2009-03-04 17:03

Våra hundar | Februari 2009

2009-02-28--03-01

Säsongens första vinterjakt

Dennis Lundström med Stormkullens Bara-Bea och jag med Stormkullens Bäste-Bork åkte upp till Arjeplogsfjällen den sista helgen i februari för att försöka få lite fågelträning för våra hundar och naturligtvis ville vi ha någon fågel i säcken oxå. Tina fick stanna hemma för att inte riskera att ytterligare "försena" hennes löpning med hård fysisk belastning.

Vinterjakt är alltid en särskild utmaning. Man ska ha tur med vädret och det gäller att finna ut var fåglarna vistas på dessa fantastiska vidder.

Som sagt, fantastiska vidder. Här är vi på väg till jaktområdet på lördagen. Det var - 30 grader på morgonen men när vi ger oss iväg ut har temperaturen stigit till ca - 20.

Vacker natur och vackert väder

Det var gott om ripspår här och var och under lördagen var vi i kontakt med ca 20 ripor. Dom ville dock inte hålla för hundarna så vi fick inte till några bra situationer och därmed heller inga skottillfällen.

Bea visar att hon respekterar fåglar i luften

... och Bork ville inte vara sämre. Här har han faktiskt respekterat utan kommando!

Bea har fågel i näsan

..och så även Bork

När solen börjat värma under dagen gick det att ta en "ståfika"

Föret var inte det allra bästa

En härlig vinterbild

Tillbaka vid bilen på lördagen, dags för "avisning" av Bork

Bea är nästan klar med "avisningen"

Husse och Bork efter en hård dag på fjället. Tur att inte matte såg oss:)

Bork och Bea in action under söndagen. Det var mildare, bara ca - 15 grader men då blåste det hårt i stället.

Dennis i gråvädret på söndagen

..åsså jag

Vi kämpade på även under söndagen men vi fann färre fåglar och dom vi fann var lika svåra att ha att göra med.

En actionbild på Bea blir en bra avslutning på vår första vinterjakt 2009, d v s viljan fanns men det ville sig inte. Nåväl, vi hade bra dagar och hundar och hussar fick bra träning och dessutom hade vi som vanligt väldigt trevligt.


2009-02-21

SVK Bottenvikens årsmöte

Så var det dags för årsmöte i SVK Bv. Från och med förra året har föreningen försökt återskapa den "feststämmning" som för ett antal år sedan kännetecknade årsmötena, och vi tycker att man verkligen har lyckats med detta. Det var cirka 50 medlemmar som slöt upp till mötet på Kalaskulan i Luleå. Drygt hälften deltog sedan vid "After årsmöte" med middag och allt som hör till när likasinnade umgås under trevliga former.

Under kvällen fick vi ett sms från Andreas (Stormkullen Beauty-Blixtras husse) i Kiruna. SVK Malmfälten genomförde också sitt årsmöte under lördagskvällen. Andreas grattade till Borks "hattrick" i vandringspriser som han tilldelades för sina prestationer vid deras prov under hösten. Bork fick Ripmarkens, Bolundens och Gottlänningarnas vandringspriser. Jag har inte hunnit sätta mig in i vad de priserna står för men det kändes verkligen hedersamt.

Pågående mötesförhandlingar

En del av prisbordet. Älgen tilldelades vår egen Bork för "Hp viltspår". Träkosan tilldelades vår Tina för högsta poängsumma vid viltspårprov. Ripan som är ett lagpris för Klubbmatchen mellan SVK Malmfälten och SVK Bottenviken fick vi också med oss hem tack vare att Bork erhöll högsta poängsumman i vårt segrande lag.

Här tar jag emot älgen och kosan

Vårt segrande lag i klubbmatchen. Från vänster Torulf Johnsson, jag och Nils Karlsson

Dennis Lundström tar emot ett diplom av ordförande Torulf Johnsson för Stormkullens Bara-Beas förstapris vid skogsprovet i Arvidsjaur i oktober

Ett av borden under middagen

Bea under efterfesten. Hon ska alltid vara med och dela en öl med husse

Öl tär på krafterna så här har Bea hamnat "i buren"

Bork drack ingen öl men hamnade ändå i buren

Så även Tina


2009-02-13

Dags för trimning av Bork inför utställningen i maj

Eleonore, Bizzys matte, ställer välvilligt upp och trimmar våra hundar när det är dags. Nu är det Bork som ska fixas till inför majutställningen på Grans i Öjebyn/Piteå den 16 maj. Det är alltid lika trevligt att komma till Kusmark och träffa Ella och Bizzy, ja även Patrik förståss :)

Ella fixade till Tina lite i ansiktet först

Sedan var det dags för Bork. Han är verkligen tålmodig i dessa situationer.

Här är trimmningen klar. Ella har tagit på sig varma kläder. Det var cirka - 20 grader ute.

Nytrimmade och glada hundar. Det är faktiskt svårt att urskilja vem som är vem men jag tror att det från vänster är Bizzy, Tina och Bork


2009-02-07

Wilma uppvaktar Beauty-Blixtra med tårta på tvåårsdagen

Viktoria har skickat några bilder där Blixten och Hera får äta Wilmas goda födelsedagstårta. Wilma är Blixtens gulligaste granne och redan på ettårsdagen levererade hon den första tårtan.

Man blir nästan sugen själv. B:et står naturligtvis för Blixtra. Undrar just vad tårtan innehåller? Anar man någon köttbulle här och var?

Blixten och Hera kan knappt bärga sig

Som sagt..., enligt Viktoria var tårtan slukad på 10-15 sekunder

B-kullens tvåårsdag - grattis!

Vi känner oss så glada och uppfyllda en dag som denna. Vi har följt valparna under deras första 24 månader och gjort en "summering" när de nu lämnar unghundsklassen. Tack vare fantastiska valpköpare har kullen utvecklats på ett sätt som vi inte ens vågade drömma om. Engagemanget har varit oerhört stort och gjort oss tårögda mer än en gång. Jag ska sammanställa "summeringen" inom kort men jag kan inte låta bli att nämna framgångarna på jaktproven i höstas. Sex valpar har deltagit vid jaktprov, fyra har gått till pris med en 7:a eller bättre på fält, de övriga två med jättebra egenskapspoäng. Brave-Bastis och Bäste-Borks placeringar som 2:a respektive 4:a vid Riksprovet i Gällivare känns särskilt roligt. BIS i avels- och uppfödarklass i Piteå i maj 2008, med Big-Balder som BIS 2:a på topp, är oxå ett härligt minne. Resultaten av höftledsröntgen är oxå kanon, sju av sju röntgade valpar har A-höfter! De övriga två valparna kommer att röntgas under vintern.

Det godaste som Bork vet är innanmaten från fåglar och naturligtvis är det det som serveras på födelsedagen.

Först födelsedagsmat och sedan snöbus

Trots det kyslagna vädret gick vi en långpromenad med hundarna.

Både husse och hundar var rejält klädda. Birgitta som tog bilden ville kalla den - "mina tre strävhår" :)

Rejält isig om nosarna

Varken kyla eller is stoppar Bork

Hemma igen får dom ligga på golvvärmen och torka en stund innan det är dags för lite "eftermiddagsfika" på födelsedagen


2009-02-06

Vi kör apportövningar i väntan på löpningen

Tina har nu "gått en vecka över tiden". Ja det känns faktiskt så när man går och väntar. Nåväl, vi roar oss på bästa sätt. Jag har tinat några fåglar inför en middagsbjudning som vi ska ha i morgon. Som vanligt passar vi på att träna apportering med fåglarna innan de förbereds för tillagning.

Bork på väg in med en orrtupp

Dags för avlämning

Tina på väg att lämna av

Väl hemma passade Bork på att öva själv. Här kommer han med påsen som innehåller en fågel.


2009-02-02

En fartfylld upplevelse

Idag hann jag med ett skidpass med hundarna medan det var någorlunda ljust ute. Det är verkligen en fartfylld upplevelse. Jag hinner inte med att staka annat än i rejäla motlut. Annars handlar det bara om att hålla sig på benen.

Det var inte helt enkelt att ta en bild i full fart men på slätan och med en lång raksträcka framför sig så gick det någorlunda.


2009-02-01

En underbar vinterdag som verkligen lovar att våren är på G

Så underbart det är att vara ute en dag som denna. Ljust redan före kl 0800 och inte riktigt mörkt kl 1540, hög och klar luft, strålande solsken och cirka - 7 grader.

På väg längs "långrundan" i det vackra vintervädret

Matte och Bork. Tina är på en liten utflykt.