2009-04-30 10:54

Våra hundar | April 2009

2009-04-29

Gratulationer från Gällivare-grabbarna

Clivias och Görans pointergrabbar Zlatan och Siglo skickade en kul hälsning under onsdagskvällen, istället för blommor säger vi grattis med morötter hälsar de :)


2009-04-29

Ultraljudet visar att Tina har bebisar...

I dag var det så dags att göra ultraljud å det visade att Tina verkligen har bebisar i sin mage. Veterinären kunde se 6 små "blåsor" som hon uttryckte det. Så många såg de faktiskt förra gången Tina var dräktig oxå, å då blev det 10! Nu är det bara att vänta å se hur många det blir den här gången.

Eftersom Tina har varit lite kinkig med maten de senaste 8-10 dagarna så passade vid också på att ta ett blodprov för att utesluta att några av hennes värden skulle vara dåliga. Men det visade sig vara ogrundad oro - alla värden var bara bra. Vi köpte med oss lite "recover-mat", egentligen mest för att se om nyhetens behag ska behaga vår prinsessa :)

Husse håller i Tina medan veterinären rakar henne på magen

Första bilden på "de små" - om man har skarp syn och bra fantasi så kan man faktist se de små "blåsorna" som är början till Tinas bebisar och våra valpintressenters nya små valpar


2009-04-27

Tänk vad tiden går...

Våran lilla tjej blir 5 år idag. Det känns nästan som i går när vi åkte till Sjulsmark för att hämta hem henne. Den sötaste av dem alla :) Nu hoppas vi och håller tummarna för att Tina ska vara dräktig, det får vi veta på onsdag denna vecka när vi ska göra ultraljud.

I dag har Carina från Arvidsjaur, en av våra valpintressenter varit hit för att hälsa på Tina å som vanligt (får vi nog säga utan tvekan) blir alla lika förtjusta i vår bedårande flicka... :)

Hon är inte särskilt glad i mat just nu - hon nobbade både leverpastej, korv och grillad lax. Det godaste hon visste idag på sin födelsedag var resterna av dagens middagssallad


2009-04-18--19

Stormkullens Brave-Basti (Ragge) gjorde det igen!

I helgen har det varit vårprov på Dundret. Tre av hundarna ur B-kullen deltog och bäst lyckades Håkan Hansson med "Ragge". Håkan har startat Ragge vid två prov hittills - Riksprovet i höstas där Ragge blev tvåa i ukl med en 7:a på fält och nu första starten i ökl där Ragge fick en 6:a i fältbetyg och 10 p på apporten. STORT GRATTIS till Håkan och Ragge.

Det ska sägas direkt - våra två övriga startande, Bara-Bea och vår egen Bäste-Bork, gjorde också mycket väl ifrån sig. Bea gick verkligen bra båda dagarna men fick ingen chans under lördagen men hon, precis som alla andra, hade fågel uppe i något släpp i stormen under söndagen men varken Bea eller någon annan fick en ärlig chans på de fåglarna. Jag "lider" med Dennis och Bea, dem förtjänade verkligen en ärlig chans i helgen men det ville sig inte. Bea är ju stensäker när hon väl har fågel så det grämer mig verkligen.

Bork har också gått kanonbra båda dagarna. Tyvärr "fulade han ut sig" i slutet av sitt första släpp på lördag. Han stod för en ripa men när domaren och jag var ca 150 m ifrån honom lyfte ripan och Bork gick efter ca 50-100 m vilket är för mycket och därmed var dagen över för oss. I stormen på söndagen visade Bork vilken oerhörd jaktlust och motor han har. Han vek inte ner sig en tum utan nyttjade varje släpp maximalt trots omöjligt väder.

Sammanfattningsvis är jag stolt och glad över att Stormkullarna visat upp sig på det sätt dom gjort under helgen. Tack Håkan och Dennis för ert idoga arbete och grattis till era fina hundar!

Håkan tar emot diplom av domaren Patrik Sjöström medan domaren i det andra partiet, Tord Stenlund, applåderar.

Här bor Håkan och Ragge. Dom tog emot Dennis och mig med hundar på ett fint sätt under helgen. Sikträsk ligger väldigt vacker till, inte alls långt ifrån Dundret fågelvägen.

Provgruppen samlad efter att ha åkt upp med liften.

Domaren, Tord Stenlund, har genomgång efter något släpp.

Dennis tar på Bea värmetäcket efter ett släpp under lördagen.

Stormkullarna återsamlade efter lördagens prov. Ragge och Håkan, Bork samt Dennis och Bea.

Bork och Ragge på Ragges bädd i Sikträsk.

"Stormfika" under söndagen

Hundarna, här Bork, blev rejält nedisade under söndagen.

Vi avbört provet i förtid på söndag. Här, nere vid bilarna redan före kl 1300. Dagens domare Patrik Sjöström pratar i tfn medan Tord Stenlund "poserar" för fotogarfen.

Dennis och jag packar bilen efter det avkortade provet på söndag och förbereder oss för återfärden till Luleå. Av bilden kan man inte se att det är full storm på fjället, men så var det.


2009-04-15

Blixten - Turbo Machine

En bild på Stormkullens Beauty-Blixtra, numera alias Blixten Turbo Machine - för att citera husse och matte Andreas och Victoria, landade in i kväll. Andreas berättade att han och två kompisar under tisdagen var uppe i ett av de områden som vi var i under påskhelgen. Nu var föret fint så hundarna tog för sig rejält och fann oxå betydligt mer fågel än vad vi gjorde. Blixtra hade fem fina fågeltagningar under dagen!

Blixtra har fåglar. Kolla föret, inte ens klorna sjunker ner i snön:)

Andreas med tre imponernade rödingar som alla vägde över kilot.


2009-04-10--12

Återigen en underbar påskhelg med våra vänner i Kirunafjällen

Efter många om och men, beroende på när Tina skulle paras, blev det dess bättre så att vi i år igen kunde fira påsk med våra vänner i Kiruna. Familjen Karlsson (Blixtras familj) stod värd för helgen. Piteborna Dennis och Elisabeth (Beas husse och matte) samt jag och Birgitta med Tina och Bork anlände till Kiruna på torsdag kväll. Vi fick underbara dagar med fint väder, härligt umgänge och lite träning för våra hundar. Vi riktar ett stort och varmt tack till Viktoria och Andreas för ännu en oförglömlig vistelse i Kirunafjällen.

Utanför familjen Karlssons hem på fredag morgon. Ekipagen är lastade och Birgitta har inspekterat.

Vi har kommit upp på fjället på väg mot Tjaska/Leavas. Andreas mor och far, Gunnel och Sten, samt hans syster, Renita med sonen Viktor var med så det blev ett stort och trevligt följe.

Direkt när vi kom fram till "Tjaskakåtan", innan vi överhuvudtaget kommit igång med våra aktiviteter, hade Tina sina första fåglar.

Bork sekunderade sin mor som vanligt.

Det visade sig vara en del annat folk ute så vi fortsatte en bit från Tjaskakåten och har här kommit fram till den plats som vi lägrade på under dagen.

Det var inte bara gott om trevliga männsikor på färden utan oxå gott om hundar. Här Bea, hennes "bror" Sigge osså våran Bork.

Andreas mor Gunnel och far Sten samt hans syster Renita och hennes son Viktor.

Här är jag på väg ut på ett pass med Bork och Tina.

Efter någon timme var det dags för lunch och som vanligt stod Andreas för matlagningen. Denna gång assisterad av pappa Sten och Dennis.

Tina som i bästa fall har valpar i magen fick åka i Nilapulkan tillsammans med matte medan....

...... Bork fick åka i "hundfinkan"

På lördag, i fullständigt underbart väder, for vi till ett område söder om Ratek. Dagen började oerhört bra när vi kom igång med hundarna vilket gjorde att vi övervägde att i fortsättningen kalla området för "Stormkullenriset". Under den första halvtimmen hade alla hundar haft någon fågeltagning och allt lovade mer. Dagen fortsatte inte lika fint men vi fick bland annat se en bejublad fågeltagning med en resning på håll (mer än 50 m), en klockren avancé och absolut lugn i flog av Bea och Dennis! Som uppfödare blev jag rent av tårögd:)

Även Blixtra visade sig på styva linan. Tyvärr kom jag inte åt att ta någon bild på de situationer som Bork hade men även han skötte sig bra. Tina fick stanna kvar på rastplatsen med matte.

Dennis med Bea och jag med Tina (hon fick ett kort pass på em) medan Bork är ute på sök.

Gruppen har tagit en kort rast på hemvägen på lördag.

På söndag var Dennis, Andreas och jag på väg till "Stormkullenriset" igen med det blåste lite väl hårt och dessutom såg det ut som att "det drog igen" åt det hållet så vi stannade i fjällkanten och gjorde ett försök med hundarna.

Bork efter en situation där en ripa (den enda vi såg under dagen) gått upp framför honom på barfläcken som han sitter på. Lägg märke till hans öra som fladdrar i vinden.


2009-04-09

Glad Påsk

Tina, Bork, husse och matte önskar alla en riktigt God och Glad Påsk


2009-04-06

Mr Bork him self

Idag fick vi en sådan fin bild av Borks "dagmatte/husse" som dem tagit under hans vistelse i Ersnäs.

Bosse som daghusse heter har lyckats fånga Bork just som "him self"


2009-04-03--05

Några dagars avkoppling i Arjeplogsfjällen/Vuoggatjålme

Efter en hektisk period med fokus på parningen mellan Tina och Kulan kände vi att vi behövde byta miljö och göra något roligt med båda våra hundar. Bork har ju varit på "kollo" så han behövde oxå få känna att han är med i flocken igen.

Vi var sent ute med att boka stuga men lyckades hitta boende i en av de äldre stugorna som Helambs har i Vuoggatjålme.Bork har funnit sin plats i stugan.

Och så även Tina.

När vi kom fram till den plats där vi skulle parkera bilen upptäckte vi att våra grannar, Stefan och Johanna, från Stormvägen var i samma område. Vi ringde och konstaterade att dem planerat samma rutt som vi och bara låg några minuter före i spåret så dem väntade in oss och sedan slog vi följe under dagen.

Bork fann två "kullar" ganska tätt efter varandra och han skötte sig åtminstone hyfsat

Efter Borks fågeltagningar var det dags för en ståfika. Vädret hade nu klarnat upp och vi fick en suverän dag på fjället.

Tina har fåglar

Bork sekunderar Tina när vi är på väg fram

Tina, lite suddig till höger på bilden, har rest efter en riktigt snygg fågeltagning. Husse skjuter salutskott med startpistolen och Bork förhåller sig väl.

Här är situationen över och matte har kommit i bättre läge för fotgrafering

Tillbaka vid stugan på eftermiddagen. Birgitta passade på att sola och samtidigt svalka sig med en Lapin. Bork passade på att undersöka hur det står till med Tinas löpning.

Vuoggatjolme i det underbara vädret på lördagen

Kläder på tork och en glad matte efter en fin dag och en god middag

På söndag var det "gråväder". Vi gjorde en sväng på ett par timmar innan det var dags att återvända till Luleå. Vi såg endast en ripa som Bork dessutom stötte i fel vind. Nåväl, det blev en fin helg med våra hundar i deras rätta element.