2009-06-02 19:53

Våra hundar | September 2008

2008-10-01

Ytterligare några jaktdagar i skogarna runt Arvidsjaur

Jag inser att det inte längre är september månad men trots det skriver jag några rader om de senaste dagarnas jakt under "septemberbladet" i dagboken. Jag fick möjlighet att vara ledig några dagar i början på veckan och kunde inte låta bli att åter bege mig till Arvidsjaur. Nu visade det sig att turen eller flytet inte kan hålla i sig hur länge som helst. Vi fann inte många fåglar och dem vi fann var svårbemästrade men så brukar det ju vara under lövfällningsperioden. Jag kom till skott vid några tillfällen men lyckades inte fälla någon fågel. Nåja, jag hade fina dagar och blev dessutom bjuden på middag hos Nils och Sofi på tisdag kväll.

Tina under en rast

Åsså Bork förståss

Jag jagade med Nils Karlsson på onsdag förmiddag. Han hade med Birka och Caliber.


2008-09-28

Glädjande rapport från Ingemar och Stormkullens Bosse-Boomer

Hej på er alla Stormkullare!
Här kommer en glad hälsning från fältproven på Gotland. Här är nu idel glada miner då Boomer i dag fixat en 7:a på fält och en 10:a på apporten.

Ha det gott/ Ingemar & Åsa, Leo & Boomer

Boomer in action, han sekunderas av Landinarnas Kickan (det gäller att vara först på fågel:)

Ingemar och Boomer känner vi igen men även partnern till höger - A-H Widén och Frio som oxå gick till pris

Ingemar kallde bilden för "BB-King" vilket verkligen är passande - Stormkullens Bosse-Boomer är King!

Husse är inte helt olik en King han heller...

Och inte heller pappa Leo även om han får finna sig att för tillfället vara detroniserad av sin son:)


Höstpromenad

Vi hade tänkt jaga i helgen men ställde in på grund av vädret. Istället ägnade vi helgen åt att göra "vinter" kring huset och lite träning med hundarna.

Birgitta och Bork under utställningsträning. Bork är så lätt att arbeta med. Det är länge sedan vi utställningstränade men han fann sig väldigt snabbt och visade upp sig på ett fint sätt.

Lite apporteringsövningar blev det oxå. Bork lämnar av "rävimitationen".

Tina på väg in med "räven"

Vi passade på att ta några stilbilder på vår dubbelchampion

Apporteringsträning

Utställningsträning


2008-09-25

Idag kom ett härligt MMS från Dennis Lundström. Han hade fotat certifikatet som visar att även Bea har A-höfter. Det känns kanon så här långt - fyra röntgade och fyra A-höfter!


2008-09-24

Summering av Norrveckan fjäll och jakt i Arvidsjaur

Norrveckan fjäll har sjunkit in och jag har hunnit återhämta mig. Det är bara att konstatera att förberedelser, genomförande och efterarbete i samband med ett jaktprov tar mycket på krafterna. Mette och jag kom iväg från Vuoggatjolme vid 19-tiden. Jag stannade i Arvidsjaur för att jaga måndag och tisdag. Nedan följer några bilder från Norrveckan fjäll och jakten i Arvidsjaur.

På bilden - från vänster domareleven Patrik Sjöström, jag och Ella samt domaren Christer Holmberg. De lovord som dem öste över Bizzy värmde gott och Ellas glädje går inte att ta miste på. Synd bara att det inte fanns tillräckligt med fåglar i partiet så att alla fick chans. Bizzy och huvuddelen av de övriga startande kom ej för fågel men domarna ansåg att Bizzy gått bäst under dagen och tilldelades därför LadyPokalen.

På söndagen startade jag Bork. Vi gick i hundprovområdet. På bilden, i förgrunden domareleven Patrik Sjöström och domaren Peter Häggström.

Ella och Bizzy gick i samma parti. Bizzy var sliten från gårdagens prov och Ella drog henne efter andra släpp.

Provgruppen rastar efter cirka fyra timmars prov, och utan en enda fågel på vingarna. Bork i förgrunden. Tina låg kvar i stugan i Vuoggatjolme.

Tillbaka vid bilarna efter en lång dag på fjället, utan att ha sett en enda fågel, var det dags för slutkritiken. Domareleven Patrik lämnade kritiken under överinseende av Peter Häggström. Här är det Mette Gilså som lyssnar uppmärksamt. Hon och Loke imponerade under dagen. För mig var det särskilt roligt att domarna framhöll Bork som "den lysande stjärnan under dagen".

Som sagt, jag stannade och jagade i Arvidsjaur på måndag och tisdag. Här har jag precis fällt en orrhöna för Tina.

Här är det Bork som står. I situationen fällde jag en ung orrtupp för honom. Under måndagen var vi nog i kontakt med mer än 50 fåglar, varav tre stora ripkullar. Jag sköt fyra fåglar för Tina och två för Bork. Jag sköt dessutom ett antal bomskott.

På tisdagen jagade jag tillsammans med Torulf.

Det finns många vackra vyer i skogarna runt Arvidsjaur. Under dagen var vi i kontakt med cirka 15 fåglar. "Toffe" fällde två för Jussi och jag en för Tina. Naturligtvis noterades oxå några bommar.


2008-09-21

Stolta brudar

Nu har vi bildbevis - Ella och Bizzy, två stolta tjejer som i går kammade hem Ladypokalen vid Bottenvikens Norrvecka. Stort Grattis igen från Stormkullens.


2008-09-20

Å, å, å tjejer...

Roger ringde för ett litet tag sedan och berättade att det vinnande teamet i Ladypokalen i år blev Ella och Bizzy!. Hur stolta tror ni att vi är och hur stolta är Eleonore och Patrik? Stort Grattis från Stormkullen! I morgon hoppas jag få bilder som jag kan lägga ut.


2008-09-20

Delad glädje är dubbel glädje

För en liten stund sedan kom ett mms från Roger. Han har hunnit vara ute på en jaktsväng med våra hundar medan provgruppen har varit på fjället. Resultatet blev en dublé för Tina.

Två ripor ner...


2008-09-19

Walle, vår stora kille

Caroline har skickat några bilder från fjälljakten med Walle å hans "syskon". Våran stora kille som har vuxit till sig och blivit ännu större - inte i omfång, men väl i jaktmognad.

Snyggisen

...åsså alla "syskonen", som också är ganska snygga

Här kommer Walle i full karriär in med en apport


2008-09-19

Björnen sover, björnen sover...

Den 17 september hörde vi på Norrbottensradion att man hade fällt en stor björn i Saittarouva. Inte anade vi då att Blixten "the mean machine" hade samröre med den händelsen. Det visade sig nämligen att Andreas pappa var skytten som hade fällt den stoooora björnen. Herman tog med sig pappa Andreas och båda hundarna för att åka och titta på "fångsten" och enligt vad vi har hört så var Blixten den som var mest intresserad av att kolla vad det var för nåt stort och hårigt som låg där på backen. Hera var inte intresserad, ville inte gå fram - men det ville Blixten utan tvekan. Jag citerar Victoria "Vad kommer hon att jaga när vi är ute och än värre, vad kommer hon att komma dragandes till oss med" :) Men vi drar ändå slutsatsen att Blixten är en tuffing, det var hon redan i valplådan.

Kolla storviltsjägaren - man skulle nästa kunna tro att det är hon som har fixat hela tillställningen - så mallig


2008-09-09--12

Summering av jakten i Arvidsjaur

Det var med blandade känslor som jag åkte tillbaka mot Luleå vid 17-tiden på fredagen. Jag har haft en fantastisk vecka med hundarna i Arvidsjaur men visst blir det lite långsamt när man inte har någon jaktkompis med sig. Nåväl, det har varit intressant att botanisera på Jägargillets marker. Jag gick med i Gillet redan i fjol men har av olika anledningar inte haft möjlighet att jaga på markerna förrän nu. Under veckan jagade jag på tre olika områden och det var lika gott om fågel vart jag än gick. Tina och Bork har skött sig bra. Jag har matchat Bork lite mindre eftersom jag vill ha koll på vad han gör men jag har fällt för båda hundarna. Nedan följer några bilder från jakten och från ett träningspass efter hemkomsten.

Redan på tisdag eftermiddag sköt jag de första fåglarna. Här en orrtupp för Tina.

Här har jag fällt en tjäderhöna för Tina.

Och här en ung orrtupp för Bork.

Vi campade på Gielas.

Väl hemma var det dags för vila, och är man kompisar så är man....

Även om man är hemma så gäller det att ha koll på fåglarna.

Eller hur morsan...

Ingen rast och ingen ro. Väl hemma passade husse på att köra ett apporteringspass med bytet från jakten innan dom åkte ner i frysen. Här är det förmaningar om att hålla sig i skinnet medan husse lägger ut apporterna.

Apporterna läggs ut.

Tina kommer med en ripa.

Bork på väg in med en orrhöna.

Här lämnas den av.

Filmsnutt 1 från apporteringsträning
Filmsnutt 2 från apporteringsträning
Filmsnutt 3 från apporteringsträning

2008-09-10

Ny jaktdag - nya byten

Rapport från husse och hundar. Dagen började med dimma i Arvidsjaur. Det var faktiskt mitt på dagen innan vädret inbjöd till en tur i skogen. Roger har åter igen skjutit för Tina. Den här gången var det två ripor. Bork "gnetar på" med den äran, men husse vill inte skjuta för honom om inte förutsättningarna är de absolut bästa.

Varför får bara du vara med när husse fäller fågel tycks Bork säga till Tina


2008-09-09

På nya jaktäventyr

Husse och hundar har varit hemma ett par dagar å nu är de åter iväg mot nya jaktäventyr. De åkte i morse till Arvidsjaur där de har hunnit med en sväng på Jägargillets jaktmarker under eftermiddan. Om jag har uppfattat det hela rätt så fanns det en del fågel och Roger har skjutit en orre och en ripa för Tina. Tydligen var Bork på orren först, men det var mamma Tina som ordnade så att den hamnade i ryggsäcken.

Jägarens byte och nöjda hundar - men varför räcker Bork ut tungan :)


2008-09-07

Summering av den senaste veckans eskapader

Klockan är 1830 och jag har hunnit plocka ur husvagnen och landa lite efter en dryg veckas turnernade i Malmfälten. Turnen började med unghundstestet i Kiruna den 29-30/8, därefter jaktprovsstart för Tina och Bork i Pirttivuopio den 31/8, jakt i Abisko den 2/9 och den avslutades med deltagande i Riksprovet 2008 i Gällivare den 3-6/9. Det har varit en omtumlande men fantastisk period. Tina har blivit SJCH och Bork har tagit två raka premieringar på jaktprov.

Stormkullen har visat sig på ett mycket positivt sätt under Riksprovet med fem deltagare i ukl och Brave-Bastis (Ragges) och Bäste-Borks andra- respektive fjärdeplacering i unghundskalssen som prickarna över i-et. Vi uppmärksammar oxå Heras (Andresa och Viktorias "gammeltik") fantastiska resultat med en andraplacering i ekl! Tack alla underbara ambitiösa valpköpare för ert engagemang och stort grattis till Håkan med Ragge men själklart oxå till alla er andra!

Nedan följer lite bilder från turnen i tidsordning.

SVK genomför ett unghundstest med strävhåren under 2008 (Norrbotten och Skåne) för att få en "saklig" grund för eventuella ändringar i jaktprovsreglerna från 2012? Inspirationen är hämtad från Danmark och Tyskland om jag förstått det rätt. Under unghundstestets första dag var det fältarbete (fjäll) som skulle "värderas". Från Stormkullen deltog Bäste-Bork och Beauty-Blixtra. Bork jobbade bra men gjorde några "utflykter". Blixtra gick riktigt bra hela dagen. Tyvärr fann vi inga fåglar varför inte hela testbatteriet kunde värderas.

Under dag två var det "eftersökgrenar" som testades. Momenten bestod av vattenarbete, viltspår och släpspår. Det är inte möjligt att förklara testet i detalj men vi konstaterade samfällt att det varit oerhört givande och lärorikt.

Här är vi på Pirttiprovet den 31/8. Domaren Jörgen Rönnmark ger kritik efter ett släpp. Tina och Bork i nedre högra delen av bilden.

Det var med lätta steg jag gick ner från fjället vid 1330-tiden. Både Tina och Bork var färdigprovade. Tina hade fått sin andra raka elitetta och blev därmed "dubbelchampion" SUCH SJCH och Bork tog sin första premie, ett andrapris i ukl, vid hans första start! Jag kunde inte låta bli att stanna och fota mina telingar på vägen ner.

Här har jag fällt Borks första ripa. Andreas och jag jagade i Abisko den 2/9. Vi fann hyfsat med fågel och Bork skötte sig jättebra hela dagen. Han hade flera fågeltagningar och till slut bestämde jag mig för att fälla. Han var helt lugn i flog och skott men apporteringen fick Andreas ta hand om.

Så här såg det ut efter resningarna. Både Andreas och jag var mäkta imponerade över Bork denna jaktdag.

Här är Håkan med Ragge på väg tillbaka efter ett framgångsrikt vattenarbete i Vassaraälven den 4/9. Dom hade gjort bort sin fältdel på onsdagen (3/9) med den äran så nu kunde dom i lugn och ro klara av spår och vatten - och det gjorde dom!

Ingemar och Boomer efter ett framgångsrikt vattenarbete.

Samma lika för Viktoria och Blixten.

Och även Dennis och Bea.

På fredag den 5/9 startade jag Tina i ekl. Det blev inte många bilder tagna under dagen, men här är i all fall en med bland andra domaren Tord Stenlund under en rast. Tina gick bra under dagen men tjuvreste när hon väl hade fåglar i slutet på dagen och därmed var det kört för denna gång.

Husse och Bork tar igen sig under lördagens (6/9) ukl-prov.

Resten av provgruppen tar igen sig. Ulf Kleist och Anders Landin till höger på bilden.

Provledaren i ukl och tillika markledaren Jan Sörensen

Markledaren Janne visar Roger vilken färdriktningen vi ska ta - Bork är ivrig att komma iväg...

...äntligen fick han ge sig iväg

...några minuter senare så ställde han sig igen och tog sin tredje fågeltagning för dagen. Provledaren, domaren och Roger (skymd) på väg till Bork (i högra kanten).

I slutet på dagen fick Bork göra sin kastapport, här är ripan i luften och domaren skjuter ett skott med startpistolen - fullständig koncentration av Bork

Här kommer jag med bytet husse...

Stormkullen hade all anledning att fira under kvällens supé

Här är de två "Bröderna Bus", Ragge som placerade sig som 2:a åsså Bork som blev fyra. Båda med ett 2:a pris i ukl!


2008-09-03

A-höfter och "A-barn" :)

Nu är också Beuaty Blixtra höftledsröntgad och fått resultatet A-höfter. Vi är jätteglada över att tre av tre "valpar" fått bästa möjliga resultat på röntgen.

En positiv rapport från husse i kväll - Ragge (Stormkullens Brave Basti) och Håkan har gått Riksprov i unghundsklass idag och Ragge var den enda i den gruppen som kom för fågel och fick "godkänt". Nu återstår att se om han också får godkänt på eftersöksgrenarna - å det håller vi givetvis tummarna för. I morgon är det Borks tur att visa sig på styva linan, åsså på lördag - upp till bevis för Tina.


2008-09-02

Liten blir stor...

...och den som övar lär sig till slut hur det ska gå till. Roger och Andreas har varit till Abisko och jagat och i kväll landar den här mms-bilden in. Bork går från klarhet till klarhet. Roger har till och med kunnat skjuta för honom och han har respekterat när fåglen har gått upp.

Mammas lilla gubbe börjar bli stor, nu är han snart fullärd... :)


2008-09-01

Ännu har inte stoltheten bedarrat...

Ikväll kom det några bilder från Åsa Stöckel på helgens stolta ekipage. Roger kommer säkert att beskriva mer utförligt i dagboken när han är hemma från jakt och jaktprov.

Domaren Jörgen och stolt husse skakar hand. Tina och Bork verkar ovetande om vilken uppståndelse de har ställt till med :)

Bork verkar ivrig att få komma iväg...

Våran gulliga valpköpare Victoria och Borks syrra Beauty Blixtra "Blixten" som också visat framtassarna under unghundsmönstringen