2009-11-03 15:27

Våra hundar | Oktober 2009

2009-10-29 En hälsning och fräscha bilder på Stormkullens Camreon-Camille (Cit) och Stormkullens Chriss-Cross

Knut skickade en hälsning och några bilder på Cita inför valpträffen till helgen eftersom de inte har möjlighet att delta:

"Hei på dere i Øst!
Cita veier nå drøyt 21 kg, og er fortsatt en trivelig og veldig kosete valp. Hun elsker å ligge og sove på fanget mitt.
Hun går stort sett pent ved foten og innkallingen går også stort sett veldig bra, problemet er mer å få henne til å forlate meg slik at jeg kan rope henne inn, hvis hun først har oppdaget at jeg har godbit i lomma. Hun er enormt glad i mat. Jeg har nå gått over på høyenergi-voksenfor fra "Sportman`s pride". Hun får 500 gram pr. dag pluss litt slakteriavfall innimellom. Ellers spiser hun kråkeboller nesten hver dag som hun finner i havkanten utenfor jobben min.
I forhold til Grom drikker hun mye vann. Grom måtte jeg nermest lure i vann for at han skulle få nok væske mens han var valp. Skulle gjerne vert på treffet sammen med dere, men det blir litt langt å kjøre 10-12 timer hver vei. Dere får ha ei trivelig helg i hundens tegn!"

Så enormt söt

Med "storebror", Fjällbrisens Grom

Åsså en hälsning från Bjarne och Chriss:

"Hej Roger, Chriss är det full fart på. Lydnaden går bra. Han väger ca 18 kg och är ca 57 cm hög. Han är ganska tunn trots att han är  väldigt matglad, skålen är tom på ca 2 sek, likadant med vatten. Undrar hur mycket han skulle dricka om han fick obegränsat med vatten? Han har också en väldig energi. Efter en skogspromenad på ett par timmar, då han fått gå lös hela tiden, kan han sova en halvtimme sen är det full fart igen. Han är orädd och framåt. Har tänkt att vi ska vara med på nästa träff.
Mvh Bjarne o Chriss"

En smärt och stilig kille

Vad säger man - vackert huvud, lång hals och en bra päls, skulle i alla fall jag säga!

Tidigare i veckan kom oxå en hälsning från familjen Fahlin i Arboga:

"Det går fantastiskt bra med Coppi, han är verkligen otroligt lätt att jobba med. I lördags mötte vi en 1,5 år gammal jaktlabbetik som han fick busa med en stund. Då passade jag på att gå 100 m in i skogen och blåste inkallning. Han kom som ett skott. Linförigheten är också fantastisk, han viker inte en millimeter från sidan och har en härlig kontakt oavsett om jag eller Carita går med honom. Man kan konstatera att det verkligen är värt att ta det föriktigt med koppelträningen. I lördags stannade vågen på 23, 8 kg. Nu längtar husse efter att han ska mogna så vi kan börja träna på allvar :)"

En MMS-bild på Coppi landade in i mobilen under lördagen. Trots att bilden är suddig kan man tydlgit se att skägget är bra på gång

2009-10-25 En vintrig jakthelg i Jokkmokk

Denna helg var egentligen avsedd för jaktprov med Bea på Dundret men det ville sig inte. Samerna hade enligt uppgift flyttat upp så mycket renar på Dundret att det inte gick att genomföra ett jaktprov. Nåväl, för Dennis och mig sitter det aldrig fast så vi drog till Jokkmokk på lördag morgon för att vara ute med hundarna och göra det bästa av situationen. Vi hyrde en jättefin stuga på Notuddens camping, lastade av grejorna där och for ut mot de närmaste fjällen i väster. Vintern har kommit och det präglade vår jakthelg. Det var lite skarpt i markerna och därmed svårt att komma åt fåglarna och dessutom lite tungt för hussar och hundar. Trots allt hade vi en fin helg tillsammans med Bea och Bork.

Disigt och grått på fjället. Dennis har skjutit en ripa för Bork och det är dags för apportering.

Bork har löst uppgiften och är på väg in med ripan

Dags för avlämning. Han är för go Borken, nånstans ordnar det sig alltid med honom, så också denna kulna dag.

2009-10-21 Nya bilder på Walle och Caxi

Cilla och Fredde, Walles (Stormkullens Big-Balder) nya matte och husse, har skickat några färska bilder idag. Det har även Clivia och Göran gjort på sin Caxi.

Walle har varit på jakt med "brorsan", en ungersk Vizzla som heter Octan

Det går inte att ta miste på att Walle är en "B-kullare". Det ska bli väldigt spännande att följa hans fortsatta utveckling.

Matte Clivia med sin telning i ett snöigt Gällivare

Ja vad ska man säga, inte är han så djävla ful :)

Pointerbröderna tränade apportering och Caxi ville också prova på

 

2009-10-18 En dag i förberdelsernas tecken

Dagen har ägnats åt fortsatta förberedelser för våra hundars utveckling och åt vinterrustning hemma vid. Det låter bra men hela jag skälver av jaktlust och det är en pina att tvingas konstatera att "föret" på de marker jag har att tillgå inte lämpar sig för jakt för närvarande så vi får ägna oss åt hundträning och göra det bästa möjliga.

Vi gjorde en tur på cirka två timmar ute på Hertsölandet denna fina senhöstsöndag. Tina och Bork fick "springa" cirka en timme, varefter vi övergick till apporteringsövningar. Här har vi precis avslutat ett appellpass och husse är ute och lägger ut apportviltet.

Bork börjar med räven

Han löser det bra och det är dags för avlämning

Här levererar han en knipa

..... åsså en trut

Tina levererar en knipa

... och en skrake

Här har Bork och Tina hämtat in de apportvilt som husse lagt ur

Väl hemma igen blev det lite fixande på tomten och därefter en liten mysstund vid brasan

 

2009-10-13 Idag fick vi påhälsning av Storkullens Chilli-Cayenne

Tommy kom förbi och leverade lite fisk, tog en snabbfika och visade upp sin prinsessa, och en prinsessa det är hon.

Jag blev helt tagen av hennes charm och utseende

 

2009-10-10 En underbar jakthelg i Saittarova

I helgen har jag och Tina varit och jagat med Andreas Karlsson, Stormkullens Beauty-Blixtras husse. Andreas och Viktoria har en stuga i Saittarova i Pajala kommun där vi tillbringade en underbar helg. Det hade kommit 5-10 cm snö vilket gjorde att det var mjukt i markerna. Vädret var underbart hela helgen med sol, svag vind och någon minusgrad. Markerna var väldigt trevliga och visade sig dessutom innhehålla en hel del tjäderfågel. Tack Andreas för en underbart trevlig helg!

Andreas och Viktorias stuga eller villa som jag vill kalla den.

Blixtra myser i soffan på lagomt avstånd från kaminen.

Andreas vistades en hel del tid i denna "avdelning" och bjöd på jättegod mat hela helgen.

Så här vackert var det i omgivningarna där vi jagade.

Tina levererar en tjädertupp som både Andreas och jag sköt på.

Det är med glädje jag posserar med det fina bytet.

Eftersom vi båda delade broderligt på skyttet delar vi också på poserandet.

Blixtra övar apportering på tjädertuppen.

2009-10-06 Besök av Stormkullens Caxige-Casper (Caxi) och bilder från Stormkullens Bara-Bea på tjäderjakt

Idag hade Clivia och Göran anledning att besöka Luleå. Självklart passade vi på att träffa Caxi. Vi har också fått två fina bilder från helgen som varit då Dennis och Bea varit hos familjen Karlssons (Stormkullens Beauty-Blixtras familj) i Saittarova och jagat.

Caxi är jättesnygg och väger 22 kg idag

Han är maskulin, grov i strukturen och har en fantastisk päls

Bea levererar en tjädertupp som Dennis skjutit. Enligt Andreas, Blixtras husse, uppträdde Bea som rena tjäderfinnaren under helgen.

En sammanbiten men stolt husse kan man tänka

 

2009-10-04 Hemkomna från Riksprovresan

Nu har vi landat på hemmaplan efter två intensiva veckor i södra delarna av landet. Resan inleddes med att vi passerade Söderhamn och hälsade på familjen Amundssen och Chippen (Stormkullens Champion-Chip). Det var härligt att se Chippen. Han blir med stor sannolikhet en rejäl och snygg hane.

Resan fortsatte till Arboga där vi campade några dagar hos familjen Fahlin. Roul och Carita ställde upp på ett suveränt sätt och tillhandahöll utmärkta träningsmöjligheter och ett mycket trevligt värdskap. Coppi (Stormkullens Copy-Caliber) var också underbar att träffa. Så oerhört lugn, trygg och väluppfostrad. Stort tack till Roul och Carita!

På torsdag kväll den 24/9 landade vi in på Saxnäs camping på Öland. Under fredagen fick vi möjlighet att träna hela dagen på marker som disponerades av Ulf Kleist och Erling Bengtsson. Dem ställde upp på ett fantastiskt sätt hela dagen. Tina och Bork fick alla chanser att konfronteras med fälthare, rådjur och rapphöns. Stort tack till Ulf och Erling!

Bork startade på prov under lördagen den 26/9. Ingemar Stöckel dömde. Bork skötte sig med den äran och tog sin andra raka etta i ökl och gick därmed upp i ekl! Bork var anmäld till prov även på söndagen men det var nu inte aktuellt varför vi styrde kosan mot Skåne och campingen vid Höör, Skånes djurpark/Grottbyn, dit vi anlände på kvällen.

På tisdag den 29/9 fick vi möjlighet att träna på marker som disponerades av Nils Linde. Vi inledde med vattenarbete som både Tina och Bork skötte utmärkt. Vi fortsatte på fältfågel på olika underlag som stubb, gräsmark och betor. Återigen gavs fin träning på fälthare, rådjur, fasan och rapphöns. Stort tack till Nils! På onsdagen deltog vi den officiella hundträningen som Södra anordnade. Tina var lite loj och kom inte riktigt till sin rätt under dagen men vi tröstade oss med devisen - ett dåligt genrep......

På tordag den 1/10 var det så dags för riksprovsstart med fält för Tina. Jag kände mig väldigt lugn och litade på att Tina skulle fixa det hela. Hon har gått så bra under jakten i höst och dessutom skött sig jättebra under träningsdagarna inför provet. Nåväl, hon fann en rapphönskull i slutet av sitt första släpp, skötte fåglarna perfekt men grejade inte att apportera de två fåglar som fälldes. Det kändes verkligen surt. Återigen lärde jag mig en dyrköpt läxa.

Sammanfattningsvis har vi haft en underbar semester, träffat många nya vänner och fått ett jättefint bemötande var vi än kommit. Vi är jättenöjd över att Bork nått elitklassen inför nästa säsong. Lite svider Tinas "misslyckande". Jag vet att hon är en riktigt duktig elithund men vi fick inte chans att visa upp hela hennes register. Lärpenningen består i att alltid i fortsättningen avsluta jaktsekvenserna med ett apporteringsmoment, verkligt eller konstlat.

Bilder från resan:

Tinas favoritposé i bilen

Det blev ett kärt återseende hos Chippen

Han ser verkligen fin ut

Chippen gjorde allt för att få igång Bork

Chippen och husse, Roger. Det känns bra med ekipaget Roger och Chippen.

Första kvällen hos Roul och Carita i Arboga

Ytterligare ett kärt återseende. Coppi utmäker sig på ett väldigt positivt sätt. Roul och familjen har tagit fasta på de grundläggande övningarna och nått mycket långt och Coppi utstrålar lugn och harmoni.

Vi inledde med ett pass grundläggande dressyr och apportering

.... naturligtvis med båda hundarna

Sedan bar det av ut i markerna

Tina hade inga problem med att hitta farten och stilen på stubben

Och strax fann hon fågel i kantzonerna

Även Bork fann fågel

Här jobbade Bork på vad vi förmodade var rapphöns men han lyckades inte få "tag på dem"

Emil blev förtjust i Bork redan i somras när de var uppe och kollade in valparna så det blev ett kärt återseende i Arboga.

Tina jobbar i en viltåker där det fanns flera fasaner som hon skötte bra

Roul, Carita och Hugo

På torsdag den 24/9 bar det av till Öland.

På campingen Saxnäs med ölandsbron i bakgrunden

Här är vi på väg att inleda träningen på sydöstra delen av Öland. Erling Bengtsson och Ulf Kleist höll med marker och goda råd. Erling var imponerad både över Tinas och Borks lydnad när det sprättade fältharar runt dem under sök.

Tina har fåglar eller var det hare denna gång också?

Ännu en situation

Ulf tillhandahöll inte bara marker. Han bjöd på fika också.

Bork har fåglar

Samling för prov den 26/9. Provledarens genomgång med domarna uppställda. Inko Stöckel som dömde Borks parti till höger med kepsen på.

En del av publiken. Erlig och Birgitta från höger.

Bork in action under provet

Rapphöns i luften

Dags för kastapport efter fågelsituationen - "Nu sköter du dig..."

Inko lämnar kritik efter ett släpp. Bork fick alltså sin andra raka etta i ökl denna provdag.

På söndag den 27/9 bar det av till Skåne.

På plats på campingen i Höör

Nils Linde på väg att ro ut apporten inför Tinas träning på vatten.

Tina på väg ut

Avlämning efter ett bra jobb

Bork fick prova på ett elitvatten för första gången och klarade det galant.

Tina har fåglar i Skåne

Så här kan det se ut i betfälten. Tina har fåglar uppe i högra kanten av bilden.

En bild från den officiella träningen under onsdagen

En suddig bild från träningen på rävspår på onsdag kväll.

Provdagen, Tina har rapphönskullen mitt i bilden i övergången mellan stubben och buskaget.

Här är jag på väg fram till Tina. En skytt till höger och en till vänster om mig. Han till vänster syns inte. Han går nedanför "kullen" som jag går på.

Fåglarna är i luften. Det fälls en till vänster och en till höger om mig och Tina. Domare, Dag Teijen, med armarna bakom ryggen till vänster på bilden.

Här tog det alltså slut. Tina fixade inte att apportera de fällda fåglarna och därmed var det kört.

 

2009-10-03

När vi kom hem från "Riksprovresan" idag hade Johan Engman, Stormkullens Born-Benzons nya husse, skickat några bilder. Vi är jätteglada över den lyckade omplaceringen av Benzon och tackar Marianne och Johan för att allt löst sig så bra.

Benzon har hunnit vara med på lyckad ripjakt med Johan och Carro

Benzon har fått ett nytt värmetäcke som han stolt poserar i

Benzon och Nimrod har funnit varandra