2017-10-24 18:35

Våra hundar Oktober 2017

2017-10-22 En jakthelg med Mats Thiger i Tornedalen

Mats och jag jagade i Pello/Neistenkangas i mitten av september. Det fanns bra med fågel på marken varför vi beslutade att åka upp ytterligare en helg denna höst vilket vi gjorde den gågna helgen. Det är alltid trevligt men också lite nostalgiskt att komma till Tornedalen. Jag har så många minnen både från barndomen och vuxenlivet kopplat till bygden. Mats mor, Viola, tar hand om oss på ett fantastiskt sätt. Det är verkligen helpension som hon står för :).

Natten till lördag var det - 7 grader. Det hade kommit lite fjunsnö men det var oerhört skarpt i markerna. Dagen bjöd på ett sagolikt vackert höstväder. Som befarat var det svårt att komma åt fåglarna. Vi var i kontakt med tjäder, orre, ripa och järpe. Endast riporna gav oss skottillfällen och en följde med hem.

På söndag var det - 5 grader och lite mjukare i markerna men det var fortsatt svårt att komma till skott. Att det är gott om fågel såg vi när vi avslutat jakten. Det satt bl a fyra unga tjädertuppar på vägen.

Min fina kamrat och kusin, Mats Thiger

Ylva sökte helt okay under helgen men hon hade svårt att få grepp om fåglarna. Hon sprang ca 5 h under lördagen och ca 4 h under söndagen. Inga problem med tassarna i det skarpa föret vilket var skönt att konstatera.

2017-09-22--10-07 Årets turné till södern

De senaste åren har vi, varannat år, gjort en höstturné till södern för att träffa goda vänner, träna hundar och jaga. Årets turné blev kanon på alla sätt trots att vi inte startade på några prov.

Första stopp blev i Lycksele där vi campade på Ansia. Målet var ett besök hos Ella (Bizzys matte från B-kullen) i Tallträsk för att få Ylva trimmad och för att se hur det går med hennes getfarm. Allt gick väl och vi köpte med oss lite produkter för att ge till dem vi skulle häls på under resan.

Den andra övernattningen blev i Hudiksvall. Dag tre anlände vi till våra fina vänner, Roul och Carita (Coppys husse och matte från C-kullen) i Arboga. Som vanligt blev det ett trevligt besök. Jag hade fått välja maträtt till middagen och det blev som vanligt Rouls goda "svamppasta", och den är god kan jag lova :).

Därefter bar det av till Slätterna Hagen utanför Trollhättan, till Anders och Christine Landin, dit vi anlände på eftermiddagen den 25/9. Tyvärr råkade vi radera bilderna vi tog både hos Landins och i Arboga innan de säkerhetskopierats till "molnet":-(

Anders och Christine ställde som vanligt upp på ett fantastiskt sätt. Mitt mål var att med stöd av Anders försöka finna någon nyckel för att låsa upp Ylvas tröga avance. När vi åkte vidare på ondsag den 27/9 hade jag en idé om hur jag skall jobba vidare. Att vi var mätta och belåtna i övrigt förstår alla som varit hos Landins :).

Den 27/9 på kvällen anlände vi till campingen i Hälsingborg. Våra vänner Carina och Mikael Paulsson hälsade på i husvagnen under kvällen. Dagen efter guidade Carina oss på deras marker utanför Ö Ljungby där vi fick chans att jobba med Ylvas avance på rapphöns. På eftermiddagen fortsatte vi mot Åhus dit vi anlände vid 15-tiden.

Min gode vän och fd kollega från Försvarsmakten, Jan-Erik Jansson, har jag inte träffat på många, många år. Vi fick kontakt igen i våras då Janke, som han kallas, hörde av sig för att han ville köpa min bok. På den vägen blev det att vi pratade om att träffas när tillfälle gavs, och nu var det dags. Det var underbart att träffa Janke och Gunilla, som hans fru heter, med god mat och trevligt umänge. Hoppas på ett snart återseende!

Den 28/9 tog vi in på campingen i Sjöbo, en favoritcamping sedan tidigare turnéer. De kommande dagarna tog våra fina vänner, Patric och Cicci Sjöström (Lilas husse och matte från D-kullen), hand om oss. Det blev fina dagar på de skånska fälten i trakten av Tomelilla och bra träning för både Ylva och Bork. Innan vi vände norrut hann vi med ett kärt besök hos min kurschef från MHS HSK 2 A 89/91, Göran Cederberg och hans fru Sonja. Så himla trevligt! Håller på att bli en tradition vid våra turnéer :)

På vägen upp mot Härjedalen passade vi på att besöka min kusin Ann-Sofie och hennes man Lars i Bankeryd, strax norr om Jönköping vid Vätterns V strand. Extra skoj var att moster Lilly och kusinen Birgitta "råkade" vara hos Fia samtidigt. God mat och en trevlig kväll blev det verkligen!

Under den fortsatta resan mot Härjedalen passade vi på att göra ett stopp vid egendomen Stora Ek, ca 15 km Ö om Mariestad. Jag har underbara minnen från jakter på gården hösten 1979 då jag gick en militär utbildning vid Lv 6 som då låg i Göteborg.

På eftermiddagen den 4/10 anlände vi till Bengt och Siw Widenfalks (Elizas husse och matte, E-kullen) stuga på Ripfjället i Härjedalen. Snacka om kungligt mottagande med underbara viltrika marker och helpension. Jaktdagar som jag kommer att minnas länge, med skräckblandad förtjusning (se bild nedan) :). Så skoj att se Liza under jakt. En tik med stor jaktlust och rejält tryck i actionen.

Hemfärden gick galant och vi anlände Bancovägen den 7/10 strax efter kl 18. Hann se andra halvlek av VM-kvalmatchen Sverige.Luxenburg på Friends Arena (8-0!!!).

Stort tack till alla underbara männsikor vi träffat och haft SÅ skoj med!

PS! Ylvas avance-problem kvarstår även om jag kunnat se en förbättring :).

Det är bara Ella som kan trimma helt perfekt - tack!

Stort tack till Carina som tog hand om oss under en fm, och goda mackor bjöd hon också på :)

Så himla skoj att återse Janke!

Och att få träffa hans fru, Gunilla

Radarparet Cicci & Patric ställer alltid upp till 100 % - stor tack till er! Nedan följer några bilder från dagarna med P & C

Ylva har fåglar och sekunderas av en unghund som P & C fött upp. En verkligen trevlig unghund med bland annat en härlig avancé

Ciccis Carmen är också härlig att se på fälten - här under avancé

Ylva hittar alltid fågel

Skoj att Bork hänger med än. Han skötte sig riktigt bra!

Ylva i klassigt "sittstånd" som det ofta bli när hon kommer direkt på fågeln

 

Fin förkväll på väg till middag hos P & C i Svedala

Det finns bara en KC - Göran Cederberg!

Fina moster Lilly (86 år) och hennes döttrar, mina kusiner, Fia och Birgitta

Stora Ek väcker fortfarande många minnen och fina känslor

Så har vi anlänt till Bengt o Siws stuga på Ripfjället

Underbara marker! Bengt med Ylvas dotter Eliza och Ylva. Visst är dem lika :)

Bra med fågel var det också, och av alla slag!

Här är jag inte så nöjd. Har precis bommat ett kanonläge på en gammeltupp :(

Borta bra men hemma bäst, trots allt - stort tack igen alla!