2015-10-28 3:26

Våra hundar | Oktober 2015

2015-10-31

Sussu med sin familj har varit i Luleå under helgen och förärade oss med ett besök. Sussu & Ylva har en speciell relation :)

Sussu & Ylva

2015-10-28

Jag har varit uppe några dagar i veckan (v 44). Snön har legat drygt ett dygn så min förhoppning var att riporna skulle vara tryggare än förra veckan. Nu var dem inte riktigt det men vi fick i alla fall se en del ripa och några kom vi åt också :)

Riporna var svåra men några i säcken blev det

Underbar miljö att vara ute i

Oerhört fin dag. Ca - 10 grader och lite vind som ändå kylde på.

Janne & Lillen. Lillen jobbade som vanligt kanonbra och fick oftast håll på de svårbemästrade riporna.

Jag & Bork. Ylva ute på sök.

Min inspirerande "skrivarplats"

2015-10-22 Fin höstdag

Skön promenad och lite hundträning

Alla beredda på jobb

Tränar "ut-kommandot" med Ylva

Jobbet är gjort

Gammel-Tina in action

2015-10-22

Har varit upp till Sandviken några dagar tillsammans med Conny och Astor. Vi hade kanonfint väder men fjällen låg bara och riporna var vita så vi kom aldrig till skott. Skoj att se Astor (Stormkullens Duke-Dundee) in action. Han springer bra med hög fart, god reviering och utmärkt följsamhet.

Jag med hundarna

Conny med Astor, Ylva och Bork

2015-10-14

Nedan följer ett reportage från vår resa till Skåne den 30/9--13/10. Bilderna ligger i tidsordning med de senaste bilderna högst upp.

Birgitta och jag åkte från Luleå den 30/9. Målet var att senast på kvällen den 2/10 anlända till ett område ca 10 km N om Trelleborg där vi tillsammans med Anders Landin och några övriga inbjudna skulle jaga på marker som Sten Christoffersson ställt till förfogande. Det kändes lite speciellt att träffa Sten Christoffersson IRL. Han är en av de hundmänniskor/författare som jag läst noggrannt när jag inledde min resa med jakthundar. Vi hade bra dagar hos Sten med härliga människor, duktiga hundar och bra träning för f f a Ylva men även Bork fick avlasta emellanåt. På söndag kväll omgrupperade vi och tog in på Sjöbo camping där vi sedan bodde kvar under hela vistelsen.

Måndag den 5/10 blev en skön vilodag då jag bland annat försökte skriva lite på "min livsberättelse".

På tisdag den 6/10 åkte vi till ett område NO om Helsingborg där min vän Victor Paulsson tillsammans med sin far Mikael tog hand om oss med "helpension". Fin träning för Ylva på fina marker där Victor verkligen ansträngde sig för att göra det bästa möjliga för oss. Att sedan Mikael bjöd på fältlunch bestående av gulaschsoppa, färskt bröd med olivkräm på och en lättöl gjorde dagen till ett fint minne för mig och Birgitta, ja för Ylva också :).

Under onsdag den 7/10 till fredag den 9/10 tränade vi på Patrik & Ciccis marker i trakten av Tomelilla. Som vanligt blev vi oerhört väl omhändertagna med bra träning, middag med musik och trevligt umgänge. Extra skoj var att Jonas Seger anslöt den 8/10 och var med på vår träning under två dagar. Jonas skulle döma Skåneprovet under den kommande helgen och kom ner några dagar i förväg för att "läsa in sig på underlaget". Jonas var behjälplig under träningsdagarna och hans fällning av en fasantupp för Ylva på fredag em var det avgörande skälet till att jag beslutade att starta på provet på lördag. Ylva skötte situationen glimmrande, enligt mitt sätt att se det. Hon stod, reste och kunde stoppas tack vare ett rejält dike:). Tuppen föll på andra sidan diket. Vi tog oss inte över så det vara bara att låta henne apportera. Under apportsöket stötte hon först en hare som hon gick 20-30 m efter. På väg mot apporten igen stötte hon ytterligare en hare som hon dock bara tittade efter. När hon var väldigt nära apporten gick en fasanhöna upp som hon direkt respekterade. Hon fann apporten, gick ner i diket och var tvungen att simma ca 20 m längs diket innan hon fann ett ställe där hon kunde ta sig upp och leverande den blöta tuppen i min hand.

Samlingen inför provet på lördag morgon var sällsynt trevlig. Birgitta och jag har varit med så pass länge nu att vi känner många människor, t o m i skåne, som man träffar vid ett jaktprov. Vårt provområde låg i trakten av Bollerup. Ylvas första släpp gick på stubb. Hon sprang bra men fann ingen fågel. Domaren, Patrik Sjöström, gav henne fin kritik efter släppet. Hennes andra släpp inleddes bland betor men övergick rätt snart i stubb. Här gick hon oerhört bra. Hon tog stubben från kant till kant och höll 30-50 m i djup mellan slagen. Patrik öste lovord över henne efter släppet.

Efter lunchuppehållet var det snart Ylvas tur igen. Sökområdet bestod av betor till vänster och raps till höger. Mellan områdena fanns en remiss med buskar och ogräs. Till höger om rapsen fanns ytterigare en remiss med buskar och ogräs. Ylva gjorde ett slag i betorna och skar sedan över rapsen mot buskarna till höger. Hon blev borta bland buskarna så jag fick dit för att kolla och finner henne i stånd. Anmäler, och Patrik och skytten ansluter. Jag reser, Ylva lossar direkt och gör en anpassad avancé, tar nytt stånd, reser direkt och får upp en kull rapphöns. Hönsen flyger ut åt höger vilket underlättar stoppet. Skott i luften, ca 10-20 m "eftergång" men en bra situation som natuligtvis är godkänd. Ylva fortsätter bra intill hon har sina dryga 60 min släpptid. Domaren berättar att han anser att Ylva går för ett högt förstapris men ger mig möjlighet att avsluta provet eftersom Ylva har den släpptid som krävs. Jag inser att hon kommer att få F 7 och väljer att avsluta. Bara att hoppas att kastapporten ska gå bra så får hon 1 ÖKL och blir därmed SE UCH FI UCH. Hon få 10 p på apporten och därmed är saken "biff, F 7 A 10, V 10 S 10 ger tot 170 p och 1 ÖKL!!!!. Vid prisutdelningen får Ylva oerhört fin kritik och blir provets bästa hund :).

Vi hade anmält för provstart även på söndagen men valde att avstå och påbörja vår långa resa norrut istället. Första stopp blev Arboga och Herrfallets camping. Så himla skoj att Roul & Carita kom och hälsade på i husvagnen under kvällen :).

På måndag for vi förbi Eva Cederbland, Mälarens kennel. Dels för att vi har "Mälarblod" i våra hundar, dels för att vi genom åren försökt få till ett möte med Eva utan att lyckas. Riktigt skoj att få träffa henne och visa våra hundar. Det var naturligtvis Tina som Eva var mest intresserad av eftersom Tinas pappa är/var Mälarens RQ Douglas.

Sista övernattningen blev i Umeå. Vid 14-tiden den 13/10 anlände vi till Bancovägen igen efter en underbar resa till "södern". Stolta och glada över det vi varit med om och åstakommit med Usvasuon Ylva, Stormkullens Bäste-Borks och Stebas Noras (Terttus) dotter :)

Bork & Ylva sover nära varandra vid sista övernattningen i Umeå

Eva Cederbland med Tina

Roul & Carita hälsar på i husvagen på Herrfallet

Poserar stolt med priserna som Ylva fått

Här är kastapporten klar och förstapriset bärgat- ser lite nöjd ut tror jag :)

Har kopierat kritiken från Ylvas prov - "Söker i hög fart, stor vidd. Mycket bra reviering och följsamhet. Stånd vid häck, utmärkt löpavancé. Lugn i flog och skott. Kastapport u a".

Summa F 7 A 10, S 10 V 10 = 170 p.

Ylva fick 4 (bästa möjliga) på alla egenskaper - fart, vidd, reviering och följsamhet.

Snacka om stubb i Skåne

Ylva kopplar av bland betorna medan andra hundar är ute på sök

Exempel på betfält

Domaren Patrik Sjöström

Är vi laddade :)

Ylva ute bland betorna

Samling på lördag morgon

Stånd i stubb under träningsdagarna

Stånd i gräsmark under träning

Musik & mat hos Patrik & Cicci

Stånd i betor under träning

Gulaschsoppa fixad av Mikael och Victor

Gör ett tappert försök att skriva lite under en vilodag

Så himla skoj att träffa min kurschef, Göran Cederberg, och hans sambo som bor utanför Ystad

Kändes som om det var igår men det har gått nästan 25 år sedan MHS HSK 2 A där Göran var kurschef (89-91)

En fasantupp fälld för Ylva

Träning hos Sten Christoffersson

1

Landinarnas Rasmus, från Bork & Janas andra kull. En mycket lovande unghund!!!

3

Middag i trevligt sällskap

2

På väg in till middag på ett gästgiveri

Träning i betor hos Sten Christoffersson

Husagnscampen på Sten C,s marker

2015-10-01

Bilden nedan är nog från min jakt med Erik Plenk i slutet av september men har lagt den här för att jag hitade den när jag uppdaterade skåneresan under oktober månad :)

Fin bild som Erik tagit. Vackra höstfärger och Bork med en ripa som jag skjutit för Ylva.