2009-12-01 20:44

Våra hundar | November 2009

2009-11-30 C-kullen fyller 6 månader idag!

Det känns så spännande att följa kullens utveckling och dessutom ha förmånen att regelbundet få se huvuddelen av dem. Under dagen har det kommit rapporter om mankhöjd och vikt från några av valpköparna och jag räknar med att det kommer fler rapporter de närmaste dagarna. Det kan ju vara lite intressant att följa utvecklingen från 6-månadersdagen, inte minst med anledning av Sigge Sandströms artikel i Svensk Vorsteh tidigare i år där hans erfarenhet säger + 5 cm till vuxen ålder. Måttuppgifter nedan:

Birk (Cosmos-Carat) 60 cm, 27 kg, Mirri (Colonel-Cemp) 60 cm, 24,5 kg, Chippen (Champion-Chip) 60 cm, 27,9 kg, Lillen (Chicco-Carlito) 58 cm, x kg, Mira (Cola-Camira) 59 cm, 24 kg, Cita (Cameron-Camille) 56 cm, 22,5 kg, Chilli (Chilli-Cayenne) 59 cm, 25 kg.

2009-11-29 Första advent med fasanjakt som topp

Det känns så befriande att vi äntligen fick en novemberhelg med hög och klar luft och en underbart vacker rödgul vintersol som visade sig några timmar i söderläge. Att dessutom med en god vän, Dennis Lundström och hans eminenta tik, Stormkullens Bara-Bea, få vara med om fasanjakt med gott om fågel och fina hundjobb gör denna första adventssöndag särskilt minnesvärd.

Redan i sitt första släpp hittade Bea fasaner som hon skötte perfekt. Dennis kunde resa på håll och mot oss och tuppen fälldes....

...och inbringades perfekt av Bea.

Här tog vi en "ståfika" i det vackra solljuset..

Vår "guide" under dagen var Johan Sundberg. Här är det dags att släppa Bork.

En hel del fasaner finner man i vasssarna längs fjärden. Här är jag på väg fram till Tina. Isarna var lite förrädiska men allt gick bra.

Bea levererar ytterligare en fasan efter ett kanonjobb.

Dags för avlämning.

Bork (inne i skogen) har rest en fasan men vi kom inte åt att skjuta i just denna situation.

Här har vi dock fällt för Bork.

 

2009-11-25 En underbar bild och hälsning från Chippen (Stormkullens Champion-Chip)

Kan man bli annat än tårögd, så avspänt och så lik sin mor!

2009-11-21 Vilken dag! - Succé för Caxi och Birk vid utställningen i Kiruna och en trevlig fasanjakt hos Hans

Så har de första valparna ur C-kullen varit på utställning. Clivia ställde ut Caxi (Caxige-Casper) och Carina ställde ut Birk (Cosmos-Carat). Båda fick sina förstapris med jättefin kritik. Den Caxige stack nosen främst och blev BIR-valp och BIS 2 i grupp 7 - stort grattis till både Clivia och Carina.

Caxis kritik: "Kraftfullt makulint huvud. Mörka ögon. Fin halslinje. Bra över- och underlinje. Kraftig benstomme. Bra päls. Vägvinnande steg". 1 pris + HP, BIR-valp, BIS-valp bland de kontinetala och BIS 2 i grupp 7.

Birks kritik: "Maskulint huvud med kraftigt skägg. Något runda och ljusa ögon. Kraftig hals, fin överlinje, bra underlinje som kommer att djupna något. Ganska grov benstomme. Bra päls, fria rörelser". 1 pris.

Här sitter tjejerna på parkett. Närmast Carina med Birk, Anna med Mario (en Kulanvalp), Sophia med Leia och Clivia med Caxi.

Clivia och Caxi på bänken...

.... och i ringen

Carina och Birk

Domaren Åke Sjöström granskar ekipagen, Carina med Birk och Clivia med Caxi

Dags för premiering, och det blev ju jättebra för båda ekipagen

Caxi - det "lilla vildsvinet" ser faktiskt lite förvånad ut, är det där verkligen mina rosetter :)

Andreas Karlsson och jag var hos Hans Sundberg och jagade fasan idag. Syftet var inte jakten i sig utan att få till några bra situationer för Blixtra och Bork, och det lyckades vi med. Det fälldes en tupp vardera för hundarna och de hade båda två ett flertal situationer därutöver.

Blixtens tupp är bärgad

Den här bilden har vi "stulit" från Skäggiga Damens hemsida, Bork har korn på en fasantupp

... som härmed är levererad (suddig bild tagen av Hans med mobilkameran)

2009-11-15 Beväpnad hundrastning

Trots det sura novembervädret gick vi ett par timmar med hundarna i skogen idag. Det märks så tydligt att de behöver komma ut och åtminstone låtsasjaga. Både Tina och Bork visade på alla sätt att de trivdes trots blötföret.

Beväpnad hundrastning var temat för dagen

Bork väntar på att få springa

Tina följer Borks framfart med visst avund

2009-11-13 Apporteringsträning i det annalkande novembermörkret

Det ska bli fågelmiddag i helgen och som vanligt passar vi på att träna apportering med de tinade fåglarna.

Bork med en tjäderhöna

Och Tina med en orrhöna

2009-11-04 Sophia har skickat bilder från valpträffen

Eleonore gick, som sagt nedan, igenom valparnas pälsar och gjorde också en bedömning av exteriören. Sophia passade på att ta bilder i det sammanhanget vilka presenteras nedan. Tyvärr missade hon att ta en bild på Birk men de övriga "fastnade". Hon tog även en bild (två) på laget. Det är inte så lätt att identifiera valparna på fotona så vi ber om överseende om vi förväxlat någon och ser fram emot eventuella tillrättalägganden :)

Camira skärskådas

... Caxies tur..

....Ceasar...

... Chilli...

... Chippen...

... Lillen...

....Mirri...

Åsså två foton som visar "laget" för helgen

Från höger, Birgitta med Bork, Thomas med Ceasar, Carina & Joel med Birk, Janne med Lillen och Tommy med Chilli

....Clivia med Caxi, Åsa med Mirri, Gunnar med Camira, Roger med Chippen och Roger med Tina

 

2009-10-31--11-01 Första valpträffen med C-kullen

Denna helg var det dags för den första valpträffen med C-kullen som "fyllde" 5 månader den 30/10. Åtta valpar med hussar/mattar samlades i Arvidsjaur för att umgås och naturligtvis få lite påfyllnad. De tre som av praktiska skäl inte kunde delta hade skickat en hälsning via nätet med en bild på valpen och några rader om hur det går i vardagen så vi kände verkligen att alla var på plats.

Programmet var lagt från lördag lunch till söndag lunch. De flesta anlände dock redan under fredagskvällen varför vi åtminstone kunde "kolla" valparna och umgås i den trevliga Stockstugan på Camp Gielas.

Vi hjälptes åt att förbereda lokalen för helgens övningar och kunde därefter umgås så som bara människor med valpar ur samma kull kan göra :)

... och som synes blir det väldigt trevligt.

På lördag morgon var samtliga på plats och naturligtvis går det inte att undvika att låta alla mötas och se varandras valpar innan "övningarna" börjar. Valparna vägdes och mättes. Medelvikten uppgick till 21,6 kg (B-kullen 19,5 kg) och mankhöjden till cirka 55 cm (B-kullen 53,5 cm). Vikten varierade mellan 18-25 kg och mankhöjden 55-58 cm.

Som synes har vintern så smått anlänt till Arvidsjaur

Clivia med Caxi (Caxige-Casper) och Vaughan med Mirri (Colonel-Cemp)

Sophia med valparnas far, Strävsam Caliber

Till vänster, Tommy med Chilli (Chilli-Cayenne), och till höger Gunnar med Camira (Coola-Camira)

Janne med Lillen (Chicco-Carlito)

Joel med Birk (Cosmos-Carat)

Roger som hade åkt ända ner ifrån Söderhamn med Chippen (Champion-Chip)

Thomas med Ceasar (Called-Ceasar)

Programmet under lördagen omfattade i huvudsak trimning av strävhårig vorsteh, bedömning av exteriör och pälsar, introduktion av ett kommande träningsprogram (teori och praktik) och därutöver ytterligare praktiska övningar.

Introduktionsbilden

Eleonore NIlsson, Stormkullens Bizzy-Belonas matte, har arbetat professionellt med trimning och hon ställde välvilligt upp som ledare av detta moment. Det är Stomkullens Big-Balder (Walle) som får utgöra förevisningsobjekt.

Ella gick sedan igenom valp för valp och visade ägarna, här Thomas med Ceasar, vad som behöver göras med respektive hund. Hon tittade särskilt på pälskvaliteten och gav också sin bild av exteriören. Sammanfattningsvis kan sägas att valparna håller en väldigt bra pälskvalitet och så långt man vågar uttala sig om exteriören så ser det också mycket bra ut.

Så här kunde det se ut för de ekipage som för tillfället inte var föremål för Ellas insatser, här Janne och Lillen.

Eller så här där Roger och Chippen har mysstund. Vi var alla lite förundrade över hur väl valparna förhöll sig i den helt nya miljön. Visst var det en och annan som emellanåt ledsnade på föredragshållarna (:)) men det var förunderligt tyst och lugnt i Stockstugan under hela helgen, ja middagen förståss undantagen, men då berodde det då inte på hundarna.

Mirri skötte sig fint under hela helgen, låg för det mesta på sitt värmetäcke och höll uppsikt över läget

För dem som bor så till att de kan delta vid en kurs till våren introducerade den blivande intstruktören, Leif Lång, sitt program. Leifs föredrag rönte stor uppskattning och samtliga som bor lämpligt till anmälde intresse för att gå kursen.

Leif har en gedigen erfarenhet och har visat mycket goda resultat vid sina kurser så det är verkligen något att se fram emot när vårsolen tinat bort snön.

Efter en lång dag i huvudsak inomhus avslutade Roger med några övningsmoment i det annalkande mörkret.

Culans matte Sophia deltar vid C-kullens aktiviteter med sin svartshimmeltik Leia som hon importerat från Danmark.

Lördagskvällen avslutades med middag och underhållning i "timmerkojan".

Birgitta, Stomkullens matte, längst till höger, stod för allt praktiskt så även matlagningen - tack för det Birgitta!

Och Stormkullens husse, Roger, stod för underhållningen.

Clivia och Carina håller ordning i en av bordshörnorna

Åsa och Vaughan myser vid brasan

En snygg huvudbild på Stormkullens Big-Balder (Walle) får avsluta redovisningen så här långt. Vår kamera gick sönder på lördag kväll (obs! tekniskt fel, inget annat :)) så vi väntar på bilder från söndagen och lagfotot från några av deltagarna. Vi åter kommer sedan vi fått fler bilder.