2009-05-31 22:33

Våra hundar | Maj 2009

2009-05-31

Valparna är födda, välskapta och välmående

Äntligen i vid mening. Tina och hennes elva valpar, 3 tikar och 8 hanar, ligger i valplyan, lugna, torra och välmående, och jag har nu tid att göra en uppdatering av hemsidan. Det har varit några hektiska dygn. För mig som under många år varit officer känns det som att komma hem från en lång förbandsövning, d v s man är trött men också nöjd med det man gjort. Nu är det ju mest Tina som gjort jobbet men både jag och Birgitta har stöttat henne så gott vi kunnat. För min egen del har jag inte sovit många timmar de senaste dygnen. Dessto mer kunde jag glädjas när jag hörde Tina sova gott och "drömma" i lyan ikväll. Allt känns så harmoniskt och lugnt just nu. Hoppas att det fortsätter så.

Lördag morgon, den 30/5, kl 0800 och den första valpen är född.

Här ligger han, torr och ren och fulläten. Han fick ju god tid på sig att roffa åt sig av råmjölken. Det kom att dröja lite mer än två timmar innan nästa valp kom.

En trött Tina med tio valpar. Två till skulle komma varav den ena tyvärr var död. Den gula tejpen på Tinas högra framben är kanylen som sattes in när hon fick dropp strax före kl 1000 för att stimulera värkarbetet.

Här får man en bra bild över vilken "kamp" det trots allt är att föda så många valpar. Alla är födda och har fått äta sitt första mål. Det är fortfarande oordning i lyan. Det går åt många handdukar och plastfrottélakan under de cirka åtta timmar som förlossningen pågick.

Det är den här situationen man ser fram emot under förlossningen. När allt har gått bra och det är renbäddat i lyan infinner sig lugnet. Birgitta säger att det känns som när hon badat grabbarna när dem var små och fått på dem "blåpyjamasarna" och dem satt och drack mjölkchoklad innan det var dags för godnattsaga och sängen.


2009-05-22

Kristi Himmelfärdshelgen har gått i förberedelsens tecken. Nu är valplådan iordningställd och Tina verkar fullt ut ha accepterat att de är där hon ska tillbringa tiden som småbarnsmamma. Vi valde att redan nu även montera valphagen runt bädden för att Bork ska förstå att det är "förbjudet område" för honom. Han har gjort sina försök att kliva in i den mysiga lyan, men direkt respekterat när vi sagt NEJ.

Vi har förberett vår daghusse och dagmatte i Ersnäs att Bork eventuellt kommer dit när vi ser att det börjar vara dags för Tina. De är bara glada att få återse Mr Bork himself, som Bosse (daghusse) kallar honom.

Husse skurar valplådans delar, jag tror det är första gången han skurar med sån glädje :)

Kortare stunder fick hundarna vara i hundgården för att inte "sabotera" när vi jobbade med valplådan

Dags att "rulla ut röda mattan" - åtminstone vinylmattan som ska skydda klinkergolvet från små valpars kiss och bajs

Sista bulten på plats för att hålla valphagen stabil...

...och Tina kuna prova valplådan för första gången, med lite stöd av matte accepterade hon ganska snabbt sina nya lya

Såååå mysigt

Vi har hunnit med lite annat mys också, i gårkväll var det så varmt och skönt så vi satt ute i stort sett hela kvällen

Vem är det som väcker mig när jag sover så skönt, verkar Bork tänka


Bäste-Bork blev Bäst in Show

2009-05-16

Idag genomfördes SVK Bottenvikens traditionella vårutställning, i underbart fint väder, vid Grans Naturbruksskola i Öjebyn/Piteå. Totalt deltog drygt 60 hundar med bland annat 16 st strävhår och Birgitta och Bork gick hela vägen och vann BIS-finalen! Bork har alltså tagit tre raka cert, precis som hans mor Tina också gjorde. Nu är det upp till husse och Bork att ta ett första pris på jaktprov i öppen klass under hösten så är Bork SUCh, jag drömma kan man ju i alla fall:)

Birgitta och Bork under uppvärmningen

Domaren Leni Finne och domareleven Lena Nordin kollar Bork

Våra trotjänare i utställningssammanhang, Ann Lundgren och Agneta Forsström, i sekretariatet

Bork blev bästa hanhund och här gäller det vem som ska bli BIR (Bäst I Rasen). Bästa tik blev Kurt Nilssons, SUCh Nilssons Cleo

Bork blev BIR och matte stoltserar med den åtråvärda rosetten

Efter en lång väntan var det så dags för BIS-finalen (Bäst In Show). Från vänster, Marie Fredén med en Ungersk Vizla Hun-Tibbs Red Whisper, Birgitta med Bork, A-H Widén med hennes snygga korthår Frio de Valcreole och Anders Lindberg med Münstern Rogstabergets Samantha Fox

Birgitta och Bork i Bis-finalen (dålig fortograf)

Sedan trean (Münstern) och fyran (Vizlan) korats stod det sedan mellan Bork och Frio

Och så här underbart fantastiskt slutade det med cert, BIR och BIS-rosetter tillsammans med övriga priser. Superjobb av Birgitta och Bork!

Finalfältet poserar för fotgraferna


Årets första släpspårsarbete

2009-05-13

I kväll har jag varit ute en sväng i naturen med Tina och Bork. Först blev det en rejäl rastning och sedan gjorde jag de första släpspåren för året åt dem.

Tina rör sig förvånansvärt "elegant" trots en allt tjockare mage

Tina fick ett "enkelt" spår på ca 100 m i lätt terräng. Här är hon på väg in med truten.

Tina har löst uppgiften - spåret är klart och det är dags för avlämning

Bork fick ett fullängdsspår och löste uppgiften på ett bra sätt

Bork har löst uppgiften och det är dags för avlämning


2009-05-10

Ingemar Roselin mailade glada nyheter ikväll. Stormkullens Bosse-Boomer har ställts ut i jaktklass för första gången och tog sitt första cert direkt. Nu är det tre av tre utsällda i jaktklass ur B-kullen som erhållit cert, vår egen Bork, Dennis Lundströms Bea också nu Boomer. Kan man som uppfödare bli annat än tårögd.

Så här löd kritiken på Boomer:

Vackert maskulint huvud.Bra tänder, bett.
Vacker hals och rygglinje,tillräcklig bröstkorg.
Bra vinklar.Rör sig bra, men kunde vara stabilare fram.
Bra pälskvalitet. En torr stram hund.

Bommer "undersöks" av domaren

Ingemar visar upp honom på ett fint sätt

Här är det klart. Boomer blev slagen om BIR (Bäst I Rasen) av en championtik, så det går att leva med. Cert och BIM (Bäst I Motsatt kön) är fantastiskt redan det!


En växande mage...
2009-05-09

Nu var det ett tag sedan vi uppdaterade vår sida. Tina mår riktigt bra nu, hennes illamående verkar ha gett med sig och hon äter fyra mål om dagen. Vi har anpassat så hon får lite mindre portioner, men istället fler gånger. Det verkar som att det passar henne perfekt. Vi har köpt en sorts paté med olika smaker i, den är hon grymt förtjust i.

I morse åkte Roger till Stockholm för att vara med på Jägareförbundets årsstämma så matte och hundar får klara sig själva i helgen. Vi har precis kommit in från en långpromenad i skogarna runt vårt bostadsområde. Det var jättehärligt att springa och sträcka ut i det slaskiga vårvädret.

Tjocka Berta vilar ut, vi har trimmat henne lite runt spenarna för att underlätta när valparna väl är här

I går kväll innan husse skulle åka iväg till Stockholm myste vi ute på vår altan där vi eldade i vår "turkpotta"

Bork ska ju som vanligt vara i famnen så fort han får en chans...

Här har Bork letat upp en mysig plats att vila på - mattes nya ryamatta i vardagsrummet :)


Valborgshelgen 04-30--05--03

På torsdag kväll den 30/4 åkte vi till Rogers föräldrars stuga i Alhamn söder om Luleå för att fira Valborg och göra lite nytta. Under vintern har stormarna tagit några tallar så det passade bra att elda upp allt ris och samtidigt se det som en majbrasa. Efter att ha tillbringat några dagar i Alhamn fortsatte vi vår "camping" med ett dygn i naturen för att få uppleva återfödelsen. Som vanligt styrde vi vår kosa till Sörliden, ca 10 mil norr om Luleå.

Tina och Bork har som vanligt varit med oss hela helgen. Det känns väldigt skönt att konstatera att Tina är pigg och glad och tar varje chans att "lukta på fåglarna".

I Alhamn vilade Tina i klorofyllen medan husse jobbade...

...som ett "svin"...

Rogers far, Heino, inspekterade att allt gick rätt till :)

Roger och hundar får lite tid till vila

Här är vi på plats i Sörliden där vi ska följa naturens återfödelse

Prio ett är att få upp en rejäl brasa. Här brinner tjärstubben och sprider värme i vårkvällen.

Till förrätt åt vi grissini inlindad i lufttorkad skinka. Även hundarna gillade det.

Varmrätten bestod av grillade hamburgare, som även hundarna ser fram emot

Fågelskådarbobb njuter efter maten

Fågelskådarbobb och Tina njuter.....

.... och så naturligtvis Bork

Dags för kaffe...

Å efter kaffet vill man ha små vackra kvinnor.... (för att citera Hasse och Tage :)

Matte njuter av omgivningarna som under kvällen/natten bestod av bland annat spelande orrar

Under natten såg vi inte tillnärmelsevis så mycket vilt som vi brukar men en tjäderhöna fastnade på bild i gryningsljuset

Kanske inte så konstigt, bilden visar en före detta spelplats för tjäder där vi under de senaste åren kunnat följa spelet från bilen, men nu är det slut med det :(