2011-04-30 10:10

Våra hundar | April 2011

2011-04-30 Valparna "fyller" 2 veckor idag

Vi har tagit "ansiktsbilder" på valparna för att ni ska få möjlighet att se dem lite mer personligt. Bilderna blev inte bra men det har ni säkert överseende med.

D-D 1

D-D 2

D-D 3

D-D 4

D-D 5

D-D 6

D-D 7

D-D 8

D-D 9

D-D 10

D-D 11

2011-04-28 Valparna är vägda på dygn 12. Allt ser forfarande bra ut. Se D-kullens vikttabell och mina slutsatser så här långt via länken på förstasidan eller via D-kullen egen sida under Våra kullar.

Som sagt, allt ser bra ut. Tina är verkligen duktig med valparna. Det är som om hon har koll på att alla ska få äta, och så långt möljigt lika mycket. Hon håller rent och snyggt i lyan även om vi naturligtvis bäddar rent åtminstone var annan dag.

Nöjda valpar

Syskonkärlek

Valparna börja gråna nu

Och som sagt, de har öppnat ögonen och här är det D-D 8 som tycker att blixten bländar

2011-04-27 De första valparna har öppnat ögonen på Tinas 7-årsdag.

Tina fyller 7 år idag. Hon har firat födelsedagen i och i anslutning till lyan. Vi har dock uppmärksammat henne med lite speciell mat dagen till ära.

Tinas favoritplats när det är lugnt och tyst i lyan är under den säng som Birgitta och jag turas om att sova i alldeles utanför lyan. Här har hon uppsikt över valparna och full koll på ingången till lyan.

Här ligger gänget medan mor vakar över dem.

Här försökte jag få en bild på en valp med öppna ögon. Med lite fantasi kan man nog se det :)

2011-04-26 Valparna är vägda på 10 dygnet och alla har med råge fördubblat sin födelsevikt

Allt är fortfarande väl i lyan och Tina gör ett superjobb. Det känns så bra att hon äter och dricker i stort sett allt hon får för belastningen ökar nu. De närmaste 14 dagarna är det oerhört viktigt att hon har tillräckligt med mjölk åt hela kullen. Därefter introduceras valpfodret succesivt och därmed nedgår trycket på Tina.

Se valparnas viktutveckling via länken på startsidan eller via "Våra kullar/D-kullen".

Valparnas medelvikt är nu 968 gram. Den största väger 1072 g (D-D 11, + 268 %) och den minsta väger 821 g (D-D 7, + 228 %). D-D 7 har dock ökat procentuellt något mer än t e x D-D 3. C-kullens medelvikt dygn 10 var 989 g. Den största valpen i C-kullen vägde 1090 g och den minsta 775 g. D-kullen är således jämnare viktmässigt. B-kullens värden går åter att jämföra från nästa vägning, dygn 12.

2011-04-25 Stormkullens Caxige-Casper har gjort sitt första spår för säsongen - och det gick bra!

Gulliga Caxen och duktiga Clivia - vilket radarpar!

2011-04-24 Några senta anlända bilder av Bernt Hasselström, blivande valpköpare från D-kullen, efter en fin dag i Kirunafjällen.

Bernt Hasselström är en mycket erfaren hundkarl som haft Vorsteh genom åren. För närvarande har han en pointerhane som skött ripor på fjället under påsken.

En underbart fin bild på Sjaunjamyrens Willy i stramt stånd på en "spelglad" ripa.

Två, eller är det tre ripor som Willy har ståndat?

2011-04-24 Valparna är 8 dygn idag och nyvägda. Tina unnar sig allt längre promenader utanför lyan och Månz blev BIS vid Östras utställning idag - ingen dålig söndag :)

Viktökningen ser fortfarande bra ut. Nu är dock D-kullen något lättare än C-kullen vid motsvarande tidpunk, 826 g mot 853 g. B-kullen vägdes dygn 9 varför jämförelsen får anstå till de kommer i fas igen (dygn 12). Nu skiljer bara 5 g mellan den minsta i C- och D-kullen. Chicci-Carlito vägde 670 g dygn 8. D-D 8 väger 675 g idag.

Tina sköter sitt jobb kanonbra. Hon unnar sig dock lite längre promenader utan att hela tiden dra för att komma tillbaka till lyan.

Carl-Magnus och Månz har rönt ännu en stor framgång. Vid SVK Östras utställning idag blev Månz BIS (Best In Show) - grattis C-M och Månz!

Dags att höja fronten på valplådan?

Matte och Tina på en promenad i det underbara vårvädret.

Tina har löst en apportuppgift under promenaden.

Och så även Bork.

Åsså D-kullens pappa som blev BIS idag!

2011-04-23 Valparna är en vecka idag och allt känns kanon. Lite andra bilder på Stormkullare som variation. Några fräscha bilder på valparna på D-kullens egen sida.

Bork kämpar för att få lite uppmärksamhet i en tillvaro som nästan helt upptas av Tina och valparna.

Mirri (Colonel-Cemp) och Smilla skickar en påskhälsning från Vännäsfors.

Roul och Coppi (Copy-Caliber) tränar apportering utanför Arboga - mink går bra!

Och även trut.

Coppi is an exellent boy!

Och så Bäste-Bork igen :)

2011-04-22 Idag har vi vägt på dygn 6 och alla utvecklas bra.

Viktökningen ser fortsatt bra ut. Kullens medelvikt idag är 685 g vilket är en ökning med 112 g sedan dygn 4. Snittökningen sedan födseln är nu 279 gram. Den som nu har ökat mest är tiken D-D 4. Hon har ökat med 345 g och den som ökat minst är hanen D-D 7. Han har ökat med 211 g. Medelvikten vid motsvarande dygn var för B-kullen (9 valpar) 806 g och för C-kullen (11 valpar) 671 g. D-kullen ligger alltså fortsatt mellan B- och C-kullen viktmässigt. Vi ser med tillförsikt fram emot nästa vägning dygn 8. På D-kullens egen sida under "våra kullar" kan ni följa viktutvecklingen löpande.

Det händer nu att Tina matar sittande för att ge bättre plats för valparna.

Somnat på maten :)

Försöker med denna bild visa valparans svansar som står rätt ut och vibrerar när mjölken rinner till. Ljudet från dem när de bara står och sväljer den tillrinnande mjölken är ljuv musik för uppfödaren :)

2011-04-21 Renbäddat och nya valpbilder - börjar ni bli less? En bild på Chlli och hennes nya syskon Coccos oxå.

Kan inte låta bli att fortsätta att presentera bilder från valplyan. Renbäddat och mysigt!

Matlagen är nöjda och Tina har unnat sig att lämna lyan för ett ögonblick.

En närbild på matlag 1

Och på matlag 2

En bild tagen lite senare - så gulligt!

Det är en ynnest att får vara nära dem.

Åsså en bild från Pia och Tommy - Chilli har fått en brorsa, "Coccos-Malte"

2011-04-20 Ikväll har vi vägt valparna (dygn 4)

Viktökningen ser bra ut. Kullens medelvikt idag är 573 gram vilket ger en snittökning sedan födseln om 166 gram. Den som ökat mest, D-D 3, har ökat med 207 g och den som ökat minst, D-D 4, har ökat med 145 g. Medelvikten vid motsvarande dygn var för B-kullen (9 valpar) 656 g och för C-kullen (11 valpar) 555 g. Vi ser med tillförsikt fram emot nästa vägning dygn 6.

En bild från lyan idag. Tina har hittills inte varit "fri" från valparna många minuter. Idag har det vid några tillfällen sett ut så här. Det måste vara skönt för henne att kunna vila "i fred" någon stund per dygn. Det tyder också på att valparna är nöjda. Tina har faktiskt också spontant lämnat lyan och kommit till mig för att kela lite. Så snart en valp gett ifrån sig ett ljud har hon dock snabbt återtagit sin plats i lyan.

2011-04-19 Åtta nya bilder från lyan. Allt känns SÅ bra!

Idag har Tina varit själv med valparna 2 timmar på för- och eftermiddagen. Det var helt lugnt och tyst när jag kom hem vid båda tillfällena. Tina äter och dricker jättebra och hon är redan piggare. Hon kan t o m utan större protester följa med ut, åtminstone några minuter :)

Ett nöjt gäng vilar ut.

Passade på att ta en bild utan att Tina är med när hon gick för att dricka.

Jag matar henne ibland i lyan om hon ligger och diar när det är dagsför en måltid. Hon äter 6 ggr/dygn och får 50 % mer än normalt. När valparna är två veckor ska hon helst äta 100 % mer än vanligt.

En gullig liten klunga i lyan.

En morot som mellanmål går också ner.

En av elva gullisar.

2011-04-18 Husse har varit hemma idag med Tina och valparna för att se att allt fungerar, och det gör det.

Det är inte många minuter per dygn som Tina befinner sig utanför valplådan. Hon äter och dricker väldigt bra vilket känns jätteviktigt för att hon ska klara sin egen hälsa och mjölkproduktionen. För en stund sedan lyckades jag dock få med mig Tina på en liten promenad, så pass att Birgitta hann bädda rent och väga D-D 8 som hade lägst födelsevikt. Han har ökat sin vikt från 360 till 397 g! Vi väger alla igen på dygn 4. Vi gör så för att följa intervallet som vi vägde både B och C-kullen för att få bästa möjliga jämförelse.

Efter promenaden duschade vi av Tina på undersidan och i "baken". Nu ligger hon på en ren pilébädd i lyan med sina små.

Är de inte gulliga, så säg?

2011-04-17 Allt väl. Lite bilder på valparna mm

Så skönt att konstatera att allt är väl efter dygn 1. Samtliga valpar har ökat i vikt. Det är extra roligt att konstatera att D-kullen är den jämnaste kull som Tina fött. Medelvikten vid födseln var 405 g, för B-kullen 425 g (9 valpar) och för C-kullen 408 g. Tina mår bra. Hon äter allt hon får, men det går bara att få ut henne för rastning med "milt tvång". Tina hade lite förhöjd temp efter valpningen. Vi har varit till veterinären och följt upp detta. Idag är tempen normal och diagnosen är att hon belastats hårt av förlossningen och möjligen kan det finnas någon rest från en efterbörd som spökat. Vi passade på att ta prover på allt annat tänkbart och dessa visade på bra värden.

Tina har varit ute en snabbis och gjort sina behov och trots att hon har bråttom tillbaka till valparna kan hon inte låta bli att "hugga" i sig maten som vi ställt fram.

Valparna äter i skift. De som är nöjda har lämnat plats för "omgång 2" och några har somnat på maten.

Ibland är det trångt om utrymmet och då gäller det att vara påhittig, om det behövs får man väl lägga sig ovanpå ett syskon :)

Alla är nöjda och belåtna och Tina "vakar" över lyan.

Det gäller att inte försumma Bork under denna hektiska tid. Husse har varit ute ca 1 tim och gått stavgång med Bork. och passat på att göra några övningar i stadga och apportering. Matte har hållit koll på lyan under tiden.

Julen varar intill Påska heter det, men nu är vi less på vinter och snö, ljungen har bytts ut mot solgula påsklliljor

Åsså (äntligen) en bild på var och en:

D-D 1, en tik, födelsevikt 410 g

D-D 2, en hane, födelsevikt 385 g

D-D 3, en hane, födelsevikt 440 g

D-D 4, en tik, födelsevikt 410 g

D-D 5, en tik, födelsevikt 430 g

D-D 6, en hane, födelsevikt 420 g

D-D 7, en hane, födelsevikt 365 g

D-D 8, en hane, födelsevikt 360 g

D-D 9, en tik, födelsevikt 415 g

D-D 10, en hane, födelsevikt 425 g

D-D 11, en hane, födelsevikt 400 g

2011-04-16 Det blev som vi kände på oss, 11 valpar nu (4 t + 7 h). Nu hoppas vi verkligen att det är över.

Tina har gjort det kanonbra - igen! Hon är sliten men har med milt tvång varit ute på en snabbrastning. Hon har också fått i sig lite mat. Nu sova några timmar!

2011-04-16 Nio valpar födda (5 h + 4 t), hittills är kanske bäst att tillägga

Strax efter midnatt föddes den första. Den nioende är född 0430, men som sagt vi tror att det kommer någon till. Allt har gått bra och Tina har gjort ett bra jobb, så som hon brukar. Återkommer under dagen.

 

2011-04-15 Det är nära nu

Redan i morse hade Tinas temp gått ner den beryktade graden. Ännu i kväll, klockan 2115, har tempen inte gått upp. Tina ässchar (hur det nu stavas?) och bäddar. Jag har förberett mig för en natt vid lyan.

"Kampen" har börjat

Och jag är förberedd på en natt vid lyan.

2011-04-13 Bork är hemma igen efter en parningsturné och allt är väl med Tina!

Barbro och Ulf återlämnade Bork ikväll efter att han varit och "uppvaktat" Nilssons Ena under några dagar. Tre parningar under sex dagar borgar väl för att det ska bli valpar?! Bork fann sig snabbt tillrätta här hemma och la beslag på Tinas lya omgående, välbäddad som den är. Allt är väl med Tina. Hon äter jättebra. Tempen är fortfarande stabil vilket tyder på att det inte är dags riktigt ännu.

Burre har intagit lyan :)

Våran "gullburre"!

2011-04-10 Tina har börjat "boa in sig" i valplådan

Nu är valplådan på plats. Tina förstod direkt att det är hennes lya. Ikväll ska vi montera valphagen i vilken lådan ska placeras och göra den riktiga bäddningen klar. Vi har också varit och hälsat på Bork under hans kärlekssemester utanför Boden. Första parningen genomfördes igår

Som sagt, Tina fann sig direkt.

2011-04-09 En tidig önskan om Glad Påsk från Tina och Bork

Förberedelserna inför nedkomsten nästa helg fortsätter. Idag har valplådan byggts. I morgon ska den bäddas och göras helt klar. Allt är väl med Tina. Barbro och Ulf har alldeles nyss hämtat Bork. Han ska på kärlekssemester med Ena.

Glad Påsk!

2011-04-07 Nu är det bara 10 dagar kvar och Tina mår bra

Allt är väl. Tina forsätter att "växa" men hon är förvånansvärt pigg och alert och faktiskt lätt på steget fortfarande.

Våran fina Tina

2011-04-03 Stormkullenträning

Några tappra ställde upp på dagens träning. Nu har vi bytt miljö och tränade på gamla Lv 7-området i Luleå.

Carro, en blivande valpköpare, kollar hur Tina mår

Partik och Max missar inga träningstillfällen.

Tina fick vara med på flertalet övningar. Hon är gode tjock nu. Bork håller koll på morsan.

Nimrod, Johan och Carro.

Nimrod apporterar

Så även Tina

Bork är koncentrerad på nästa uppgift.

Hemma igen

Johan och Carro kom förbi och fikade. Bork tar alla chanser att mysa och Tina vill kramas.

Miikke och Jonas kom förbi och då passade Bork på att mysa med dem.

2011-04-02 Mirri spårar tjäder

Vaughan har skickat en rapport om läget för Mirri (Stormkullens Colonel-Cemp). Mirri har haft det lite tufft under tiden som "storasyster" Smilla löpt men det värsta har lagt sig nu. Ett glädjeämne i vardagen är att försöka få koll på tjädrarna som finns på Vaughans jaktmarker i närheten av deras boende utanför Vännäs.

Mirri i tjäderlöpan

Bra jobbat, eller hur husse.