2008-08-24 17:27

Våra hundar | April 2008

2008-04-27

Hipp, Hipp, Hurra - i dag är det Tinas födelsedag! Grattis gumman på din fyraårsdag.

Tina poserar på 4-årsdagen...

...självklart ville killen också vara med och gratta


2008-04-26

I februari gjordes ett reportage om "Fyra generationer Vorsteh" i Norrbottens-Kuriren som vi tidigare har berättat om. I dag fick vi bilderna från Kurirens fotograf, Roland S Lundström.

Här sitter hela klanen - Bork, Tina, Diana och Alma (foto: Roland S Lundström)

 

Yngst och äldst i klanen - Bork och mormorsmor Diana som blir 15 år i augusti
(foto: Roland S Lundström)

Mannen som talar med hundar... :) (foto: Roland S Lundström)

Käth, Dianans nya och helt fantastiska matte poserar med gamlingen (foto: Roland S Lundström)

Alma skäller ut ynglingen medan Tina håller koll (foto: Roland S Lundström)


2008-04-21

Idag har vi varit med Bork till veterinären med anledning av skadan som han ådrog sig på Dylta. Det visade sig vara ett djupt sår som hade infekterat lite. Nu gäller 10 dagars konvalecens med koppelrastning. Vi hoppas att han ska vara helt återställd till utställningen i Piteå den 4:e maj.


2008-04-20

Marianne skickade idag en oerhört positiv mail där hon berättar om hennes och Benzons goda insatser under en dressyrkurs på hemmaplan. Så snart vi fått en aktuell bild på Benzon kompletterar vi med den.


2008-04-17--20 Dylta

Äntligen infann sig tiden för att åka ner till Dylta Bruk för en valpträff. Dylta ligger mellan Örebro och Nora så vi hade drygt 100 mil att åka från Luleå. Ingemar hade tagit på sig att planera denna valpträff. Fem valpar (Bork, Boomer, Bea, Bizzy och Ragge) samt Leo och Tina var med.

Det ska sägas direkt att dagarna inte gav det utbyte som vi hoppats på. Vi kom inte i kontakt med så mycket fågel som vi räknat med. I alla andra avseenden var vi väldigt nöjda. För mig, Birgitta och Ingemar var det oerhört roligt att se så många av valparna och den utveckling som de genomgått tillsammans med sina hussar/mattar. Det var med stolthet vi såg våra avkommor under övningar och fältarbete i markerna under de två dagarna.

Tyvärr skadade sig Bork under lördagens fältarbete. Jag noterade att något hände i ett av hans släpp men Vorsteh som han är märktes inget förrän på kvällen då han började halta på höger bakben. Det visade sig att han fått ett djupt sticksår i trampdynan, som om han trampat på en spik. Med tanke på att han skar sig på en glasbit vid valpträffen i Överklaix och att han blev ormbiten förra sommaren kan man ju börja undra - olycksfågel har vi alla hört talas om men olycksfågelhund?

Håkan och Ragge kom hem till oss redan på onsdag kväll för att slippa stiga upp i svinottan och åka från Gällivare på torsdag. Ragge till vänster, Bork till höger och Tina i bakgrunden på bädden.

Vi startade från Luleå vid 7-tiden på torsdag morgon och åkte via Piteå där Dennis och Bea hakade på. Eleonore och Patrik med Bizzy körde själva.

Dennis hade hyrt en Toyotabuss av en kompis som vi åkte vidare i från Piteå.

Hundarna åkte två och två i burarna. I den vänstra buren är det Tina och Ragge, i den högra Bea och Bork.

Fikapaus på väg ner

Vi anlände till stugbyn där vi hyrt in oss cirka kl 2100 på torsdag kväll. Vi laddade på sedvanligt sätt men kom i säng i rimlig tid, lite spända inför morgondagen.

Det var samling på Dylta kl 0900 på fredag morgon. Efter en presentation av deltagarna, hundarna och programmet för dagarna inleddes de första övningarna. Pedagogiken som instruktörerna Leif och Inger använde sig av kändes trovärdig och bra. De inledande övningarna syftade till att kolla av var hundarna står och att förbereda fältarbetet.

Inger jobbar med stadgan i stoppkommandot genom att störa hundarna på olika sätt, i detta fall genom att kasta vilt eller viltliknande föremål i anslutning till hundarna.

Birgitta och Bork under ett avbrott med "hopp och lek".

Del av gruppen under en fikapaus. Från vänster Leif, Ingemar, Inger, Åsa (Ingemars flickvän) och Dennis.

Roger, Patrik (Eleonores pojkvän) och Eleonore.

Håkan och Birgitta

Tina och Bork fick öva passivitet under våra fikaraster.

Ett intressant och givande moment var träningen i en voljär. Här imponerade verkligen unghundarna. Dom förhöll sig förvånansvärt lugna trots att det sprang fasaner och höns runt dem hela tiden. Det var faktiskt Tina som var "sämst i klassen" och fick omprov vilket hon klarade bra.

Här är hela gänget inne i voljären. Instruktören Leif var imponerad. Även denna övning föregicks av pedagogiska övningar som syftade till att hundarna skulle klara situationen.

Boomer och Ingemar hade koll på läget oxå i voljären.

Jag övade Tina särskilt i voljären. Här är vi på väg in.

Tina har varit inne en gång tidigare och vet vad som väntar. Leif följer noga skeendet.

Här har Tina kopplat av. Observera fasanen efter väggen rakt bakom Tina.

Under en paus vid voljären. Eleonore och Bizzy i förgrunden, Dennis och Bea, Inger och Patrik sitter på/vid bänken.

Vi jobbade lite med apporteringen oxå. Boomer har kommit långt.

Filmsnutt - Tina apporterar räv

Här är gänget samlade vid campingen efter den sista träningsdagen. Från vänster Leo, Ingemar, Boomer, Dennis, Bea, Eleonore, Bizzy, Bork, Håkan, Ragge, Tina och Birgitta.


2008-04-12--13

Så var det dags för vårt första vårprov. SVK Malmfälten stod som värd för provet som genomfördes på Dundret. Lite kaxiga som vi var hade vi anmält både Tina och Bork. Hans Sundberg hade oxå anmält Walle (Big-Balder). Hans startade sin irländska setter i Abisko på lördag så Walle följde med oss till Gällivare på fredag kväll. Birgitta "skötte" honom i stugan under lördagen medan jag var på prov med Tina och Bork.

Tina jobbade som vanligt bra under lördagen men fick inte någon chans på fågel. Bork hade ett stånd i sitt första släpp men riporna gick upp innan vi hann agera och han förföljde väl långt. I övrigt jobbade han på under dagen men fann ingen mer fågel.

Under söndagen var Bork och Walle första paret ut i vårt parti. Ingen av dem gjorde väl någon succé och efter två släpp var det kört. Tina var dock i kanonform. Hon jobbade oerhört bra och till slut fick vi lön för mödan. Torts att domaren Ingemar Stöckel matchade henne hårt för ytterligare en fågeltagning blev det bara en varför fältbetyget inte kunde bli högre än en 7:a, apport 10 p. Vi är dock super nöjda med detta. Bra betyg på eftersöksgrenarna i sommar så har hon sin första elitetta. Bilderna på Tina nedan är tagna av Mikke Burk under söndagens prov.

En stilstudie på Tina in action. Det var mestadels tungt före men hon ligger i som synes.

Det är inte så lätt att se men Tina står mitt i bilden, lite till vänster. Riporna sitter vid granen till höger på bilden.

Här har jag fått tillåtelse att resa. Jag syns i den högra bildkanten. Jag reste på håll för att inte riskera att riporna gick upp i förtid. Tina har satt sig och riporna är i luften.

Här genomförs kastapporten. Domaren Ingemar Stöckel har skjutit och ripan är i luften i överkant på bilden. Tina bärgade ripan och fick en 10:a på apporten.

Birgitta med våra trötta hundar i stugan på lördag kväll.

Walle "sov hos oss" i stugan på fredag kväll och fann sig väl till rätta.


2008-04-06

Trots väderutsikterna blev denna söndag en riktigt fin vårdag. Vi kom oss ut på lite träning med hundarna. Först körde vi fingerad apport (ripa) med skott och kast med Bork sedan gick vi ner på isen för att köra lite utställningsträning.

Det såg riktigt bra ut när Birgitta sprang runt med Bork och därefter försökte få honom i position. Apportbocken är alltid med numera.

Naturligtvis skulle Tina oxå få visa upp sig

Väl hemma igen fann dom sig snart till ro i varandras trygghet