2017-09-05 19:08

Våra hundar Augusti 2017

2017-08-25--31 Första ripjakten för säsongen

Så blev det äntligen dags för årets ripjaktspremiär. Det var med blandade känslor jag såg fram emot den. Inventeringarna visade ju på en rktigt dålig föryngring.

Roul och Carita kom upp till Sandviken redan på kvällen den 23 augusti. Mina vänner från Skåne - Erland, Mikael och Krister kom upp under eftermiddagen den 24. Min kusin Mats kom upp på kvällen den 25.

De första dagarna (25 + 26) blåste och regnade det varför vi avstod jakt den 25 men tog oss ut i skogslandet den 26. Vi gick i området nedanför lågfjället Barga. Området består av oerhört vacker natur men det blev också den enda behållningen denna dag.

På söndag den 27 flög vi ut på fjället. Det blev en dag med bra väder och vi fann fler ripor än jag hade förväntat. I några kullar var kycklingarna väl så små varför vi lämnade dem men några skjutbara situationer fick vi i alla fall. Mats var i sitt esse och sköt ett flertal ripor. Under måndagen målade Mats kring förnstren i förgården varefter han återvände till Luleå och arbetet.

På söndag kväll kom Janne Nilsson upp med Lillen och Biffen. Vi flög ut två dagar och hade bra jakt med hänsyn till förutsättningarna. Mina skånska vänner flög också ut vid två tillfällen och hade väl en ok jakt. I mitten av veckan for de vidare till en kompis som lovat dem en fin skogsjakt.

Mats njuter under en rast i de fina skogaran under Barga

Så även Roul och Coppi

Landat på fjället den 27

Coppi, drygt nio år nu, håller stilen

Här hade Coppi en riktigt fin kull

Ylva söker bra, finner ofta fågel men sen strular det med resningen och det blir för ofta knall/fallapporter :(

Så här långt är allt bra :)

Lite viltsnål kan hon också vara

Men hon är i alla fall min princessa

Vi hade i huvudsak fint jaktväder under veckan

Totalt tre flygturer blev det

Naturupplevelsen är en stor del av helheten på fjället

Det var skoj att se Sansas Biffen ta tydliga steg åt rätt håll under de dagar vi jagade tillsammans. Biffen kan bli en "ny Lillen" :)

Roul fixade käket som vanligt

Finaste Ylva

Som sagt, fåglar finner hon...

... allt som oftast, även ett dåligt fågelår :)

Mina fina skånska vänner Erland, Mikael och Krister....

.. bjöd på en utsökt middag en av kvällarna, Biff alá Lindström, mums och stort tack!

2017-08-16--19 Valpträff med E-kullen

Tanken var att den sista valpträffen med E-kullen skulle bli en samling för fältträning på fjället inför stundande jakt. Av olika anledningar blev det till slut endast Conny med Elva som följde med mig och mina hundar.

Vi anlände till Sandviken sent på onsdag kväll den 16. På torsdag morgon begav vi oss ut på den mödosamma vandringen till baksidan av Bäno. Vi inledde träningen längs myrarna nere i dalen. De första fåglarna fann vi dock först sedan vi tagit höjd. Elva sökte helt ok men hon har inte riktigt "tänt till". Ylva fann en del fåglar vilka Elva kunde profitera på. Innan dagen var slut hade vi funnit en kull och några singelfåglar. Elva hade två självständiga fågeltagningar vilket kändes bra. Hennes resa mot att bli en jakthund har påbörjats. När vi var åter vid bilen hade stegräknaren summerat till drygt 30 000 steg :).

På fredag gick vi upp på framsidan av Bäno. Gårdagens ansträngning kändes i kroppen på vägen upp. Vi gick den vanliga svängen. Även denna dag fann Ylva några fåglar som Elva kunde tränas vidare på. Skoj att se Elva utvecklas. Hon kommer att bli en fungerande jaktkompis till Conny :). När vi var åter vid bilen kändes det i hela kroppen. Stegräknaren summerade till ca 20 000 steg :)

Sammanfattningsvis fick vi två rejäla dagar på fjället. Vi skulle ha gått ut även på lördag men mina knän satte stopp för mig och Conny avstod då att gå upp själv. Vädret var helt ok. Det var enormt mycket mygg f f a i dalen på baksidan av Bäno. Ylva jobbar bra och hittar fåglar. Hon är fortsatt trög i resningen. Elva fick visa sin talang och klarade självständigt några fågeltagningar. Det är dåligt med ripa på fjället, helt i linje med erfarenheterna från gjorda inventeringar.

E-kullen har gjort bra ifrån sig under sommarens eftersöksprov. Elva, Elsa, Eira, Eliza och Maija har samtliga nått toppresultat. Det ska verkligen bli spännande att följa deras utveckling under hösten.

Så här hanterade vi situationera inledningsvis

Här blev Conny lite ivrig och släppte på Elva då Ylva hade fåglar men det slutade väl även det

Här har Elva sin egna första fågeltagning

Preciseringen är klar

En nöjd husse efter dag 1

Ylva springer bra och är verkligen en god fågelfinnare

Conny & Elva blir ett bra team! Lite sliten ser han dock ut:)

Rast under den andra dagen. Lite sliten var även jag :)