2015-11-19 19:58

Våra hundar | November 2015

2015-11-19Till minne av vår älskade SE UCH SE JCH Tina som nu jagar i de sälla jaktmarkerna

Tina fick en cancerdiagnos i maj 2015. Det var en juvertumör med ett öppet sår som det till och från blödde ur. Veterinären ansåg att det inte var läge att operera på grund av Tinas höga ålder och att den tumörsorten normalt bildar metastaser på lungorna efter cirka sex månader. Tina har varit rimligt pigg till för en dryg vecka sedan då jag såg på henne att hon försämrades i rask takt . Jag har varit i Sveg de senaste dagarna och Birgitta har berättat för mig att Tina raskt blivit sämre under de dagar som jag varit borta. När jag kom hem igår kväll förstod jag vad hon menade. Natten till idag har Tina inte sovit. Hon har suttit i bädden nedanför vår säng och bara tittat på oss. Det hände att hon somande till och ramlade omkull. Vid två tillfällen gnällde hon lite och jag gick och släppte ut henne. Hon gjorde inget utan stod i mörkret ute på tomten en stund och ville snart in igen. Birgitta hade pratat med veterinären innan jag kom hem och vi kom via teIefon överens om att beställa tid för att avsluta hennes lidande. Kiockan tolv idag var det dags. Det var som om Tina insett vad som väntade. Hon var helt lugn och allt genomfördes på ett värdigt och lugnt sätt. Det var en oerhörd smärta att se henne somna in - tack Tina för allt som du gett oss, du är för evigt ljust bevarad i vårt minne!

Tina föddes 2004-04-27. Hon var jaktmogen vid cirka ett års ålder och fick 1 UKL vid jaktprov i Gällivare/Dundret 2005-09-25. Under 2006 fick hon ett andra- och ett tredjepris på jaktprov. Vid tre utställningar under 2006 och 2007 har hon tagit tre raka CK/CERT. Under 2007 statades hon vid ett fjällprov i Kiruna/Pirtti och fick 1 ÖKL med 8 på fält och var därmed i elitklass och dessutom SE UCH. Under 2008 startades hon två gånger i elitklass med ett förstapris vid båda tillfällena och därmed var Tina även SE JCH.

Tina har fött 31 valpar i tre kullar (2007, 2009, 2011). Tretton av avkommorna är jaktprovsmeriterade med fyra SE JCH på topp. 23 avkommor har deltagit vid utställningar. Sex av dem är SE UCH och en dessutom INT UCH. Av de övriga utställda har ytterligare 15 individer fått 1/Exellent eller högre. 28 avkommor är höftledsröntgade varav 22 med A, 5 med B och 1 med C. Tina tilldelades 2013-07-25 SKK Bruksavelspris.

Jag har alltid tyckt om denna bild på Tina. Den visar för mig den attityd och den blick som hon hade.

Denna bild och den som följer nedan är tagna i samma sekvens och visar Tinas styrka vid jakt. Ståndfast och mycket djärv i resningen....

.. hela hon är i luften vid avancen. Till saken hör att det fälldes två ripor i situationen av min kamrat Göran Gahm. Tina var komplett lugn och apporterade u a. Dessa två bilder som är tagna under hennes glans dagar kommer jag alltid att bära med mig.

Tina hade förmågan att, åtminstone då och då, till och med få fast gammeltupparna

En av hennes sista jakter. Vi har denna sekvens på film också. Jag skjuter en doublé för henne i början av november 2014.

Tina har aldrig i vuxen ålder gått ur en utställningsring med mindre än 1/E, CK/CERT/BIR/BIM. Bilden är från Tinas sista indivduella utställning i januari 2011. Hon slog Bork om BIR och blev sedan BIS.

2015-11-02

Idag kom Ylvas diplom från SKK.

Svart på vitt nu :)

Skrytvägggen växer. Hoppas på åtminstone ett till, för balansens skull :)

2015-11-01

Ännu en fin dag med hundarna på Hertsön