bara den kalla ölen som fattades.

När vi steg upp på söndag morgon var det fortfarande kanonväder. Tinas hälta var borta så laget var intakt inför dagens jakt. Birgitta och jag återvände till det område som vi såg tjädrarna i igår. Tyvärr fann vi inga fåglar men vi fick ytterligare en fin dag i naturen.

Hundarna behövde också lite vila...

Rastar


2007-09-24

Tinas beteende fortsatte när vi väl var hemma. Vår "diagnos" blev skendräktig. Efter att ha konsulterat veterinären blev det dags för en medicinkur (Gallastopp). Nu står förhoppningen till att hon repar sig till kommande helg för då bär det av igen.


2007-09-22--23

Eftersom det var hyfsat med fågel i Arjeplogsfjällen i samband med jaktprovet förra helgen valde jag och Peter Åström samt hans kamrat Jonas att "återvända till brottsplatsen". Vi hyrde en av stugorna som står nere vid vattnet vid Sandvikens Fjällgård.

Bork och Tina utanför stugan

På lördag morgon möttes vi, som så ofta denna höst, av taskigt väder. Grått och disigt nere i dalen och blötsnö uppe på fjället. Vi jagade dock en full dag och visst hade vi några fågelsituationer men bytet blev magert. Tina gick inte bra med undantag av något eller några släpp. Hon var håglös och oinspirerad.

Peter fixar käk

Jonas käkar palt. Bork och Tina är blöta och lite uttråkade.

På lördag kväll insåg jag att allt inte stod rätt till med Tina. Hon åt inget och var allmänt "nere". När hon inte åt på söndag morgon heller insåg jag att det var kört för denna helg. Jag stannade på campingen och städade ur stugan medan Peter och Jonas gav sig ut på fjället. Vädret var betydligt bättre på söndagen och grabbarna hade varit i kontakt med lite mer fågel.


2007-09-17

Under de senaste dagarna har vi fått 7-månadersuppgifter från Ragge och Walle. Ragge som var absolut minst när de föddes vägde 24,4 kg och var 62-63 cm hög. Walle har ju ofta varit "störst" och även så nu - 26,6 kg och 62 cm! Big is beautiful!


2007-09-15--16 Fjällprov Arjeplog

Så var det dags för vårt eget fjällprov i Arjeplogsfjällen. Vi anlände till Sandvikens fjällgård på fredag kväll. Huvuddelen av deltagarna var på plats. Det är som vanligt trevligt att träffas och "ladda" inför prov. Både Birgitta och jag var rejält förkylda så det var ändå med viss bävan vi såg fram emot två långa dagar på fjället.

På lördag gick vår provgrupp för domaren Thomas Johansson. Vi hade bra med fågel men ändå bara en pristagare, Tokaij/Jussi, med en 7:a. Problemet var att riporna var oerhört skygga. Tina hade redan i sitt andra släpp stånd för en ripkull men när domaren och jag var cirka 20 m ifrån Tina gick riporna upp. Så blev det för i stort sett alla ekipage under dagen. Jussi, den väldresserade snyggingen, respekterade spontant när riporna gick upp redan när Toffe och domaren var 100 m ifrån. Genom att han satt kvar lugnt visade det sig att utredningen gav ett nytt stånd och en kvarvarande ripa fälldes - grattis! Hyfsat väder på förmiddagen förbyttes i riktigt skitväder på eftermiddagen. Förkylningarna fick således en rejäl påspädning.

Här går Tinas ripor upp för tidigt

Provgruppen i lä för vinden tar en kort rast under lördagen

Mette Gilså, provledare för ekl och organisatör för hela provet - tack Mette för ett trevligt prov!

Kanonvädret på söndagen förmörkades av att vår provgrupp gick helt tom. Inte en fjäder under hela dagen. Egentligen var det oförlåtligt klantigt eftersom vi visste sedan dagen innan var vi hade gott om fåglar. Vi ska dock inte skylla på någon. Valet av område var ett kollektivt beslut. Den andra provgruppen hade en hel del fågel. Mikke Svanbergs Tanja gick till pris i ekl - grattis!

Birgitta med våra hundar. Bork ser till att gona in sig närhelst tillfälle ges.

En vy i anslutning till Sandvikens Fjällgård


2007-09-11

Stärkt av framgångarna i helgen deltog jag vid ett särskilt prov i eftersöksgrenarna i Älvsbyn i kväll. Utöver Tina (ekl) deltog hennes bror Diesel (ökl) och Nils Karlssons Strävsam Caliber (ökl). Krister Holmberg dömde. Tina erhöll 7 på spår och 10 på vatten. Jag är naturligtvis inte helt nöjd med resultatet men med tanke på att vi inte tränat för ekl i sommar får jag väl ändå tycka att det blev tillräckligt bra. Nu kan vi starta i ekl på fält i höst. För både Diesel och Caliber gick det kanonbra, 10 p i båda diciplinerna för båda hundarna - grattis!


Vecka 36 - 2007-09-03--09

Jag for upp till Kiruna under måndagen för att jaga/träna och förbereda fjällprovet i Pirttivuopio under helgen 09-08--09. Under tisdagen var jag och Andreas Karlsson (Blixtras husse) ute. Vi hade en bra dag med Tina, Hera, Bork och Blixtra. Bork tog chansen och körde sin första ripkull. Tina hittade en hel del fågel men strulade bort för många chanser.

Här är jag och Andreas ute på fjället under tisdagen. Bork den linslusen sitter längst fram, Tina till vänster i det röda skynket, Blixtra till höger och Hera närmast till vänster om Andreas.

Under onsdagen gick jag själv med Tina och Bork i stort sett i samma område som jag och Andreas var i dagen före. Tina strulade fortfarande en del men hon fick avsluta med tre bra jobb som ledde till fällning.

Här en bild efter en av de tre fällningarna under onsdagen

Tina och Bork vilar ut

Under torsdagen vilade vi och inväntade att Ingemar Roselin skulle anlända till Kiruna. Han ska gå domarelev under helgens prov. Jag och hundarna roade oss bland annat med lite duvträning uppe vid campingen.

Bork och Tina med duvor på campingen

På fredag for Ingemar och jag med Leo och Tina ut på fjället för att jaga och finslipa formen inför provet. Viktoria tog hand om Bork och Boomer. Leo visade sig från sin allra bästa sida. Han är en oerhört duktig och genomarbetad jakthund. Jag är verkligen glad att jag fann honom som far till valparna.

Ingemar med Leo och Tina samt några ripor
Leo in action

Så blev det då lördag 09-08 och det var dags för årets första jaktprov. Målet är satt till att under hösten dels erövra ett förstapris i öppen klass och därmed göra Tina till utställningschampion (UCh), dels att nå en uppflyttning till elitklass för Tina.

Provgruppen bestod av endast ett parti (12 hundar) varför det var naturligt att vi gick upp i västra (bästa) området. Vädret var tråkigt med dimma, regn, hagel och emellanåt frisk vind. Under förmiddagen fann vi knappt någon fågel. När vi vände, högst upp i "grytan", mitt på dagen och därmed kom rätt i vind började det dock hända saker. Jag tror att alla hundar fick chans på fågel. Fem av tolv hundar gick till pris. Tina lyckades allra bäst och fick en 8:a på fältet och 10 p på apportmomentet (totalt 180 p). Därmed nådde vi redan vid det första provtillfället de båda mål som vi satt upp för säsongen. Tina är nu UCh och uppflyttad till elitklass! Som ni förstår är Birgitta och jag oerhört nöjda, stolta och glada. Vi kunde således slappna av under lördagskvällens supé, sova ut på söndag morgon och återvända till Luleå i god tid för kommande vardagsvecka. Nu måste jag ta ställning till om jag ska försöka göra eftersöksgrenarna i elitklass för att kunna starta på något fler prov under hösten.

Som sagt, taskigt väder. Det är jag och Dag Teijen som samspråkar

Domareleven Ingemar Roselin ger sina utlåtanden efter ett släpp

Birgitta med våra hundar och en kexchoklad. Bork är som vanligt fokuserad på allt som går att äta.

Tina släpps på sök
Tina med första fågeltagningen
Andra fågeltagningen
Tina apporterar
Provgruppen i slutet av dagen
Huvuddomaren, Lars Karlssson, summerar


2007-09-07

Valparna blev 7 månader idag. Bork lär väl "leda ligan"? Den rackarn är 62 cm hög och väger 24,2 kg! Var ska det sluta? Leo (pappan) är 64 cm hög och väger 27-28 kg. Bea är cirka 58cm hög och väger 21,3 kg. Benzon väger 22,2 kg och är 58 cm hög. Sepp väger 22 kg och är 56 cm hög.

Så här ser Benzon ut vid 7 månaders ålder. Vi tycker att han ser väldigt fin ut

Här är han med lillmatte Johannna

Ingemar visar upp Bork (7månader) på gräsmattan utanför där Andreas och Viktoria bor

Här är det Boomers tur att visas upp på 7-månadersdagen. Jag gissar att han väger cirka 22 kg och är 58 hög?

Viktoria visar Blixtra. Hennes vikt gissar jag till cirka 23 kr och höjden till 59 cm?

Sepp 7 månader som en vykortsbild. Få se om han blir tillräckligt stor - 56 cm vid 7 månader bör ju sluta på cirka 61-62 cm vilket då blir i minsta laget? Han ser dock kanonfin ut och inte minst i pälsen.

Här är Sepp i en ansiktsbild