2014-02-25 20:55

Våra hundar | B-kullen

Eftersom jag 1998 haft en kull i Tinas mormor, Diana, där jag döpte valparna med begynnelsbokstaven A så bestämde vi i likhet med de flesta andra att kull nummer två, Tinas valpar, ska ha namn som börjar på B.

Natten till 2007-02-07, exakt på det 63:e dygnet efter parningen, kom så valparna. Så här efteråt gick det som vanligt bra men när vi stod mitt uppe i det under den aktuella natten så var det emellanåt en riktig pärs. Tina blev rastlös vid 23-tiden och ville ut med täta mellanrum fram till strax efter 0100 då hon började hässja. Kl 0135 föddes den första valpen, en tik på 440 gram. Därefter kom en hane kl 0200 på 500 gram, en hane kl 0215 på 350 gram, en tik kl 0233 på 420 gram, en dödfödd hane kl 0240, en hane kl 0303 på 420 gram, en hane kl 0325 på 485 gram, en hane kl 0425 på 350 gram, en tik kl 0425 på 440 gram och slutligen en hane kl 0450 på 440 gram. Således 3 tikar och 6 hanar som blev välskapta.


> Se valparnas viktutveckling från födseln

Här är den senast födda valpen ca 1 timme gammal.

För att vi själva skulle känna igen vem som är vem så tog vi bilder på dem en och en uppifrån.

Bara Bea
Bosse Boomer
Brix Bart
Bizzy Belona
Borne Benzon
Bäste Bork
Brave Basti
Beautey Blixtra
Big Balder

B-kullen har under sina första två år utvecklats på ett mycket positivt sätt. Det har naturligtvis främst att göra med att jag lyckades med bra placeringar. Under valparnas första ett och ett havlt år genomförde vi fyra valpträffar med bra uppslutning. Den sista, i mitten av augusti 2008, på fjället i Arjeplog visade att det fanns mycket att hoppas på redan inför unghundssäsongen men framför allt inför framtiden.

I maj 2008 ställde vi ut Tina och fem av valparna vid SVK:s Piteåutställning/Grans naturbruksskola. Två av valparna tilldelades "etta/CK", två "etta/HP" och en fick en slät etta. Tina fick ck i championklass. I avels- och uppfödarklass fick vi förstapris och sedan blev vi BIS avels- och uppfödargrupp! Stormkullens Big-Balder blev BIS-tvåa, knappt 15 månader gammal! Sedan dess har Bork ställts ut tre gånger i jaktklass och erhållit cert vid samtliga tillfällen. Senast i maj 2009 i Piteå blev han dessutom BIR och BIS! Både Bea och Boomer har också erhållit cert!

Fem valpar ställde upp i ukl på Riksprovet i Gällivare (sept 2008). Samtliga klarade eftersöksgrenarna. Brave-Basti (Ragge) och vår egen Bäste-Bork lyckades även på fjället och båda fick en 7:a på fält. Ragge blev tvåa och Bork fyra i unghundsklassen!

Under hösten 2008 fick Bork tre premieringar på fjäll med en åtta på fält (1:a-pris ukl) som bäst. Han har startat fyra gånger, men vid ett av tillfällena såg vi inte en enda fågel i provgruppen på hela dagen och då går det inte att få någon premie. Domaren framhöll dock Bork som partiets bästa sökare den dagen. Boomer har tagit ett 1:a-pris i ukl på Gotland och Bea tog ett 1:a-pris i ukl i skog i oktober. Således är det fyra individer ur B-kullen som premierats på jaktprov redan hösten 2008! Ragge har dessutom tagit en 6:a på fjället i ökl våren 2009.

Under hösten 2009 har Bork tagit två förstapris i ökl och därmed blivit SUCh och kvalificerat sig för elitklassen till nästa säsong. Än bättre har det gått för Boomer som blivit SUCh och dessutom tagit ett förstapris i ekl. Han har dessutm ett CACIT på utställning. Bea har tagit sina tre cert och ett CACIT på utställning men tyvärr inte kommit för fågel vid något av de fyra tillfällen hon startat på jaktprov hösten 2009.

I oktober 2009 är samtliga valpar höftledsröntgade, sju med A-höfter och två med A/B-höfter.

Under sommaren och hösten 2010 har det fortsatt gått bra för B-kullen. Bork blev BIR och fick CACIT vid den internationella utställningen i Gällivare i juli. Han gick dessutom och vann Grupp 7, d v s blev bäst i den grupp som omfattar alla raser av stående fågelhundar. Blixtra har tagit ett 2:a prisi ÖKL på jaktprov så nu är fem av hundarna ur B-kullen jaktmeriterade. Bork har fått två st 2:a priser i elitklass och Boomer har tagit sitt andra raka 1:a pris i ekl och därmed blivit Stormkullens första dubbelchampion! SEUCH SEJCH är Stormkullens Bosse-Boomers imponerande titel.

Under 2011 och 2012 har framgångarna, åtminstone på utställning fortsatt. Bork har gått fantastiskt bra kan idag titulera sig J C.I.B NUCH FIUCH NOUCH SUCH vilket i klartext betyder att han är internationell-, nordisk-, finsk-, norsk och svensk utställningschampion. Bork har i dagsläget sex valpkullar, fyra i Sverige och två i Finland. Åtta av hans avkommor gjorde fantastiskt bra ifrån sig på jaktprov redan den första hösten (2012). En, Landinarnas Queen, blev t o m svensk jaktchampion vid 15 månaders ålder! På jaktprov "harvar" Bork på i ekl. Jag tycker att han tagit ett steg till och kan förhålla sig bättre i flog och skott nu än tidigare. Jag startade honom på ett fältprov under 2013 där han enligt min mening skulle ha fått en 7:a och därmed sin första elitetta men domaren gav honom en 6:a. Luften gick nog ur där så det blir sannolikt inga fler jaktprovsstarter för Bork.

Följ B-kullens fortsatta utveckling via dagboken.