2010-06-01 22:13

Våra hundar | Maj 2010

2010-05-31 Stadgekursen fortsätter och nu har myggen kommit på riktigt men vad gör det när vi finner ett orrede

Leifs kurs fortsatte ikväll. Svårighetsgraden ökar hela tiden och det är glädjande att se att hundarna sköter sig så bra. Kvällen stjärnor var nog Carro och Benzon även om Mattias och Zeb satte en femetta på sista övningen.

Vi inleder som vanligt med de "pedagogiska grunderna" men även här ökar utmaningarna för varje gång. Här har vi förflyttat oss med språng och blåst ner hundarna medan vi fortatt framåt springandes.

.

Carro och Benzon går verkligen framåt! Bäva månde Johan och Nimrod :)

Lillen vilar mot husses sko under en rast.

Bork kopplar av under rasten.

Carro på väg att belöna Benzon efter en lyckad övning. Bork vill också ha.

Vi fann en orrhöna ruvandes på nio ägg när vi var på väg tillbaka till bilarna. Naturligtvis avlägsnade vi oss snabbt så att hönan fick ro vid sitt bo.

2010-05-30 Chippen firar 1-årsdagen med en extra godis

Snålhusse - en extra godis på ettårsdagen och dessutom måste man göra ett cirkustrix för att få den :)

2010-05-27 Stadgeträningskursen fortsatte ikväll

Så var det dags igen. Kanonväder för hundträning och oerhört idoga kursledare ser till att gruppen stadigt går framåt.

Jannes och Lillens relation är underbar att se både under träning och rast.

Tommy och Chilli går från klarhet till klarhet.

Tina fick mest agera åskådare.

Roger och Bork på väg till övning

Fågel i luften och Bork sitter.

Benzon följer Carro mycket uppmärksamt och sköter alla övningar med bravur.

Mattias och Zeb allt tajtare.

Cilla och Oktan funkar kanonbra.

Ett glatt gäng med ordning på hundarna.

2010-05-24 Ännu en träningskväll under ledning av Leif och Tord

Stadgekursen fortsatte ikväll med ännu mer störningar och till slut även med riktiga fåglar. En jättebra kurs som inte stannade av ens för det ymniga regnandet under kvällen.

Leif inledde som vanligt med en genomgång av innehållet för kvällen. Längst fram till vänster, Janne med Lillen, till höger om Leif i den blåa jackan står Tommy med Chilli.

Stadgeträning pågår- hundarna bands och förarna övade "sitt" på olika avständ. Tommy och Chilli in action.

Efter ett antal dummykast blev det dags för en kombination av dummies och sprättburar med visionsripor. Janne och Lillen har full koll.

En suddig bild, men Janne och Lillen har full koll även med fågel i luften.

En ännu suddigare bild men koll har även Tommy och Chilli. Duvan längst ner till höger på bilden.

2010-05-22 Grattis Fredrik - 30 år!

I kväll hade vi lite 30-årsfirande för Birgittas äldsta son Fredrik, som fyllde år den "syttende maj". Helgen som vi hade valpträff firade han sin 30-årsdag med sin pappa å i helgen hade vi fest med "mamma-familjen". God mat, gott vin, lite spel - både av Roger med gittaren och sällskapsspel. Trevlig kväll med "alla våra barn".

Skål morsan - Tobbe (Rogers son), Magnus (Birgittas yngsta), Fredrik (Birgittas äldsta och födelsedagsföremålet) och Roger. I bakgrunden - Sofia (Tobbes flickvän), Jenny (Magnus flickvän) och Linda (Fredrik flickvän)

Inte tre tenorer, men väl tre blondiner - Sofia, Jenny och Linda och...

... tre tenorer i form av Fredrik, Magnus och Tobbe

2010-05-20 Leifs stadgekurs fortsatte ikväll

Det är så underbart trevligt att följa sina valpköpare under dressyrkurser. Vid Leifs kurs deltar tre B-kullare (Benzon, Zeb (Sepp), Bork) och två C-kullare (Chilli och Lillen). Jag har haft förmånen att följa dessa hundars/ekipages utveckling under lång tid nu och det är det som är det roliga - att nu kunna stå lite på sidan och verkligen se vad som hänt. Särskilt påtaglig är utveckling för Tommy och Chilli men även de övriga har gått starkt framåt. Ni som sett Chilli under vintern/våren skulle inte "känna igen henne", jo, kanske men bara lite, väldigt lite :)

Under gårdagens träning nådde vi ett viktigt etappmål - hundarna satte sig spontant för visionsriporn! Nästa pass ökar vi på med visionsripor i "sprättburar" och det känns som om alla verkligen längtar till den yttersta utmaningen - duvor i burarna.

Leif inleder kvällens övningar. Mattias och Zeb var lite sena så Matte ser lite förvirrad ut bakom Leif.

Tommy och Chilli var tajta ikväll

Fikapaus - kolla in hunden som ligger nedanför dörren på ladan - det är Chilli, och hon är lös...

... så jag var tvungen att ta en närbild och Chilli brydde sig inte ens om mig. Linan som hänger ner efter väggen har inget med situationen att göra.

Carro har en jättefin relation till Benzon och de klarar galant de övningar som genomförs.

Bork är som vanligt lugn och behärskad. Jag gillar verkligen att jobba med honom.

Störningarna under stadgeövningarna "haglade" verkligen över ekipagen. Bork har lagt sig att sova så jag går runt och tar lite bilder medan övningarna fortsätter.

2010-05-18 Ingen rast och ingen ro - idag började "stadgekursen" hos Leif Lång

Egentligen började kursen redan i söndags men då var vi fullt upptagna med avslutningen av valpträffen, så för oss var det första gången. Kursen fortgår under 8 + 2 tillfällen. Målet är att få hundarna spontant lugna i flog och skott. Vi deltar med Bork dels för att vi vill vara med våra valpköpare och följa utvecklingen, dels för att Bork behöver mer av "den varan".

Leif är oerhört noggrann i allt han gör, således börjar han med grunderna - inkallning och stanna. Därefter vidtar avtrubbningsövningar på skott och kast. Hundarna övas både enskilt och i grupp. Under all tid som inte innehåller aktivitet övas passivitet - också det på ett sytematiskt vis.

Carro och Benzon under en inkallningsövning, Leif "övervakar".

Mattias och Sepp i samma övning

Åsså Roger och Bork

Instruktioner inför nästa moment

Stadgeövningar pågår. Janne och Lillen i förgrunden.

Paus

Fler stadgeövningar

2010-05-17 Snygg Smilla

Ja kära vänner, hur många av er känner igen hunden på bilden. En ledtråd - hon var med under helgen...

..... just det, Vaughan och Åsas Smilla, snacka om förvandling!

2010-05-13--16 Stormkullens valpträff

Så var det äntligen dags för den första gemensamma valpträffen för Tinas båda kullar. Vi fick en fantastisk uppslutning med 16 av 20 "ekipage" på plats. Därutöver deltog Sophia Norberg med C-kullens far, Strävsam Caliber, och hennes "danskimport" Leia. Under fyra dagar har vi jobbat med grundläggande dressyr, eftersöksgrenar och viltspår. Under fredagen genomförde vi exteriörbeskrivning av hela gänget. Birgitta och jag är än en gång oerhört tacksam för det engagemang och den entusiasm som våra valpköpare visar. Vi riktar också ett varmt tack till exteriörbeskrivarna och viltspårdomaren.

Roger Amundsen (Chippens husse) och Roul Fahlin (Coppis husse) anlände redan på ondag kväll. De ställde välvilligt upp på torsdag morgon och hjälpte mig att lägga träningsspår/viltspår för dem som skulle genomföra anlagsprovet på söndagen.

Roger och Chippen i spårterrängen på torsdag förmiddag.

Vi samlades på lägerplatsen, Arcus Camping i Luleå, vid lunchtid på torsdag. Alla är ännu inte på plats men vi som anlänt börjar resan med fika och hundsnack.

Vid 13-tiden var nästan alla på plats och Roger inledde med att repetera syfte, mål och program för helgen.

Deltagarna fick en liten "Stormkullen profilkeps". Jan Nilsson, Lillens (Chicco-Carlito) husse, provade kepan på Lillen och den satt väl fint :)

Janne och Lillen är verkligen ett tajt team och de har kommit långt längs vägen till den jakthund som vi hoppas att alla ska bli.

Övningarna började med att Roger visade och instruerade inlärningen av beteendet för de grundläggande kommandona - sitt, hit och fot/motsvarande. Bork agerar förevisningsobjekt.

Vi övergick sedan till att göra en avstämning av utbildningsståndpunkten för de grundläggande momenten. Benzon visar att han kommit en bra bit på vägen mot att bli en väl fungernade apportör. Under eftermiddagen delade vi upp oss så att de som skulle göra anlagsprovet i viltspår fick genomföra sina förberedelser medan de övriga gnuggades i grundläggande dressyrövningar.

Mats Johnsson som skulle ansvara för exteriörbeskrivningen under fredagen anlände på torsdag kväll. Vi passade naturligtvis på att nyttja hans kunskaper och bad honom att ge oss en lektion i "hundens anatomi". Här visar han och instruerar på C-kullens farmor SUCh SJCh Libby (Akila).

Som avslutning på programmet på torsdag kväll stod förberedelser för exteriörbeskrivningen. Här övar vi att visa upp våra hundar. På bilden - Birgitta med Bork.

Pep-talk på torsdag kväll.

Fredagen ägnades år exteriörbeskrivningen. Ulf Ottosson, en av tre beskrivare, lämnar slutomdömet om Bara-Bea. Eftersom Dennis och Elisabet var på utlandssemester visade Birgitta upp Bea. Omdömet blev kanonbra, 10/10 på en 12/12-gradig skala.

De tre beskrivarna, Lena Nordin, Mats Johnsson och Ulf Ottosson begrundar Bizzy-Belona.

Birgitta med de 16 valparnas mor, vår egen Tina, skärskådas.

Vi höll till på Grans Naturbruksskola i Öjebyn/Piteå. Det var gott om duvor på området och naturligtvis passade vi på att träna stadga när tillfälle gavs. Här står Bork och strax får han resa för att sedan visslas ner av sin idoga husse. Den hund som fick flest chanser på duvorna (Beauty-Blixtra) kom nog upp i mer än tio situationer.

Thomas Söderberg visar upp Called-Ceasar på ett föredömligt sätt.

Lagfoto efter exteriörbeskrivningen

Eftersom Sophia var på plats med C-kullens pappa, Strävsam Caliber (Culan), passade vi på att ta ett C-kullens lagfoto också. Birgitta med Tina och Sophia med Culan knästående framför valparna med mattar och hussar.

Lördagen ägnades åt eftersöksgrenar och stadgeträning. Beauty-Blixtra med husse Andreas har fått agera förevisare av släpspårsarbete.

Mamma Tina visar att "vattenarbete på land" är riktigt roligt.

Och det tycker minsann även Bork.

Du får den när du vill husse.

På lördag kväll hade vi gemensam middag i en mysig gård inom campingområdet. Några värmer upp i det fantastiska "sommarvädret" medan matlaget fixar käket.

Några hundar fick följa med på middagen men de orkade inte annat än att vila i kvällssolen. Här är det Chippen som vilar ut vid husses "norska paltslunga".

Efter maten inne i huset myste vi vid elden. Kolla klädseln och kom ihåg att bilden är tagen den 15/5!

På söndag morgon var det revelj kl 0400. Spårpatrullen, här Andreas och Roger, har lagt det första viltspåret inför dagens anlagsprov för sex deltagare. Ytterligare sex hundar for vidare på söndag förmiddag för att börja en "stadgekurs" hos Leif Lång.

Första ekipaget, Åsa med Mirri (Colonel-Cemp), har genomfört spåret på ett jättebra sätt och därmed blivit godkända. Domaren, Victoria Karlsson, öste beröm över Mirri.

Även Roul Fahlin med Coppi (Copy-Caliber) fick domarens gillande och blev godkända. Matte, Carita, som gick med och plockade in snitzlarna är jättestolt.

Roger Amundsen med Chippen (Champion-Chip) njuter av domarkritiken och omdömet godkänd. Det syns på Chippen att det hunnit bli ordentligt varmt nu, en bit in på förmiddagen.

Även Eleonore Nilsson med B-kullens enda deltagare, Bizzy-Belona, fick godkänt.

Clivia med Caxi (Caxige-Casper) gjorde väl ifrån sig och fick godkänt.

Och det gjorde även det sista ekipaget ut för dagen, Thomas med Called-Ceasar. Grattis allihop till ett kanonjobb och godkänt i anlagsprov viltspår!

2010-05-12 Vårvintriga bilder från Birk och pappa Culan i Arvidsjaur

Joel har varit uppe på lågfjället Vittjåkk strax utanför Arvidsjaur under den gångna helgen med Birk (Stormkullens Cosmos-Carat) och Culan (Strävsam Caliber) som är pappa till C-kullen.

Birk är en rejäl hane, formatmässigt väldigt lik sin halvbror, vår egen Bork

Birk till vänster och pappa Culan till höger - full vinter i Arvidsjaur ännu

2010-05-11 Sista Stormkullenträningen under våren

Gänget samlades denna vackra vårkväll för ännu ett träningspass. Jag är glad över att se så tydliga framsteg och är därmed fylld av förhoppningar inför den kommande säsongen.

Bilden är tagen på ganska långt avstånd och därmed blir bilden tydlig och visar den "svårighetsgrad" som en del av våra övningar innehöll.

Carro har kommit långt med Benzon

Även Tommy och Chilli är bra på G

Birgitta och Bork har blivit ett tajt ekipage

Mattias och Sepp är kanske de som utvecklats mest

Min svägerska Eva med sin Welsh Springer imponerar

Thomas hanterar sin Bretonhane Texas på ett mycket klokt sätt

Bork och Tina under fikarasten

En närbild på vår dubbelchampion Tina, vorstehblicken är på plats

2010-05-07 Herrmiddag med kamrater från Lv 7

Vi är ett härligt gäng från Lv 7 som träffas någon gång per år. Nu är det ett tag sedan jag själv deltog så denna fredag-lördag i goda vänners lag med god mat o dryck, lite grabbiga lekar, underbart vårväder och spelande orrar i natten gjorde denna fest till ytterligare ett fint minne att ta med på kudden. Tack till alla fina kompisar och inte minst till vår nestor, Erik Holmström, som var kvällens överraskningsgäst.

Här har vi precis förättat prisutdelningig efter ett "tävlingsmoment". Som synes, bara glada vinnare, inga förlorare.

2010-05-06 En justerad Cippen

Chippen har olyckligtvis skadat en tå och går nu omkring med stort bandage. Chippens husse Roger mailade i går och kände sig lite orolig för att han eventuellt måste ställa in resan till Luleå och valpträffen. Ett återbesök hos veterinären är inbokat till på måndag så efter det får vi höra hur de tänker kring ett eventuellt deltagande.

Vi håller alla tummar för att Chippen blir helt återställd och givevits skulle vi bli jätteglada om de väljer att komma upp nästa helg, även om inte Chippen kan delta i alla planerade moment..

Mig är det synd om...

2010-05-04 Stormkullenträningen fortsatte ikväll

Så var det dags igen. I kväll var vi några som tränade tillsammans med en underbar inramning av en riktigt vacker vårkväll. Det märks att både hundar och hussar/mattar utvecklas kontinuerligt.

Så här "välordnat" såg det ut huvuddelen av träningspasset.

Thomas med Bretonhanen Texas, Birgitta med Bork och Tommy med Chilli

Thomas och Texas

Birgitta med Bork. Under kvällen växlade hon mellan Tina och Bork så att båda våra telningar fick sig en duvning.

Caroline och Benzon

Tommy och Chilli

2010-05-01 Stormkullenträning i stället för demonstration i riktigt HK-väder

Det finns inget dåligt väder i dessa sammanhang. Det är tvärtom väldigt viktigt att träna hundarna under alla betingelser. Vi måste lära hundarna att vi "jagar" oberoende av väder, för det gör vi väl :)

Clivia och Göran med Caxi kom ner från Gällivare redan på fredag så vi hann med en del "pep-talk" inför träningen. De övriga som slöt upp var Janne och Linda med Lillen och Thomas med sin Breton, Texas.

Det var väldigt trevligt att se Clivia och Caxi "in action". De har kommit en bra bit i de grundläggande övningarna så det ser bra ut inför fortsättningen.

Vi nötte på med olika varianter av kontakt/linförighet, inkallning och stopp/stanna övningar. Jag var särsklit imponerad över inkallningarna som fungerade ua oberoende av vilka störningar vi tog till.