2016-07-31 10:30

Våra hundar | D-kullens egen sida

2015-07-15 Uppdatering av läget för D-kullen

Det har fortsatt gått bra för D-kullen. Denniz är nu SE UCH SE JCH. Han blir inom kort internationell champion. Både Diddi och Djärv är nu SE UCH. Vid eftersöksprovet i Råneå den 11/7 fick både Djärv och Astor 10 + 10. Hoppas att båda går upp i EKL under höstens prov.m Jag har omplacerat Diddi. Hon fick inte den uppmärksamhet som hon behöver i vår flock. Hon finns nu hos Ture Svensson i Piteåtrakten och lever ett gott liv.

2014-12-16 Uppdatering av läget för D-kullen

Denniz blev näst bästa hanhund vid den internationella utställningen i Stockholm i helgen. Den som blev bäst var för ung för att få CACIB, därav fick Denniz det :). Ett CK/CERT till så är Denniz även SE UCH och därmed dubbelchampion, det är bara en tidsfråga. Denniz är nu röntgad och resultatet blev A-höfter :).

2014-11-18 Uppdatering av läget för D-kullen

Framgångarna har fortsatt under denna höst. Duktige-Dunder (Denniz) är nu SE JCH och Djärv har tagit ett förstapris i ÖKL. Således är det nu fem hundar i D-kullen som är jaktprovsmeriterade. Några ur kullen har också goda förutsättningar att bli SE UCH (Diddi, Denniz, Djärv och Astor (Duke-Dundee)).

2014-02-25 Uppdatering av läget för D-kullen

Under hösten har D-kullen utmärkt sig väldigt positivt. Idag är fyra kullsyskon jaktmeriterade - Double-Dee (Lila 1 UKL), Darling-Diana (Diddi 1 ÖKL), Duke-Dundee (Astor 1 ÖKL) och Duktige-Dunder (Denniz 2 EKL). Diddi har dessutom tagit två raka CERT och behöver ett till för att bli SE UCH. Kullen har generellt gjort väl i från sig även i utställningsringen.

2013-06-20 Uppdatering av läget för D-kullen

Under våren har jag vid några tillfällen varit till fjälls för att träna Diddi. Hon imponerar stort! Jag startade henne på jaktprov i Gällivar (Dundret) i mitten av april, strax innan 2 årsdagen. Diddi gick väldigt bra men kom ej för fågel. Hon fick 4:or rakt av på alla egenskaper vilket hon verkligen förtjänade. Vi ställde ut henne i Gällivare i mitten av juni där hon fick E med CK!

Denniz (Duktige-Dunder) har startat på ett vårprov. Han fick F 8 A 10 och ett första pris i UKL! Han är dessutom utställd och fick E med CK.

Daisy är nu röntgad och tyvärr har hon C-höfter. Hon blev den 26:e av Tinas avkommor (den sjätte i D-kullen) som röntgats och den första som är "underkänd".

2013-01-20 Uppdatering av läget för D-kullen

Under senhösten och vintern har de första ur D-kullen genomför HD-röntgen. Till idag är det fem hundar röntgade och peppar, peppar alla är felfria. Det innebär att 25 av Tinas avkommor nu är röntgade och samtliga är felfria! I slutet av oktober tog vi hem Diddi (Stormkullens Darling-Diana) som vi haft på foder under den första tiden. Diddi har varit hos oss drygt 3 månader nu. Hon har kommit väl in i flocken och vi trivs jättebra med henne. Jag ser fram emot att försöka forma henne till en god jakthund under den kommande hösten. Stormkullens Don-Drummer har tyvärr fått lämna jordelivet.

2012-10-04 Uppdatering av läget för D-kullen

Under hösten har jag jagat med och/eller sett några av unghundarna "in action". Mitt intryck från valpträffen i augusti består. Hundarna går kanonbra och några av dem börjar hanterna fåglarna på rätt sätt. Allra längst har Cicci med Lila (Double-Dee) kommit. Lila fick ett förtapris i ukl med fältbetyg 8 på Gotland i slutet av september och dessutom ett andrapris på riksprovet i Skåne.

Valpträff fem genomfördes i Arjeplogsfjällen i mitten av augusti. Samma gäng ur D-kullen som deltog vid vår fjärde valpträff slöt upp även denna gång. Det som gladde mig allra mest under träffen var att samtliga D-kullare gick med hög fart, bra reviering och mycket god följsamhet. Tyvärr hade vi dåligt med fågel men några hundar hade fågelkontakter. D-kullen är lite senare i sin jaktmognad/fågelbehandling än både B- och C-kullarna. Jag är dock övertygad om att det kommer och när det lossnar kommer flertalet att bli kanonhundar.

Valpträff fyra genomfördes i anslutning till SVK Bottenvikens Råneåhelg. Från D-kullen deltog Ella med Diddi, Carro med Djärv, Anders med Daisy, Rouhl med Don och Conny med Astor (Duke-Dundee). Som vanligt fick vi med oss några ur både B- och C-kullarna också. Samtliga ställde också upp på eftersöksprovet under helgen. Huvuddelen gjorde kanonbra ifrån sig och allra bäst gick det för Conny och Astor som blev bästa hund i ukl på lördag. På söndag blev Rouhl och Coppi bästa hund i ökl och jag och Bork blev bäst i ekl. Läs mer om valpträffen i dagboken 2012/juli.

2012-05-17--19 Valpträff 3 genomfördes vid Dammtorpet

Nio valpar från D-kullen, tre vardera från B och C-kullen, två från Bork & Nilssons Enas kull, Landinarnas Queso från Bork & Janas kull och därutöver några "bonushundar" med sina mattar & hussar slöt upp vid lunchtid på torsdagen hemma hos Carro & Johan vid Dammtorpet. Platsen är vackert belägen ca 15 km väster om Råneå, invid vackra Bjurån.

Vi hade för tredje gången anlitat Bernt Hasselström, som är husse till Dynamite-Douglas från vår D-kull, för att leda verksamheten vilket han gjorde på sitt sedvanliga trevliga och professionella sätt. Under torsdag och fredag rådde i huvudsak gråväder medan lördagen bjöd på vackert vårväder vilket också fick de första tjälamyggen att visa sig. Oberoende av vädret övade vi frenetiskt under dagarna och umgicks över middag och bastu och naturligtvis mycket hundsnack på kvällarna. Se ett mer fullödigt reportage med bilder i dagboken, maj 2012.

Tina och Bork framför gänget som slöt upp vid valpträffen

2011-11-27 Deal-Diamond (Manne) blev första D-kullare i utställningsringen

Jan Dahlgren, Mannes husse, har skickat en rapport från utställning i Umeå den 27/11. Domaren, Marina Bengtsson, gav följande kritik om Manne - "Hane med bra maskulint och rastypiskt uttryck. Fin över- och underlinje. Goda vinklar fram och bak. Bra bröstkorg, bra tassar. Rör sig med ett fint steg. Utmärkt päls. BIM valp med HP".

Grattis Jan och Kerstin från stolta uppfödare!

manne

 

2011-11-11--13 Valpträff 2 genomfördes i Boden

Åtta valpar ur D-kullen, från Kiruna i norr till Umeå i söder, deltog vid helgens valpträff i Boden. Fyra valpar från Bork & Enas kull deltog också. Bernt Hasselström, Douglas husse, ledde övningarna även denna gång med fokus på sitt, hit, fot och grundläggande apport.

Inför valpträffen, på valparnas 6-månadersdag, har alla valpägare svarat på en "enkät" där jag försökt få en bild av hur valparna fungerar i vardagen, deras exteriör och pälskvalitet mm. Se länken nedan.

Screening vid 6 månader

Nu tar vinterträningen vid där vi som bor rimligt nära varandra kommer att jobba tillsammans fram till nästa valpträff som genomförs i mitten av maj. Se mer utförlig information i dagboken under novemberbladet 2011.

Gänget samlat för lagfotot innan vi skiljs åt på söndag eftermiddag.

2011-08-12--14 Valpträff 1 genomfördes i Råneå under helgen

Screening vid 4 månader

Sju valpar med husse/matte hade slutit upp för kullens första valpträff vid lunchtid på fredag. Carro, Stormkullens Djärve-Djäkels (Djärv) matte, hade välvilligt upplåtit sin gård för helgens aktiviteter. Vid samlingen fikade vi, berättade om upplägget, presenterade varandra och "screenade" valparna. För mig och Birgitta var det väldigt kul att se valparna och höra om hur nöjda alla var med sina adepter.

Bernt Hasselström, Stormkullens Dynamite-Duoglas husse, var anlitad som "kursledare". Bernt ledde oss under helgen på ett engagerat och professionellt sätt. Jag har jobbat med fågelhundar i 40 år och gått ett otal kurser men jag lärde mig väldigt mycket under helgen, och jag vet att de övriga också gjorde det. Vi har nu tillsammans lagt en jättebra grund för det fortsatta arbetet. Tack Bernt, tack Carro och tack alla underbara valpköpare. Jobba på nu enligt Bernts anvisningar. Vi ser fram emot nästa valpträff, den 11--13/11.

Vi inledde med kaffe och en presentationsrunda. Deltagarna berättade om sig själva och erfarenheter från de två första månaderna med valparna.

Bernt inledde själva valpkursen med ett teoripass.

Därefter tog praktiken vid.

Bernt ledde ekipagen med stor inlevelse.

1

De som inte hade en ändamålsenlig utrustning fick möjlighet att komplettera av Bernt. Manne, (Stormkullens Deal-Diamond), har precis fått på sig en länk och ett läderkoppel.

Jan Dahlgren och Manne gjorde enorma framsteg under helgen.

Bernt la in lite störningar efterhand.

Yngste adepten, Jonas Sundvall, med Doris (Stormkullens Dream-Date). Vi har alla förstått att Doris kommer att få jaga MYCKET.

Jonas och Doris ligger väl framme i sitt samarbete.

Det var slående att valparna verkligen gillade att "mysa" med sina hiussar/mattar och därmed också hade lätt för att koppla av när tillfälle gavs.

Jonas och Doris funkar klockrent även vid inkallning.

Ella med vår gemensamma Di-di (Stormkullens Daring-Diana), ett tajt ekipage som ligger väl framme.

Jag "för" Di-di, när vi ska introducera valparna i vatten, medan Ella trimmar Tina.

Carro och Djärv (Stormkullens Djärve-Djäkel) fick omdömet ua när Bernt summerade helgen.

Det var ett sant nöje att skåda ekipaget.

Vilket självförtroende de utstrålar.

Störningar vållade inte några problem.

Och som sagt, mysa och koppla av kunde de alla.

Bernt visade och instruerade emellanåt med sin egen adept, Stormkullens Dynamite-Douglas.

Bernt visar stadgan för hans 4 månadersvalp - imponerande!

Här använder han ett spö med en fågelvinge - Douglas tog stånd....

Fick resa och satt!....

Nytt stånd och som belöning fick valpen ta "fågeln" i avancen - och vilken avance sen!

Åsa med Digger (Stormkullens Digger-Danny) har också kommit långt i sin träning.

Ett tajt ekipage, de med.

Ander Glavhammar med Daisy (Stormkullens Dear-Daisy). Det märks att Anders är en rutinerad hundmänniska. Helt coolt tar han sig an varje uppgift och löser dem på ett bra sätt.

Underbar kontakt.

Bernt plockade fram bland annat ett rävskinn som Anders och Daisy gillade.

2

Gemensam middag på fredag kväll. Vi genade lite och nöjde oss med pizza.

Birgitta samspråkar med Clivia, Stormkullens Caxige-Caspers matte. Kul att alltid ha med några från de tidigare kullarna också.

Lördagens övningar avslutades med att Bernt visade hur han introducerar en valp för vattnet. Alla tog efter och det funkade klockrent, som Bernt ofta sa under helgen.

Åsa och Digger.

Jag med Di-di.

Mikke, Jonas pappa, tog hand om Doris vid vattnet.

Daisy visade att hon provat på detta förr.

Bernt med Douglas.

"Stormkullenkocken", Göran, är i full färd med middagen på lördag kväll.

Som vanligt hade han lyckats suveränt!

Patrik och Ella lät sig väl smaka.

Ja, det gjorde vi övriga också.

Bernt inledde söndagens pass med teori.

Jonas föräldrar, Mikael och Anita, följer med stolthet Jonas övningar med Doris.

Efter en sammanfattning och lunch var det så dags för ett "lagfoto" vid 1330-tiden på söndagen.

2011-05-28 Screening och vägning på 6 veckorsdagen

Carl-Magnus (Månz husse) och Malin har varit hos oss några dagar för att välja ut parningsvalpen och för att screena valparna, så långt det nu låter sig göras när de är sex veckor. Sammanfattningsvis kan sägas att valparna har ett mycket bra temperament, fina rörelser, välutvecklade bröstkorgar, korrekta bett, och bra pälsar. Exteriört i övrigt ser det också riktigt bra ut.

En del av gänget som samlades i helgen för att lyssna på C-M:s ömdömen om valparna och för att träffa Månz. C-M ligger och spanar på den valp som är ute och Malin, C-M:s flickvän, agerar ringsekreterare.

D-D 1

Proportionerligt huvud, korrekt bett, bra päls med underull, välformad bröstkorg, bra svans, vägvinnande rörelser, parallella ben, bra tassar, passande benstomme

Vikt: 4,2 kg

D-D 2

Bra bett, bra proportionerligt huvud, långt kors, ramsnos, ögon och öron bra, lite tunn påls på nos och runt ögon, bra hals, passande benstomme, har förbröst, välvinklad fram, utmärkt bröstkorg, framåt, kavat, bra vinklar bak, bra rörelser, bra tassar, underull under utveckling, lite långa täckhår, bra helhet

Vikt: 4,9 kg

D-D 3

Proportionerligt huvud, korrekt bett, tendens till ramsnos, väl ansatta öron, långt kors, lång och bra hals, väl anlagd skuldra, fasta mycket bra tassar, underull i utveckling, bra päls, passande benstomme, bra rörelser, bra bröstkorg, proportionerlig och välutvecklad för åldern, utmärkt temperament, bra vinklar bak, bra helhet.

Vikt: 4,1 kg

D-D 4

Bra temperament, proportionerligt huvud, korrekt bett, bra päls, fasta tassar, välformad bröstkorg, vägvinnande rörelser, parallella ben, bra helhet.

Vikt: 4,2 kg

D-D 5

Välformat huvud, korrekt bett, välformad bröstkorg, något lång päls med underull, välburen svans, vägvinnande rörelser, bra temperament, bra tassar.

Vikt: 4,5 kg

D-D 6

Vägvinnande rörelser med bra resning, fint huvud, tendens till ramsnos, långt kors, väl ansatta öron, lite hårdare och strävare päls, underull under utveckling, välutvecklad bröstkorg, bra hals, väl anlagd skuldra, välvinklad bak, bra temperament, bra bett, bra tassar, bra helhet

Vikt: 4,3 kg

D-D 7

Bra bröstkorg, fint huvud, ramsnos, korrekt bett, bra päls, mer underull, lite längre täckhår, fasta fina tassar, utmärkt temperament, kvadratisk, bra hals, väl anlagd skuldra, välvinklad bak, långt kors, vägvinnande rörelser med bra steg

Vikt: 4,2 kg

D-D 8

Vägvinnande rörelser med god resning, parallella plan i huvudet, tät päls med underull under utveckling, proportionerlig med passande benstomme, bra anlagd skuldra, goda vinklar, bra resning, bra tassar, utmärkt temperament, bra hals, bra bröstkorg

Vikt: 3,5 kg

D-D 9

Parallella ben, lång hals, proportionerligt huvud, välformad bröstkorg, korrekt bett, bra päls, fasta tassar, bra temperament, goda vinklar, vägvinnande rörelser

Vikt: 3,9 kg

D-D 10

Lite längre täckhår, utmärkt temperament, korrekt bett, bra huvud, bra tassar, bra bröstkorg, bra hals, bra skuldra, bra tassar, bra helhet

Vikt: 4,3 kg

D-D 11

Bra bröstkorg (välformad), fasta tassar, bra bett (korrekt), fin päls, bra huvud, bra resning och steg, goda vinklar, utmärkt temperament, bra hals.

Vikt: 4,5 kg

2011-04-23 Jan Nilsson, Chicco-Carlitos husse, har fotat lite i lyan

2011-04-16 Idag kom valparna

D-kullens viktkurva

Tina födde 11 valpar, 4 tikar och 7 hanar. Den första tiden kommer vi i huvudsak att uppdatera månadsbladen men efterhand kommer denna sida att fyllas på. Idag är valparna 5 dygn och allt känns kanonbra. Det var 11 personer som tingat en tikvalp, 5 som tingat en hanvalp och 2 som i första hand ville ha en tik men kunde tänka sig en hane. Efter mina första kontakter med berörda är de 4 tikarna och 6 hanar fördelade. Dialogen pågår om den "kvarvarande" hanen.

En bild från lyan, tagen 04-20