2016-10-17 1:48

Våra hundar | Om oss

Stormkullens kennel etablerades sommaren 2008. Vi som står för den är Roger Kempainen och Birgitta Johansson. Vi är ett par sedan maj 2000. Rogers bakgrund i hundsammanhang går tillbaka till tidigt 70-tal medan Birgittas hundintresse tog fart på riktigt i och med Tinas födelse 2004.

Vi har haft tre kullar i Tina, B-kullen 2007, C-kullen 2009 och D-kullen 2011, totalt 31 avkommor. Tretton avkommor är jaktprovsmeriterade med fyra SE JCH på topp (en har inte gjort anlagsprovet viltspår). Under 2013 tilldelades Tina SKK Bruksavelspris vilket vi naturligtvis är oerhört stolta över. 2015 fick vi SVK uppfödarpremie i silver. Exteriört har Tina också lämnat fina avkommor. Sex avkommor är SE UCH varav vår egen Bork dessutom är INT UCH. Den absoluta huvuddelen av avkommorna har erhållit motsvarande Exellent och flera med CERT/CK/CACIT.

2015-11-29 tvingades vi att avsluta Tinas dagar. Hon har sedan våren 2015 haft en cancerdiagnos som till slut tog henne. Hon är för alltid ljust bevarad i vårt minne.

Idag är SE UCH FI UCH Usvasuon Ylva, efter den i Finland oerhört framgångsrika Stebas Nora (Terttu) och vår egen Stormkullens Bäste-Bork, vår avelstik. Under våren 2016 födde hon sin första kull (E-kullen). Fader är SE UCH Glesbygdens Axl.

Roger

Jag har genom åren haft totalt åtta hundar. Det började med en Engelsk Springer Spaniel, Joker. Han föddes 1971 och utvecklades till en utmärkt jakthund. 1976 blev han Fi JCH SJCH. Jokers enskilt främsta merit var när han blev individuell vinnare vid en landskamp mellan Sverige och Finland i Imatra/Finland 1976.

Efter Joker blev det två engelska settrar. Den första, Jaktfalkens Minou, blev en väl fungernade jakthund. Hon var dock lite skottberörd och hade på grund av det en trög avance varför hon aldrig startades på jaktprov. Den andra, Dexter, lyckades jag aldrig "tämja". Redan efter cirka fyra år gav jag upp och skickade honom till sällare jaktmarker.

Mitt första strävhår blev tiken Diana. Jag köpte henne när hon var cirka 1,5 år. Hon var redan då meriterad på jaktprov i unghundsklass genom ett 2:a pris på Riksprovet på Gotland 1994. Det var Paul Hall som fostrat henne och också förde henne på prov. Jag startade Diana i öppen klass vid något tillfälle men insåg att varken hon eller jag räckte till. Diana hade för låg ståndtröskel, särskilt besvärligt blev det när hon blev äldre. Diana blev drygt 15 år gammal. Jag kommer alltid att minnas henne som en god jakthund och en fantastisk social och trevlig hundkompis. Jag parade Diana med Marco 1998. Marco importerades från Norge som unghund. Han var tidigt meriterad på jaktprov och han fick så vitt jag minns sina tre cert på utställning. Det var en kompis till mig, Kenneth Ponter, som ägde Marco. Vi jagade mycket tillsammans och för mig är fortfarande Marco den absolut bästa Vorsteh som jag sett i praktisk jakt.

Diana födde sju valpar varav Alma, Tinas mor, är en. Almas husse, Gunnar Jackobsson, gick tyvärr bort i januari 2010. Han var en duktig hundmänniska men han startade tyvärr aldrig Alma på jaktprov. Vi har dock jagat mycket tillsammans så jag vet vad Tinas mor "går för". Diana och hennes valpar ställdes ut i avles- och uppfödarklass och fick ett förstapris. När Gunnar bestämde sig för att para Alma ställde jag mig direkt i kö för en tikvalp. Alma parades med Mälarens RQ Douglas. Alma födde sju valpar varav en är vår Tina.

Tina är som ni förstår min och Birgittas ögonsten. Hon har utvecklats på ett sätt som går långt förbi våra förväntningar. Vid "Pirttiprovet" (Kiruna) i augusti 2008 tog hon sin andra raka elitetta och blev därmed SJCH. SUCH blev hon i augusti 2007 då hon tog ett förstapris i ökl med 8 på fält i Pirttivoupio, Kiruna. Tina har haft tre kullar, B-kullen (9 valpar) föddes i februari 2007, C-kullen (11 valpar) föddes i maj 2009 och D-kullen (11 valpar) föddes i apríl 2011. Ur B-kullen behöll vi Bäste-Bork och ur D-kullen Darling-Diana (Diddi). Det har gått bra för alla våra tre kullar så här långt. I B-kullen är fem individer jaktprovsmeriterade med Bosse-Boomer som den främste. Han har ogjort anlagsprovet i viltspår, annars är han SJCH. Vår Bork har flera andrapris i ekl. De övriga tre (Bara-Bea, Beauty-Blixra och Brave-Basti) har sina meriter i UKL och ÖKL. I C-kullen är det tre hanar som kommit längst. Copy-Caliber (Coppi) och Chicco-Carlito (Lillen) är SE JCH. Lillen är dessutom SE UCH och SE DRAGCH. Därutöver har Cosmos-Carat (Birk) ett förstapris i UKL. Ur D-kullen är det fem individer (Double-Dee (Lila), Diddi, Djärv, Duke-Dundee (Astor) och Duktige-Dunder (Denniz) som meriterat sig på jaktprov. denniz har lyckats så väl att han idag är SE UCH och SE JCH. Tina har således tretton jaktprovsmeriterade avkommor och fick 2013 SKK Bruksavelspris! Tjugoåtta av Tinas 31 avkommor är hörtledsröntgade varav tjogoåtta är felfria. I utställningsringen har det gått väldigt bra för avkommorna. Vår egen Bork toppar med titeln INTUCH NOUCH FIUCH NUCH SUCH. Därutöver finns ytterligare fem SEUCH (Bosse-Boomer, Chico-Carlito, Duktige-Dunder, Darling-Diana och Djärve-Djäkel) och flera som erhållit CERT/CACIB. En i C-kullen har tyvärr ett bettfel. I D-kullen har vi en C-höft (Daisy) och ett bettfel (Douglas).

Birgitta

Jag har aldrig i mitt tidigare liv haft glädjen att vara ute i naturen och uppleva allt som jag nu får vara med om tack vare Roger och Tina. Mina första trevande steg på jaktgudinnan Dianas stigar togs just med Tinas mormor och Rogers första strävhårstik Bonus Callés Diana. Mina nya erfarenheter ledde på ett naturligt sätt till att jag 2005 tog jägarexamen. Sedan dess har det blivit åtminstone några fåglar i säcken även för mig. Min roll är, utöver att vara en engagerad matte och lite jägare, att ansvara för att ställa ut våra hundar. Och det har ju gått oerhört bra :).