2014-10-08 20:30

Våra hundar | September 2014

2014-09-27--28 Junkkari

Junkkari är en unghundsmönstring för alla kontinentala stående fågelhundraser i Finland. Varje år samlas mellan 3-400 unghundar strax utanför Lapua, ca 80 km Ö om Wasa. Mönstringen består av fältarbete, vattenarbete och en "exteriörbeskrivning".

Jag och Ylva anlände på torsdag em till den stuga strax utanför Lapua som Kimmo, Ylvas uppfödare, hade hyrt. Ytterligare två bröder till Ylva anslöt under kvällen. På fredag åkte vi ut för att få se hur hundarna skulle hantera det nya underlaget, fält-fält om ni förstår vad jag menar :). Ylva klarade sig hyfsat på de stora och relativt öppna fält som vi tränade på. Hennes bröder var nog mer van med underlaget och jobbade riktigt bra.

På lördag var det så dags för fältprovet. Vårt parti gick på fält omgivna av diken, några var ca 2 m breda och 2 m djupa med rikligt växtlighet. I dessa var det gott om fasaner som var svåra att få upp på vingar. Ylva är en försiktig dam och hade uppenbara problem med de löpande fasanerna. Hon lyckades få en godkänd fågeltagning och stannade på ett 3.e-pris. En av bröderna fick ett förstapris och gick vidare till finalen som avgjordes kommande måndag. Den andra brodern fick inte till någon godkänd situation.

På söndag var det dags för mönstring/utställning. Susanna, Kimmos fru, visade Ylva på ett föredömligt sätt. Faktiskt så bra att Ylva utsågs till bästa strävhårstik i riktigt hård konkurrens! Extra skoj var att Ylvas båda bröder placerade sig som tvåa och trea i hanhundsklassen :). En kanonhelg för oss alla inblandade men naturligtvis särskilt för uppfödarna Kimmo och Sussu med kennel Usvasuon!

Efter en lite jobbig bilfärd om ca 60 mil var jag åter i Luleå sent på söndagskvällen.Stort tack till Kimmo och Sussu för en underbar helg med en gästfrihet och ett omhändertagande av sällan skådat slag!

Kimmo med Valteri i bärstolen ska resa med Ylva under träningen på fredag.

Sussu med Ylva i ringen

En riktigt snygg hane som slog Ylva om BIR

2014-09-14

Summerar två underbara jaktveckor med goda vänner. Roul & Carita kom till premiären och stannade till den 6/9.Stein-Ole Hagen var med under några dagar v.36. På söndag den 7/9 anlände Patrik & Cicci och de stannade till den 14/9.

Jakten har gått kanonbra. Hundarna har fungerat i huvudsak bra. Diddi har varit ojämn och haft lite konstigheter för sig. Vissa dagar har hon gått för en 9-10 på fält men emellanåt har hon sökt sämre och även petat fåglar?! Hon har varit skendräktig och haft lite problem med tassarna vilket kan vara förklaringen. Bork har varit som han brukar, d v s gått stort/för stort men han hittar alltid fåglar. Ylva är det stora glädjeämnet. Hon söker med ett bra format och tillräcklig fart. Hon hittar mycket fågel och sköter sig bättre än man kan begära av en unghund. Lillen och hans dotter Fione, som Steinole har, är väldigt lika både jaktligt och fysiskt. Lillen fixade dessutom sin första ett i EKL vid det SP som vi genomförde den 13/9! Astor och Lila strular fortfarande för ofta i fågelsituationer. Ibland bra och andra gånger "tokigt". Även Djärv deltog vid det särskilda provet. Både han och Diddi gick för ojämt och de kom heller inte för fågel. Vi höll till i provområdet N om vägen p g a att samerna samlade renar i hagen på S sidan. Jag hade "rekat" på S sidan och haft gott om fågel, så det var trist att vi inte kunder hålla till där. På N sidan var det dock som vanligt nästan fågeltomt. en kull fjällripor och en dalripa var allt vi fann under hela dagen.

En av de dagar som Steinole var med flög vi ut och hade en bra dag på fjället

Steinole hade en pointerhane som var riktigt bra

Steionole med Fione (liggande) och Blixen. Jag med Ylva, Bork och Diddi.

Mina fina hundar

Steinole och Conny rastar

Patrik, Ylva och Diddi

Patrik döpte Ylva till "Killerqueen"

Cicci och jag har fällt för Ylva. Det var faktiskt den första ripan som Cicci fällt. Senare kom det även en doublé :)

Jag måste tillstå att jag gillar henne skarpt :)

Från rekognoseringen inför provet på lördag. Verkligen synd att vi inte kunde vara där :(

Även Diddi hade flera fågeltagningar

De första dagarna ägnades, utöver jakt, åt att få husvagnen på plats. Här har vi, efter en del möda, monterat "glidern".

Äntligen på plats

Under en vilodag fixade Patrik en altan framför förgården - snyggt och praktiskt :)