2009-07-12 23:14

Senaste nytt |

2009-06-28 Första riktiga utedagen för valparna

Det händer mycket både i och utanför valplyan nu. Valparna har fått vara ute denna varma sommardag cirka en timme. Dom börjar bli hemtama med underlaget och det är kanonkul att vara med dem. Tina och jag har inlett resan att fostra valparna.

Birgittas pappa, Sten, som för övrigt fyller 85 år i morgon, har varit och kollat på valparna för första gången. Bork har fått ett pass i vattnet vilket han löste jättebra.

Stor del av gänget har törnat in efter lite bus i utehagen

Så här kunde det se ut lite senare, trots att det sköts på skjutbanan en liten bit bort

Tina, husse och valpar - resan är inledd. Matte säger att det är sju strävhår på bilden. Jag vet inte det, men väl vem som leder viktligan :)

Carat på språng

Chili "står"

Chip och Ceasar

Systrarna, Chili och Camille, vid vattenhålet

Ambitiösa Tina tycker att Camille behöver tvättas

Copy myser med Ceasar

Carat och ? (jag är säker på att Carina och Sophia reder ut det :))

Camira och Carat

Bilden på Tina och Cemp är tagen av Vaughan när han och Åsa var här igår

Åsa och Vaughans Smillan som för övrigt är ett halvsyskon till B-kullen. Leo (Asch) är nämligen far även till Smillan.

Birgittas pappa, Sten; hälsar på och håller Cross i knät


2009-06-27 Först ett träningspass med Bork sedan besök av valpköpare

S-O Andersson och jag var tidigt i farten för att träna hundarna på spår och vatten. Dagen i övrigt har präglats av värme både bildligt och bokstavligt. Det har varit ca + 30 grader och vi har mött väldigt engagerade och trevliga valpköpare till långt in på kvällen.

Bork på väg in med truten efter väl förättat värv

Dags för avlämning

På väg in efter simturen

Åsså avlämningen

På förmiddagen kom Åsa och Vaughan från Vännäs för att kolla på valparna

En av dem som Asa och Vaughan fastnade för var Copy-Caliber

Bork visar ett allt större intresse för sina halvsyskon. Här uppvaktar de honom under måltiden.

Colonel tog en siesta mitt i all uppståndelse

Carat var en av de populäraste under dagen

När vi vände ryggen till passade Copy på att länsa köttfärsskålen

Kermit och en av valparna

Tre av valparna har tagit en paus under "förevisningen"

På grönbete

Ormgrop på sackosäcken

På eftermiddagen kom familjen Lindgren från Arvidsjaur på besök (Fanny, Carina och Joel)

Carina pekar ut en av favoriterna (Chip) för Fanny

Colonel var en av de andra favoriterna

Fast Chip var nog den som Carina höll främst, eller var det Carat eller var det ......

Emellanåt passade det med lite mat

Skönt att någon annan tar hand om valparna en stund

Carina kollar Chip igen


2009-06-26 Thomas Söderberg hälsar på i lyan och Brix-Barts (Sepps) höfter håller klassen

Stormkullens Brix-Bart (Sepp) har röntgats och han håller samma klass som syskonen. A på höger och B på vänster blev resultatet. Nu är åtta av nio hundar i B-kullen höftledsröntagade och vi är glada och stolta över resultatet.

Thomas bor några mil söder om Piteå, i en by som heter Jävre. Han är intresserad av en hanvalp. Thomas har en gråhund som heter Bamse. Han har haft en Kleine Münsterländer som han i dagarna tvingats ta bort på grund av ålder och sviktande fysik.

Thomas är här för andra gången och Ceasar "ligger bra till"

Cameron-Camille har intagit sin favoritposition i lyan

Colonel-Cemp har fått vara ute en sväng under dagen

Copy-Caliber sträcker ut

Chico-Carlito har slaggat in

Chico och Cemp tar chansen att få en extra slurk

Camille och Chicko i matskålen

Camille och Camira försöker ta sig ut till Tina

Dags att klippa klor igen


2009-06-25 Rogers föräldrar ser på valparna för första gången

En vanlig dag bestående av arbete och en ständig kamp för att hinna med vuxna hundar och valpar. Nu ser vi fram emot nästa vecka då vi kan börja vara hemma på heltid, för det är vad som krävs nu.

Signe och Heino, Rogers föräldrar, käkar med oss och kollar på valparna för första gången. Dem var med mycket i samband med B-kullen men nu är det inte läge att "utnyttja" dem på samma sätt.

Den här bilden är från ikväll, torsdag den 25 juni, när matte är ensam hemma med 13 hundar. Här har vi precis matat, bytt rent i lyan och lugnet har infunnit sig...


2009-06-24 Första utmaningen...

Gunnar och Kickan Jacobsson, Tinas uppfödare, har varit våra "barnvakter" två förmiddagar den här veckan. Det har verkligen underlättat för oss som har haft en lite "knepig vecka". I morse åkte husse till Umeå för en två dagars konferens så matte har jobbat hemma i eftermiddag. Det har gått riktigt bra även om det stundtals har varit en utmaning att få ihop matning, rastning av de stora hundarna, lite gulligullande och givetvis jobb.

I går fick de tre tikarna för första gången känna sommarens gräs under sina små tassar, Gunnar och Kickan som ska ha en tikvalp ville gärna se alla tre "in action". Tina har som vanligt koll på situationen

Coola-Camira, Cameron-Camille och Chili-Cayenne på grönbete

Coola-Camira är, som namnet avslöjar en riktig cooling, hon skakade av sig sina systrar och gjorde några egna lovar i gröngräset


2009-06-21 En dag i lugnets tecken

Idag har vi tagit det lugnt och i stort sett bara jobbat med att vänja valparna med den nya maten och att få dem att kunna ta sig in och ut ur lyan för att göra sina behov. Bork har fått sig ett pass vattenapportering. Det märks på honom att han känner sig lite "utanför" flocken just nu. Håkan Hansson, Stormkullens Brave-Bastis husse har skickat några fräscha bilder på "Ragge" som han kallas. Ragge är kullens främste "jägare" för närvarande med sin 6:a i ökl på fjället i april.

En stund i solstolen med matte sitter alltid fint

Ragge och husse vid Sikträskets strand. Snacka om att bo vackert.

Ragge by himself


2009-06-20 En intensiv och intressant tre-veckors-dag

Dagen har ägnats åt att ta nya bilder på var och en (se deras egna sidor på C-kullensidan), väga på 21:a dygnet (se vikttabellen på C-kullensidan) och påbörja invänjningen med lite annan föda. C-kullen tar fortsatt in viktmässigt på B-kullen. Nu skiljer det endast cirka 5 % (84 g) till "förmån" för B-kullen. Den tyngsta i B-kullen på 21:a dagen, Big-Balder, vägde 10 g mer än den tyngsta i C-kullen, Caxige-Casper. Den lättaste i B-kullen, Brix-Bart, vägde dock 190 g mer än den "lille" i C-kullen, Chico-Carlito.

Tina försöker verkligen att skapa plats för hela gänget. Vi har tagit bort en bräda i framkant på lyan och gjort en liten "landgång" och också börjat träna valparna på att ta sig ut och in själva. Några hajade det direkt medan andra behöver mer träning.

Dennis och Elisabet, Stormkullens Bara-Beas husse och matte, kom förbi idag. De flesta av dagens bilder har dem tagit. Snacka om välpackat i lyan.

Här tränas det på att ta sig in och ut ur lyan

Colonel-Cemp roar sig på sitt eget sätt

Coola-Camira snappade lapningstekniken snabbt

Syskonkärlek i lyan

Champion-Chip har ätit, rullat över och är på väg att ta en napp

Nyätna och sovdags


2009-06-19 Glad midsommar

Det är lite kylslaget ute men inne är det dessto varmare denna midsommarafton. Pulsen ökar i lyan och det är famtastiskt roligt och mysigt med valparna nu. Karaktärerna framträder och vi lär verkligen känna individerna mer och mer för varje dag. Sammantaget känns det oerhört bra. Det ska verkligen bli spännade med vägning och att börja med lite annan föda i morgon.

Fortsatt problem med suddiga bilder men visst börjar dom mer och mer se ut som minatyrvorsthrar.

Samling vid pumparna

Bork och Kermit får stå modeller för Stormkullens midsommarhälsning


2009-06-18 Nu händer det mycket i lyan

Det är förunderligt hur fort det går när valparna väl kommit upp på benen, fått syn och hörsel. Det är en helt annan aktivitet när vi nu närmar oss lyan. Vi möts av ivriga och förväntansfulla valpar som också börja vara väldigt nära att ta sig ut ur lyan. Under helgen har vi ett digert program. Valparna ska vägas igen på lördag (dag 21). Vi ska anpassa lyan så att de kan ta sig "in och ut" själva. Dem ska avmaskas första gången och vi ska börja inskolningen på annan föda - puh, men så skoj det ska bli.

Birgitta har "badat" Colonel-Cemp efter att han fått en rejäl bajsfläck på ena låret. Tina har regjort så gott hon kunnat men det blev inte godkänt av matte :)


2009-06-17 Idag har familjerna Henriksson och Jackobsson varit och tittat på valparna

Det har varit några hektiska dagar, inte med valparna men sammantaget med arbete och hundhållning har det varit lite "körigt". Det är ingen ursäkt men väl en förklaring till att jag totalt missade att ta bilder när vi hade familjerna här. Pia tog några bilder, kanske kan hon skicka dessa till mig? Nåväl, alla verkade nöjda med det dem såg. Båda familjerna har tingat en tikvalp i första hand så det är klart att dem hade gemensamma intressen runt och i lyan.


2009-06-14 Familjen Lindgren från Arvidsjaur har hälsat på i lyan. Rogers barn-barn hälsar på och vi väger valparna på den 15:e dagen

Carina och Joel med döttrarna Frida, Alva och Fanny har hälsat på idag. Dom ska ha en hane och det visade sig inte vara helt enkelt att "välja ut" en specifik hund. Vi är ju inte i den fasen ännu så det är ingen fara. Under veckan som kommer ska jag kontakta samtliga som anmält intresse för en valp så att vi kommer igång med dialogen runt fördelningen. MItt barn-barn Ludvig gillade verkligen dom små. Fast dom är inte så små längre. Valp nr 9, Caxige-Casper, väger 1590 g och har ökat med 270 %. Valp nr 4, Chico-Carlito som fortfarande är minst, väger 1110 g och har ökat med 264 %. Med det ligger han fyra i viktökningsligan och artar sig därmed oerhört bra.

Carina, Fanny, Frida och Alva vid fikabordet

Carina och en av hanvalparna

Joel, Frida och Fanny har överläggningar runt lyan

Joel med en av favoriterna

En del brydde sig inte dessto mer om uppståndelsen

....som sagt var

På kvällen kom Rogers barn-barn Ludvig och hälsade på


2009-06-13 De första valpköparna har hälsat på i lyan och Bork har fått ett träningspass.

Idag är valparna två veckor. Clivia och Göran från Gällivare, som ska ha en hanvalp, ska åka på långsemester till Tyskland nästa vecka så de passade på att hälsa på i lyan innan de åker. På eftermiddagen kom även familjen Jackobsson förbi. Gunnar som äger Tinas mor Alma ska ha en tikvalp. Tidigt på morgonen körde jag ett apporteringspass, på land och i vatten, med Bork.

Göran och Clivia hälsar på. Clivia med Caxige-Casper i famnen.

Clivia hade svårt att släppa Casper

Tinas "gammelhusse och matte" hälsar på. Gunnar ska ha en tikvalp. Tinas mor Alma håller på att falla för åldersstrecket. Hon blev 11 år i april.

När allt lugnat ner sig i lyan klippte jag valparnas klor för första gången

Även Bork har fått göra något roligt idag. Med hjälp av en god vän, Oscar Lindvall, har vi kört apportövningar på land och i vatten idag.

Oscar har tagit fina bilder på våra hundar tidigare, så också idag


2009-06-10 Nu börjar valparna likna "hundar"

Det börjar bli trångt i lyan. De elva växer så det knakar. Ögonen börjar skymta fram på några av dem. Tina tillgriper nya knep för att alla ska få plats att dia.

Tina sitter när hon matar för att fler ska komma åt maten samtidigt

Trött efter maten och i skydd av klämmskydden

Colonel-Cemp är en blottare oxå :)

Syskonkärlek

Mer syskonkärlek

Inklämd


2009-06-09 Vägt och tagit bilder på det 10:e dygnet

Ikväll har vi vägt valparna och tagit en kropps- och en huvudbild på var och en. En del av dem ser lite "långa" ut på bilderna men det har att göra med det sätt på vilket Birgittta håller dem. Hon försökte "sträcka ut" dem för att hela kroppen och täckningarna ska synas. Viktmässigt har alla med råge mer än fördubblat sin vikt. Tikvalpen nr 8 väger 1090 g och har ökat med 189 % vilket är mest i kullen. Han valp nr 1 väger 1040 g och har ökat med 108 % vilket är den minsta viktökningen i kullen.

Hanvalp nr 1, d v s han som var tyngst vid födseln men han är den som ökat minst %-uellt samtidigt som han är på fjärde plats i "viktligan".

Valp nr 1 - huvudbild

Hanvalp nr 2, väger precis 1000 g och har ökat med 136 %

Valp nr 2 - huvudbild

Hanvalp nr 3, väger 1020 g och har ökat med 168 %

Valp nr 3 - huvudbild

Hanvalp nr 4, kullens minsting, väger 775 g och har ökat med 154 %

Valp nr 4 - huvudbild

Hanvalp nr 5, väger 945 g och har ökat med 145 %

Valp nr 5 - huvudbild

Hanvalp nr 6, han som jag i vissa fall kallat Colonel-Cemp, delad första plats i viktligan med sina 1090 g och ökningen är 137 %

Valp nr 6 - huvudbild

Tikvalp nr 7, väger 1050 g och har ökat med 150 %

Tikvalp nr 7 - huvudbild

Tikvalp nr 8, delad ledning med 1090 g och viktökningen är 189 %

Tikvalp nr 8 - huvudbild

Hanvalp nr 9, väger 1020 g och har ökat med 137 %

Hanvalp nr 9 - huvudbild

Hanvalp nr 10, väger 900 g och har ökat med 114 %

Hanvalp nr 10 - huvudbild

Tikvalp nr 11, väger 945 g och har ökat med 149 %

Tikvalp nr 11 - huvudbild


2009-06-08 Bygt valphage på baksidan av huset och tagit några bilder i lyan

Kvällen har ägnats åt förberedelser för utomhusbus när den dagen kommer. Några fler bilder från lyan har det också blivit. Allt är fotsatt lugnt.

Nu är det förberett för utomhus bus men det dröjer väl två veckor ännu innan det är dags att prova den nyabyggda valphagen.

Bork var sugen på att prova den redan ikväll men han fick nöja sig med att se den från utsidan.

En av tikvalparna

En av de största hanarna. Vi kallar honom Colonel-Cemp tills vidare.

Trött mor och valp

Diande valp har somnat

Sovandes rygg mot rygg. Den hitre kallar vi för Mini-Kulan tills vidare. Detta enbart för att han är den som är mest lik Kulan i täckningen.

Sovande klunga 1

.... och klunga 2

Åsså ytterligare en interiörbild från lyan


2009-06-07 Vägt valparna igen på det åttonde dygnet

Vi har vägt valparna på deras åttonde dygn. Nio av dem har mer än fördubblat sin vikt. Hane nummer 1 och 10 släpar lite och har ökat med drygt 70 %.

Husse har varit på kurs med Borken idag och matte har haft "jouren". Tina, matte och valpar har haft det jättemysigt. Planterat blommor, städat, hängt upp nya gardiner och promenerat i terrängen.

Liten valp vilar på mammas ben

Klungbildning...

När husse har varit på "kurs med Bork" har matte och Tina varit på långpromenaed, hela 45 minuter utan att längta hem till valparna

2009-06-06

En gullig nationaldagshälsning från lyan.

Mysigaste platsen

Kanske inte lika mysigt men,,,

Utslagen


2009-06-05

Vi har vägt valparna idag, på deras 6:e dygn. Viktmässigt har valparna i snitt ökat med 66 % sedan födseln. De två som ökat mest har ökat med 97 % och den som ökat minst med 36 %. Se vikttabellen under C-kullen.

Några bilder tagna i lyan på kvällen medan Tina var ute och rastade sig.

Tripp, trapp, trull

Skavfötters vila, eller heter det en felvänd 69:a?

Snacka om avslappnad tikvalp

Syskonkärlek i lyan

Colonel Cemp in person

Klämmigt under klämskyddet

Så här hade vi tänkt fota var och en men det "sket sig"

"Storebror" gör allt för att komma med på bild han också. Trastarna på grannens tomt är intressanta.

Oh fan, landade det inte en gråsparv på våran egen tomt också


2009-06-04

Tog några bilder under rastningen igår.

Bork står för trastar, och ....

Tina sekunderar i koppel. Jag vill inte släppa henne under rastningarna ännu. Dels vill hon fort vända tillbaka till lyan, dels får ju inget hända henne. Se så smal hon redan är.


2009-06-03

Dygn 4, kollat igenom valparna igen och vägt dem

Allt är lugnt i lyan. Viktmässigt har valparna i snitt ökat med 36,5 % sedan födseln. Som vanligt tar några för sig mer än andra. Den som ökat mest har ökat med hela 68 % och den som ökat minst med 18 %. Vid motsvarande tid var viktökningen i B-kullen i snitt 53 %, som mest 73 % och minst 30 %. Det som är "lustigt" är att det både i B-kullen och i C-kullen är de som vägde mest när de föddes som efter fyra dygn ökat minst i vikt. Det låter faktiskt som en relevant forskningsfråga, om det inte redan är beforskat? Nåväl, om likheterna håller i sig så blir den som vid födseln vägde mest en av de tre största såväl vid 8 veckor som vid 12 månaders ålder. Om ytterligare en likhet håller i sig så blir den som vägde minst vid födseln, inte tyngst men väl, högst i mankhöjd. Vi ska noga följa utvecklingen och det är oerhört intressant att jämföra data mellan kullarna.


2009-06-01

Dygn 2, kollat igenom valparna igen och vägt dem

Birgittas journatt gick bra. Visst har hon fått gripa in emellanåt när någon valp hamnat bakom klämskydden och Tina suttit fast med 8-10 diande valpar. Under dagen är det jag som haft jouren. Allt har gått bra. Tina äter och dricker bra. Hon är lite dålig i magen och har lite feber men enligt veterinären är det "normalt". Vi håller fortsatt koll och tempar henne 3 ggr/dag.

Ikväll har vi gått igenom valparna och vägt dem för att se att alla går åt rätt håll, och det gör dem. Den som ökat mest har gått upp 120 gram vilket är otroligt mycket. Den som ökat minst är den som vägde mest när dem föddes. Han har "bara" gått upp 10 gram. I snitt vägde kullen 407 gram när de föddes. Idag är snittvikten 425 gram. Således verkar allt vara väl i lyan. Vi hittar heller inga defekter på någon av dem.

Nedan följer bilder på valparna i den ordning de föddes. En del bilder är oskarpa men vi kommer att ta nya inom kort.

Den förstfödde, en hane, födselvikt 500 g, idag 510 g

Nummer två, en hane, födselvikt 425 g, idag 475 g

Nummer tre, en hane, födselvikt 440 g, idag 480 g

Nummer fyra, en hane, födselvikt 310 g, idag 330g

Nummer fem, en hane, födselvikt 385 g, idag 440 g

Nummer sex, en hane, födselvikt 475 g, idag 510 g

Nummer sju, en tik, födselvikt 380 g, idag 515 g

Nummer åtta, en tik, födselvikt 380 g, idag 540 g

Nummer nio, en hane, födselvikt 430 g, idag 470 g

Nummer tio, en hane, födselvikt 420 g, idag 460 g

Åsså nummer elva, en tik, födselvikt 380 g, idag 425 g